Opublikowano 22 października 20186 l Drugi tom jest spoko zwłaszcza dla fanów Bloodborne. No i jest tam esej "Nadnaturalna groza w literaturze" i wcale nie ma tam rasistowskich opowiadań o których wspominał płaza w posłowiu pierwszego tomu. A że wydają lovcrafta wszystko jak leci to normalne bo jego dzieła to public domain i każdy może sobie wydać bez nabywania praw.
Opublikowano 22 października 20186 l Chodziło mi o "The Street" uznawane za najgorsze opowiadanie Lovcrafta. Ja uważam, że jest niezłe.
Opublikowano 17 czerwca 20204 l Wyszedł dodruk listów i esejów Lovecrafta, w bardzo limitowanym nakładzie. Łapcie, póki jest: https://sqnstore.pl/wydawnictwo-sqn/sqn-pop/344-koszmary-i-fantazje-listy-i-eseje-howard-phillips-lovecraft.html Edytowane 17 czerwca 20204 l przez Rozi
Opublikowano 22 czerwca 20204 l Ja zacząłem pierwszą książkę Lovecrafta a w życiu a padło na 'Przypadek Charlesa Dextera Warda', bo mi sąsiad Pleju polecił i pożyczył. Dopiero zacząłem, ale przyjemnie się czyta, złowieszcza atmosfera wisi w powietrzu. I faktycznie, nie czuć w ogóle, że ktoś to napisał prawie 100 lat temu.
Opublikowano 24 października 20204 l Hej. Chciałbym kupić jakieś konkretne wydanie na prezent. Przeglądałem co jest i mam mętlik w głowie. Co kupić? Od czego zacząć? Co byście polecili na początek?
Opublikowano 24 października 20204 l Kup "Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowieści" w tłumaczeniu Płazy z wydawnictwa Vesper. To ikoniczne najważniejsze i najlepsze opowiadania. Potem bierz wszystko inne tłumaczone przez tego typa - jest niesamowity.
Opublikowano 26 października 20204 l Sam sie czaję na te książkę, nigdy nie miałem w sumie bliższej styczności z jego dziełami. Czego się spodziewać?
Opublikowano 26 października 20204 l Archaicznego języka(co jest zrozumiałe), ale też fajnego klimatu i jechania na dosyć podobnych patentach, co można rozpatrywać też jako budowanie mitologii, czy pewnego uniwersum. Edytowane 26 października 20204 l przez SlimShady
Opublikowano 26 października 20204 l Nie przesadzajmy z tym językiem. Archaiczny to może być obecnie Poe (dla mnie nie), a nie Lovecraft. Właśnie te jego przymiotniki i opisy dodają wszystkiemu kolorytu. I faktycznie dużo opowiadań jest podobna konstrukcyjnie, ale to absolutnie żadna wada.
Opublikowano 26 października 20204 l Lovecraft genialnie wchodzi w małych dawkach, stąd opowiadania się sprawdzają. Jakbym miał przeczytać jedną serią kilka opowiadań to jednak by zmuliło. Na pewno TRZEBA sprawdzić.
Opublikowano 26 października 20204 l Lovecraft ma kilka motywów do których wraca w swoich opowiadaniach. Czasem ten sam pomysł prezentuje na kilka sposobów. Jednym pewnie to się przeje. Ja wałkuje stosunkowo często i mi się nie nudzi.
Opublikowano 4 grudnia 20204 l Cześć! Posiadam zbiory opowiadań (e-booki): W górach szaleństwa i inne opowiadania Bestia w jaskini i inne opowiadania Wyzwanie z innego świata Czy poza wymienionymi coś jeszcze warto zakupić? Najlepiej w wersji elektronicznej chociaż papierowe również może być.
Opublikowano 27 stycznia 20214 l Ta poezja to coś w stylu tych dwóch pozycji wyżej czy zupełnie inna bajka?
Opublikowano 6 lutego 20214 l W dniu 27.01.2021 o 18:30, LukeSpidey napisał: Ta poezja to coś w stylu tych dwóch pozycji wyżej czy zupełnie inna bajka? Trzymają klimat
Opublikowano 7 lutego 20214 l Nie wiem czy jest w tej książce akurat, ale cykl sonetów Fungi from Yuggoth to dokładnie ten klimat plus kilka znanych lokacji i twarzy się pojawia.
Opublikowano 27 lutego 20214 l W dniu 11.02.2021 o 16:55, Hubert249 napisał: 18 zł w preorderze na stronie Vesper. Premiera w marcu. A te opowiadania nie są już zawarte w dwóch poprzednich zbiorach?
Opublikowano 27 lutego 20214 l 18 minut temu, McDrive napisał: A te opowiadania nie są już zawarte w dwóch poprzednich zbiorach? Zerknąłem na listę, i większość na pewno była, jeśli nie wszystkie.