Skocz do zawartości

H.P. Lovecraft

Gość Frostbite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchaj, idź szukaj tych detali, zrób z nich listę, wypisz tutaj i za każdym z nich dopisz xD. Im dłuższa tym bardziej proporcjonalna do poziomu twego ego. Im szybciej się uwiniesz, tym wcześniej będziesz mógł zacząć szukać nowej fali w kinie andaluzyjskim i może w końcu dasz nam wszystkim święty spokój, bo już rzygam autyzmem, który zionie z Twojej każdej wypowiedzi na forumku. 

• Plusik 1
Opublikowano

obawiam się misiu kolorowy, że takich detali jest nieco więcej co ''może'' zmienić odbiór całości.

Już pofikałeś?

Czytałeś to w ogóle, czy po prostu tytuł ci się nie podoba?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pod koniec stycznia Zysk i Spółka wydaja w twardej oprawie "W górach szaleństwa i inne opowieści". Byłoby rewelacyjnie gdyby pojawiło sie kilka "nowych" powiadan (ktore nie pojawily sie w wydaniach Vesper). 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę odkopię i napiszę nie na temat. Przy okazji udziału w dzisiejszej gali rozdania "Tuwima", wpadłem też na spotkanie z Płazą, więc od razu przypomniała mi się ta dyskusja o "tłumaczeniach" - a nie poleciłem wtedy jego książki (dobry debiut prozatorski) to chociaż teraz to nadrobię: Skoruń jest tytułem "urodzonym" z ziemi, przedstawicielem literatury inicjacyjnej, ale będący też jej przeciwieństwem; jest okopana w robocie i znoju pracy rolnej, w wiejskim życiu zawieszonym w niezmiennym niebycie. Kontestuje go i jednocześnie nostalgicznie tęskni.. Jest też przede wszystkim bardzo dobrze napisana, Płaza jako późny debiutant nie musi martwić o awangardę, czy łamanie zasad (to się młodym zostawia :v), więc fraza jest wolna i dopieszczona.

Ciekawy tytuł, ma swoje wady oczywiście, ale Gdynii nie dostaje się za nic.

To tyle off-topu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Niedługo powinien się pojawić nowy zbiór prozy Mistrza, dotychczas nieopublikowanych, a także utwory humorystyczne i wznowienia dostępnych publikacji: http://www.hplovecraft.pl/2018/02/18/wyzwanie-z-innego-swiata-szczegoly/ Widziałem już wydane książki, więc pewnie sprzedaż ruszy na dniach. Dodatkowo na okolice jesieni planowane jest zaś wydanie zbioru poezji Lovecrafta. Oczywiście za tłumaczeniem będzie stał Mateusz Kopacz, a ilustracje tworzy Krzysztof Wroński. 

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do  "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i  psuje odbiór całości. To prawda? 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, chris85 napisał:

Czytam Zgrozę w Dunwich od Vesper i dotarłem do  "W górach szaleństwa". Gdzieś czytałem, że warto pominąć, tę opowieść i wrócić do niej po skończeniu wszystkich opowiadań, bo średnio pasuje do reszty i  psuje odbiór całości. To prawda? 

Opowiadanie W górach szaleństwa jest pełne opisów otoczenia, przez co faktycznie może się wlec i dłużyć. Sam pod koniec troszkę się już nudziłem, ale to jedno z ważniejszych i bardziej esencjonalnych utworów Lovecrafta, więc warto znać. Możesz jednak zostawić na sam koniec, nic nie stracisz.

@szczudel Gros jego opowiadań toczy się w jednym uniwersum z Arkham, czy Uniwersytetem Miskatonic.

Edytowane przez Rozi
Opublikowano

Tak, ale poszczególne budynki czy miejscówki słabo budują poczucie uniwersum. Ostatnie opowiadania ze „Zgrozy” opowiadają o rasach w innych opowiadaniach i wtedy to uczucie spójności jest spotęgowane. Czym innym był dla mnie opis w annałach jednej cywilizacji potworów pojawiających się w innym opowiadaniu od napominki o Necronomiconie czy Uniwerstycecie Miskatonic.

• Plusik 1
Opublikowano

W teorii wszystko gdzie wspominają o Necronomiconie dzieje się w jednym uniwersum ale wraz z poszczególnymi opowieściami pewne pomysły ewoluują i się zmieniają.  Dlatego najlepiej  czytać opowiadania w kolejności napisania a nie publikacji.  Ogólnie jeden poważny cykl to ten z Carterem, bo koleś jest bohaterem kilku opowiadań i wspomina się o nim w kilku innych. Wychodzi z niego taki niby główny bohater. Plus możemy poczytać o bojowych kotach w krainie snów.

"W górach szaleństwa" jest niezłe i dobrze wprowadza do koncepcji astronautów z kosmosu i rożnych ras, które pojawiają się w późniejszych opowiadaniach.

Swoją drogą polecam  - http://hppodcraft.com/  Pierwsze 120 epizodów jedzie po kolei różne opowiadania, życie Lovecrafta i pod koniec jego współpraca z innymi pisarzami.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Do tej pory poezja lovcrafta nie miała szczęścia do tłumaczenia. Chyba vesper nie da dupy bo ich zbiory opowiadań w tłumaczeniu Płazy są obecnie benchmarkiem tłumaczenia do którego powinni równać inni tłumacze.

Opublikowano (edytowane)

Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji...

Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja.

Edytowane przez szczudel
Opublikowano
42 minuty temu, szczudel napisał:

Odcinanie kuponów. Nie wiem czy jest sens kupować jego poezje. Przecież on nie byl znany z poezji...

Ciekawe tez ze analiza autora w Pierwszym tomie Płazy pisze ze wybrali najlepsze bo reszta jest slaba i im bardziej antysemicka i rasistowska tym gorsza, a w drugiej te gowniane opowiadania sie pojawiaja.

Wyczuli pieniądze, to kontynuowali. Ja tam się cieszę, bo inaczej nie poznam jego dzieł.