Skocz do zawartości

Uniwersum METRO

Gość Frostbite

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Frostbite

Czytaliscie Metro 2033. 2034 albo jakas inna z tej serii? Po przeczytaniu Metro 2033 ktora jest naprawde bardzo dobra ksiazka wzielem sie za Metro 2034 i juz jakos mniej mi podeszla ale dalej spoko ;) Jest pelno tych ksiazek w uniwersum Metro ktore nie sa oryginalnego autora tych 2 ksiazek, co o nich myslicie?

Ja swoją przygodę rozpocząłem od gry na x360, potem książki 2033, a zakończyłem póki co na wersji Redux na ps4.
2033 - rewelacja, od początku do końca czyta się bardzo dobrze, najciekawsze wątki 'poboczne' i podwaliny pod wielkie uniwersum.
2034 - słabo to wyszło, rozszczepienie akcji i mało interesujące postaci które intrygowały w 1 części.
Dziedzictwo przodków - Najlepsza i najpoważniejsza książka, akcja dzieje się w obwodzie kaliningradzkim wiec sporo nawiązań do II wojny i naszych perypetii z naziolami. Polecam osobą zainteresowanym militariami bo napisana przez jakiegoś wojskowego który fajnie wplótł wątki historyczne w wojne nuklearną.
Dzielnica obiecana - Kraków i schrony pod jego ulcami które tam faktycznie są wiec niezła gratka dla miejscowych. Prolog zrywa czape i zwistuje bardzo dobrą książke. Niestety przez dużą część śledzimy losy innych bohaterów którzy są mocno przeciętni by pod koniec wrócić na właściwe tory i nie udźwignąć ciężaru prologu. Niestety zawód bo zapowiadało się na dobrą polską część.
Mrówańcza - Tutaj zagrożenie jest nieco inne niż w innych książkach, więcej akcji niż opisu kontaktów międzyludzkich, czyta się bardzo dobrze, dużą część ogarnąłem na porodówce czekając na nadejście syna, co uważam za dobrą rekomendacje.
Korzenie niebios - dużo wątków religijnych i akcja dziejąca się na powierzchni. Początek rewelacja, natomiast po dotarciu do Watykanu nieco się to wszystko rozmywa. Szkoda, bo sama droga do celu bardzo ciekawa i fajnie napisana.

Ogólnie wszystkie książki trzymają w miare wysoki poziom. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji ale nie polecam czytania jednej po drugiej bo zaczyna się dostrzegać pewne podobieństwa. 

Edytowane przez Dud.ek
  • Plusik 1
  • 4 tygodnie później...

Przeczytałem:

2033. Dobra historia, ładnie pokazane jak wygląda metro, jakie są kultury i ustroje na danych stacja.

2034. Szkoda ze autor skupił się tylko na głównym wątku zamiast pokazać więcej ciekawostek o samym metrze.

Potem masz uniwersum metro 2033. Wszystko dzieje się dalej w tym samym świecie i książki są pisane przez różnych autorów.

Ja narazie przeczytałem

Piter - całość dzieje się w metrze w Petersburgu. Od niej polecam zacząć, ponieważ jest w niej pokazane jak działa metro w Petersburgu.

Potem czytałem Do światła. Akcja dzieje się na poczatku w Petersburgu w metrze, a potem przenosi się w większości na powierzchnię. Bardzo przypadli mi główni bohaterowie, jak i to ze dużo dzieje się poza metrem.

Narazie zrobiłem sobie przerwę od metra żeby mi nie zbrzydło.

Teraz czytam sobie lśnienie i pewnie jak skończę to wezmę się za "W mrok"

Ogólnie ludzie na forum metra2033 polecają to czytać w takiej kolejności:

1. Metro 2033

2. Metro 2034

3. Piter

4. Do światła

5. W mrok

6. Za horyzont

7. Korzenie niebios

A jak ktoś zamierza czytać metro 2033/34 to wydrukujcie sobie na papierze fotograficznym mapkę metra. Lepiej się czyta i służy jako zakładka.

Edytowane przez Krzys PL

W Metro 2034 było pomysłu na takie dłuższe opowiadania, a rozdęto to na siłe do formatu powieści, i niestety to czuc na każdym kroku. A juz wszechobecne pseudoegzystencjonalne rozkminy bohaterów są koszmarne. W drugiej połowie jednak cos tam sie rozkręca i da sie to przeczytać, choć do poziomu 2033 brakuje.

• Plusik 1

W Metro 2034 było pomysłu na takie dłuższe opowiadania, a rozdęto to na siłe do formatu powieści, i niestety to czuc na każdym kroku. A juz wszechobecne pseudoegzystencjonalne rozkminy bohaterów są koszmarne. W drugiej połowie jednak cos tam sie rozkręca i da sie to przeczytać, choć do poziomu 2033 brakuje.

Yep, zdecydowanie za długie. Szkoda, że nie dowiedzieliśmy się nic więcej o tym szmaragdowym mieście.

Gość Frostbite

Metro Last Light to jakas tam kontynuacja Metro 2033 ale Metro 2035 bedzie poruszalo wiecej watkow niz LL. Mam nadzieje ze kolezka nie pojdzie na latwizne i nie zrobi ksiazki w 100% odwzorujacej gry. Tak poza tym, od jakiegos czasu w toku jest polskie tlumaczenie i ksiazka ma sie u nas pojawic jesienia tego roku a ksiazka po angielsku wychodzi dopiero w 2016 :P

Metro 2033 przeczytane.

Książka bardzo mnie wciągnęła. Skończyłem w tydzień co nie jest może żadnym rekordem ale pozwoliło zabrać się za następną. Podoba mi się ten klimat i świat oraz postacie ale nie mogłem gdzieś do połowy pogodzić się z mutacją umysłów pozwalającym postaciom komunikować się telepatycznie. Do dość nie spotykana forma mutacji bo niemal wszędzie w każdym czy to filmie czy komiksach mamy do czynienia z mutacją skóry, tkanek, kości czyli generalnie ciała. Dopiero gdzieś w połowie książki zdałem sobie sprawę że to jest krok na przód. Wprowadzenie czegoś nowego do gatunku a nie wałkowanie tego samego tyle że w ciemnych tunelach metra. Rzeczywiście Książka blisko jest gry ale to że najpierw ograłem całe Redux a dopiero teraz czytam książkę w niczym tu nie przeszkadza. 

Pora na 2034, cena 10 zł w antykwariacie. Stan 5/5

20150807_141810.jpg

• 2 tygodnie później...

2034 Zaliczone. Też bardzo fajnie napisana, mniej jednak takiego ciężkiego klimatu jak w 2033, opisów tuneli świata jego tajemnic i potworów mutacji itp. Tym razem autor skupił się na ludziach bo świat tuneli przedstawił rok wcześniej.  

Przede mną kolejna książka z serii. Tym razem Piter

20150817_191621.jpg

Edytowane przez ussr
  • Plusik 1
  • 2 miesiące temu...

Mam już prawie całą kolekcję, brakuje mi Othchłań oraz 2035 które zamówiłem w Matrasie za 28 zł, ale odbiorę dopiero w poniedziałek. I będę czytał wieczorami przed snem po sesjach w Fallout 4  :ohboy:

20151107_083745.jpg

Metro 2035 ma świetną czerwoną okładkę która doda mi kontrastu w kolekcji i 540 stron oj będzie czytańsko.

ed03b5d3f30f5db93529f1881637b627_3.jpg

• Plusik 3