Masamune 152 Opublikowano 24 grudnia 2016 Opublikowano 24 grudnia 2016 Z tym że chłodzenie na XO jest inne. To jest po prostu wentylator z radiatorem jaki stosuje się w PC. Chłodzenie PS4 przypomina bardziej laptopa. Turbina działa trochę inaczej, zasysa zimne powietrze z tych malutkich dziurek po bokach, a wypuszcza tyłem ciepłe. Wentylator z XO rozprowadza tylko ciepłe powietrze z radiatora i w sumie chyba nic innego nie robi (patrząc na zdjęcia - konsoli nie mam). Wywiercenie otworu na obudowie PS4 sprawiło że ma dostęp do większej ilości zimnego powietrza, czuć nawet po przyłożeniu ręki, że ciągnie jak odkurzacz. Ma to oczywiście swoje wady bo raz na jakiś czas trzeba przedmuchiwać z kurzu, bo wpada go więcej niż normalnie (ale też tragedii nie ma). Dokładnie, gorące powietrze z radiatora ma krótszą drogę do wyjścia w XO. No i w sumie sprawdza się to bardzo dobrze. Turbina w PS4 ciągnie powietrze malutkimi otworami z dwóch dość odległych końców konsoli i dodatkowo musi je wydmuchać przez całą długość konsoli. Dało by radę do PS4 wstawić zwykły wentylator i zastosować taki otwór?? W ogóle inżynierom Sony to chyba się coś pomyliło przy symulacjach pracy tego chłodzenia w PS4... http://vr-zone.com/articles/sony-engineer-unveils-functional-beauty-ps4s-cooling-system/69852.html Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 24 grudnia 2016 Opublikowano 24 grudnia 2016 Dało by radę do PS4 wstawić zwykły wentylator i zastosować taki otwór?? W ogóle inżynierom Sony to chyba się coś pomyliło przy symulacjach pracy tego chłodzenia w PS4... http://vr-zone.com/articles/sony-engineer-unveils-functional-beauty-ps4s-cooling-system/69852.html Wszsytko da radę, ale za takie hardkorowe przeróbki ja się nie zabieram, nie moja liga. Bałbym się że coś się poknoci po drodze. Popatrz na posty Wiesława. Szacun za to co on porobił z konsolą. 31dba w geemu (grze) z tego wykresu może i jest, ale tylko i wyłącznie po zmianie pasty. Inaczej jest poziom PS3. Cytuj
SG1-ZIELU 870 Opublikowano 6 stycznia 2017 Opublikowano 6 stycznia 2017 (edytowane) Jednak Panowie z(pipi)ałem sprawę z wymianą pasty i termopadów w mojej PS4. Niestety odkąd zdecydowałem się na ten zabieg PS4 chodzi gorzej niż przed, trzy razy już skręcałem i nakładałem pastę i efekt jest ten sam. Naprawdę nie wiem gdzie popełniam błąd ale w wymagających grach wentylator wchodzi w takie obroty, że chyba odleci. O dziwo sama konsola nie jest gorąca, czyżbym uszkodził jakiś czujnik ? Edytowane 25 lutego 2017 przez SG1-ZIELU Cytuj
BieŃ 923 Opublikowano 17 marca 2017 Opublikowano 17 marca 2017 (edytowane) Jednak Panowie z(pipi)ałem sprawę z wymianą pasty i termopadów w mojej PS4. Niestety odkąd zdecydowałem się na ten zabieg PS4 chodzi gorzej niż przed, trzy razy już skręcałem i nakładałem pastę i efekt jest ten sam. Naprawdę nie wiem gdzie popełniam błąd ale w wymagających grach wentylator wchodzi w takie obroty, że chyba odleci. O dziwo sama konsola nie jest gorąca, czyżbym uszkodził jakiś czujnik ? Z lekka spozniony mam zaplon ale moze pomoge..dokrec dobrze i rownomiernie(do oporu) ten element - tylko nie za mocno bo mozesz uszkodzic Apu w swojej ,,gów.no4,, Dokrec tez dobrze ta blache ktora przykrywa cala plyte glowna : Edytowane 17 marca 2017 przez BieŃ Cytuj
ARANTES 0 Opublikowano 4 grudnia 2017 Opublikowano 4 grudnia 2017 Cześć, witam wszystkich. Chciałbym się dowiedzieć, co myślicie o termopadach firmy Gelid GC-Extreme Thermopad 12W/mK jestem bardzo ciekaw jak wypadają przy porównaniu z innymi termopadami. Mają wysoką przewodność cieplną. Rozkręciłem konsolę parę dni temu i chciałbym zamówić dobre termopady. Cytuj
BieŃ 923 Opublikowano 5 grudnia 2017 Opublikowano 5 grudnia 2017 bierz...wszystko jest lepsze od tego gow.na ktore pony tam wsadzilo ;] Cytuj
ARANTES 0 Opublikowano 5 grudnia 2017 Opublikowano 5 grudnia 2017 (edytowane) Dzięki BieŃ ! W takim razie zamawiam te termopady wraz z pastą gelid. Po skończonej operacji podzielę się rezultatem. Przy niektórych grach konsola wyła jak ruski wentylator. The Order 1886, Lords Of The Fallen (na takie obroty wchodził wiatrak, że często gra dostawała zwiechę i musiałem wyjść do menu) GTA V i pare innych pozycji. 8.12.2017 Termopady wymienione (po obu stronach), pasta wymieniona, konsola skręcona i cisza...=D działa tak cichutko w czasie spoczynku w menu jak i w grze - jestem w szoku Polecam gorrąco ochłodzić konsolę . Jestem mega zadowolony. Edytowane 8 grudnia 2017 przez ARANTES Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Czy odkręcenie górnej obudowy i przeczyszczenie wiatraka uciszy trochę konsolę? Na bardziej wymagających grach potrafi napierniczać jak silnik odrzutowca. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Godzinę temu, Rozi napisał: Czy odkręcenie górnej obudowy i przeczyszczenie wiatraka uciszy trochę konsolę? Na bardziej wymagających grach potrafi napierniczać jak silnik odrzutowca. Nope, tylko wymiana pasty. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Ale jak się nie grzeje konsola, tylko głośno czasami chodzi, to nie mam się co bać? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Chyba jeden z pierwszych, zakupiony w 2014 roku. Nie mam teraz jak sprawdzić. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Ale co za różnica jaki model? Oddaj to do serwisu komputerowego z ktorym się ugadasz, że ci wymienią paste i tyle. No biggie. Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Tobie @Rozi konsola wyje jak Youtube jest włączony, także nie takie czasami. Wymiana pasty jak Bartek pisze da najlepszy efekty. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Nie wyje jak Youtube jest włączony, nie pierdziel głupot. Przy wielu grach z płyty i z dysku nie wyje w ogóle. Dobra, na początku przeczyszczę wiatrak, a jak będzie wkurzała dalej, to oddam do serwisu. Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 No dla mnie to jest wycie czy tam głośna praca. Miałem to samo z poprzednią i ją sprzedałem. Także grając na swojej teraz a później słysząc Twoją to jest niebo a ziemia. U mnie chodzi ciszej gdy się np. taki BF 1 rozkręci niż Twoja z odpalonym YT właśnie. Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Rozi w facie po zdjęciu pokrywy nie ma dostępu do turbiny, w PRO i w Slim tylko. Samemu to dużo rozbierania aby tam się dostać, jeśli nie masz umiejętności to jakiś serwis. Same wyczyszczeniu kurzu pewnie nic nie da, wszystko rozchodzi się o paste Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Oglądałem tutoriale i po zdjęciu górnej klapki, tej z 4 śrubkami widać normalnie wiatrak. Póki co jego tylko przeczyszczę i zobaczę dalej co będzie. Komputerowy serwis ogarnie tę pastę, czy z jakimś konsolowym kombinować? Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Napisz do jakiegoś komputerowego, ale raczej nie powinno być problemu. Cytuj
BieŃ 923 Opublikowano 22 lutego 2018 Opublikowano 22 lutego 2018 Przedmuchanie (pipi).a ci da Jak jestes totalnie lewy i sie boisz oddaj do serwisu niech ci wymiena paste i termopady. Jak potrafisz rozkrecac i skrecac elektronike (np.kalkulator) sam dasz rade - 1 raz 60 min roboty. Cytuj
Quake96 3 841 Opublikowano 23 lutego 2018 Opublikowano 23 lutego 2018 Jeśli macie konsolę z serii 11xx to polecam ten poradnik. Przy jego pomocy rozebrałem pierwszy raz swoje PS4 i wymieniłem pastę na APU. Różnica podczas pracy jest kolosalna. Tak jak wcześniej wiatrak stawał się "słyszalny" nawet po odpaleniu FIFY 17, tak teraz nawet przy posiadówce z Diablo III jest on naprawdę cichy, a konsola wydaje się nawet z wierzchu być chłodniejsza. Z resztą w spoilerze zamieszczam zdjęcia tego co zastałem w swojej konsoli, co z resztą tłumaczyłoby jej zachowanie przed czyszczeniem. Spoiler PS: Żeby nie było, że to ja tak zaniedbałem konsolę. Ja ją dopiero co kupiłem, więc to sprawka poprzedniego właściciela/i. 2 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 28 lutego 2018 Opublikowano 28 lutego 2018 Tak sobie przeczyściłem wiatrak w konsoli, że aż nie mogłem ostatniej śrubki odkręcić i dupa Ale dmuchnąłem kilka razy mocno pod obudowę i działa zauważalnie ciszej, więc coś podziałało. Cytuj
MEVEK 3 506 Opublikowano 18 maja 2018 Opublikowano 18 maja 2018 Idę do jakiegoś komputerowego na mieście, po pastę. Mam kupić coś specjalnego do oczyszczenia powierzchni stykających, czy zmywacz do paznokci zupełnie wystarczy ? Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 18 maja 2018 Opublikowano 18 maja 2018 2 minuty temu, MEVEK napisał: Idę do jakiegoś komputerowego na mieście, po pastę. Mam kupić coś specjalnego do oczyszczenia powierzchni stykających, czy zmywacz do paznokci zupełnie wystarczy ? Czy ty chcesz elektronike czyścić zmywaczem do paznokci? Cytuj
MEVEK 3 506 Opublikowano 18 maja 2018 Opublikowano 18 maja 2018 1 minutę temu, _Be_ napisał: Czy ty chcesz elektronike czyścić zmywaczem do paznokci? Tylko powierzchnie stykające na ktore nałożę pastę. Zmywacz jest uniwersalny, wiec przeszło mi przez myśl. Może tylko pozostawiać niewielki osad i tu może byc mały problem. Mam jeszcze rozpuszczalnik pod ręka. Masz cos konkretnego na myśli ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi