michal 558 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 obawiam się misiu kolorowy, że takich detali jest nieco więcej co ''może'' zmienić odbiór całości. Już pofikałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza
Blue 245 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Słuchaj, idź szukaj tych detali, zrób z nich listę, wypisz tutaj i za każdym z nich dopisz xD. Im dłuższa tym bardziej proporcjonalna do poziomu twego ego. Im szybciej się uwiniesz, tym wcześniej będziesz mógł zacząć szukać nowej fali w kinie andaluzyjskim i może w końcu dasz nam wszystkim święty spokój, bo już rzygam autyzmem, który zionie z Twojej każdej wypowiedzi na forumku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bartolinsky 1 760 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Możesz dodać go do ignorowanych. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 To idz do innego topicu. Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 079 Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 obawiam się misiu kolorowy, że takich detali jest nieco więcej co ''może'' zmienić odbiór całości. Już pofikałeś? Czytałeś to w ogóle, czy po prostu tytuł ci się nie podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 mam zamiar przeczytać. W niedalekiej przeszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza
tukan 1 917 Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 mam zamiar przeczytać. W niedalekiej przeszłości. nie czytał a strzępi ryja :facepalmz: Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 No i generalnie jak chce się tak dokładnie porównywać, to wypada przeczytać kilka tłumaczeń i oryginał. Cytuj Odnośnik do komentarza
decoyed 707 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Pod koniec stycznia Zysk i Spółka wydaja w twardej oprawie "W górach szaleństwa i inne opowieści". Byłoby rewelacyjnie gdyby pojawiło sie kilka "nowych" powiadan (ktore nie pojawily sie w wydaniach Vesper). Cytuj Odnośnik do komentarza
Hendrix 2 731 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Trochę odkopię i napiszę nie na temat. Przy okazji udziału w dzisiejszej gali rozdania "Tuwima", wpadłem też na spotkanie z Płazą, więc od razu przypomniała mi się ta dyskusja o "tłumaczeniach" - a nie poleciłem wtedy jego książki (dobry debiut prozatorski) to chociaż teraz to nadrobię: Skoruń jest tytułem "urodzonym" z ziemi, przedstawicielem literatury inicjacyjnej, ale będący też jej przeciwieństwem; jest okopana w robocie i znoju pracy rolnej, w wiejskim życiu zawieszonym w niezmiennym niebycie. Kontestuje go i jednocześnie nostalgicznie tęskni.. Jest też przede wszystkim bardzo dobrze napisana, Płaza jako późny debiutant nie musi martwić o awangardę, czy łamanie zasad (to się młodym zostawia :v), więc fraza jest wolna i dopieszczona.Ciekawy tytuł, ma swoje wady oczywiście, ale Gdynii nie dostaje się za nic.To tyle off-topu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2018 Niedługo powinien się pojawić nowy zbiór prozy Mistrza, dotychczas nieopublikowanych, a także utwory humorystyczne i wznowienia dostępnych publikacji: http://www.hplovecraft.pl/2018/02/18/wyzwanie-z-innego-swiata-szczegoly/ Widziałem już wydane książki, więc pewnie sprzedaż ruszy na dniach. Dodatkowo na okolice jesieni planowane jest zaś wydanie zbioru poezji Lovecrafta. Oczywiście za tłumaczeniem będzie stał Mateusz Kopacz, a ilustracje tworzy Krzysztof Wroński. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 http://www.hplovecraft.pl/hplovecraft/ksiazki-lovecrafta/po-polsku/wyzwanie-z-innego-swiata/ https://wydawnictwoix.pl/sklep/ Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 079 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zamówione kurtyzano! Cytuj Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 272 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i psuje odbiór całości. To prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza
tukan 1 917 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Nie wiem jakie inne wchodzą w skład tego wydania ale Zgroza z Dunwich to jedno z najlepszych opowiadań. Cytuj Odnośnik do komentarza
szczudel 146 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Głupot Ci nagadali. Akurat ostatnich chyba 5 opowiadań faktycznie dzieje się w jednym uniwersum i czuć to bo w każdym kolejnym są odwołania do poprzedniego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 (edytowane) 7 godzin temu, chris85 napisał: Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i psuje odbiór całości. To prawda? Opowiadanie W górach szaleństwa jest pełne opisów otoczenia, przez co faktycznie może się wlec i dłużyć. Sam pod koniec troszkę się już nudziłem, ale to jedno z ważniejszych i bardziej esencjonalnych utworów Lovecrafta, więc warto znać. Możesz jednak zostawić na sam koniec, nic nie stracisz. @szczudel Gros jego opowiadań toczy się w jednym uniwersum z Arkham, czy Uniwersytetem Miskatonic. Edytowane 2 Sierpnia 2018 przez Rozi Cytuj Odnośnik do komentarza
szczudel 146 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Tak, ale poszczególne budynki czy miejscówki słabo budują poczucie uniwersum. Ostatnie opowiadania ze „Zgrozy” opowiadają o rasach w innych opowiadaniach i wtedy to uczucie spójności jest spotęgowane. Czym innym był dla mnie opis w annałach jednej cywilizacji potworów pojawiających się w innym opowiadaniu od napominki o Necronomiconie czy Uniwerstycecie Miskatonic. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Dante 424 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2018 W teorii wszystko gdzie wspominają o Necronomiconie dzieje się w jednym uniwersum ale wraz z poszczególnymi opowieściami pewne pomysły ewoluują i się zmieniają. Dlatego najlepiej czytać opowiadania w kolejności napisania a nie publikacji. Ogólnie jeden poważny cykl to ten z Carterem, bo koleś jest bohaterem kilku opowiadań i wspomina się o nim w kilku innych. Wychodzi z niego taki niby główny bohater. Plus możemy poczytać o bojowych kotach w krainie snów. "W górach szaleństwa" jest niezłe i dobrze wprowadza do koncepcji astronautów z kosmosu i rożnych ras, które pojawiają się w późniejszych opowiadaniach. Swoją drogą polecam - http://hppodcraft.com/ Pierwsze 120 epizodów jedzie po kolei różne opowiadania, życie Lovecrafta i pod koniec jego współpraca z innymi pisarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Hubert249 4 272 Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 079 Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 W przyszłym tygodniu ruszają pre ordery. Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 Do tej pory poezja lovcrafta nie miała szczęścia do tłumaczenia. Chyba vesper nie da dupy bo ich zbiory opowiadań w tłumaczeniu Płazy są obecnie benchmarkiem tłumaczenia do którego powinni równać inni tłumacze. Cytuj Odnośnik do komentarza
szczudel 146 Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 (edytowane) Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji... Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja. Edytowane 21 Października 2018 przez szczudel Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 079 Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 42 minuty temu, szczudel napisał: Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji... Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja. Wyczuli pieniądze, to kontynuowali. Ja tam się cieszę, bo inaczej nie poznam jego dzieł. Cytuj Odnośnik do komentarza
szczudel 146 Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Jest w drugim tomie kilka perełek. Jeszcze nie doczytałem do końca, ale taki np Reanimator {cośtam} West ma nieziemski klimat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi