Skocz do zawartości

H.P. Lovecraft

Gość Frostbite

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drugi tom jest spoko zwłaszcza dla fanów Bloodborne. No i jest tam esej "Nadnaturalna groza w literaturze" i wcale nie ma tam rasistowskich opowiadań o których wspominał płaza w posłowiu pierwszego tomu. 

A że wydają lovcrafta wszystko jak leci to normalne bo jego dzieła to public domain i każdy może sobie wydać bez nabywania praw.

• 1 rok później...
Gość Rozi
Opublikowano

Kurde, szkoda, że to akurat to opowiadanie tak wydali :/ 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja zacząłem pierwszą książkę Lovecrafta a w życiu a padło na 'Przypadek Charlesa Dextera Warda', bo mi sąsiad Pleju polecił i pożyczył.

Dopiero zacząłem, ale przyjemnie się czyta, złowieszcza atmosfera wisi w powietrzu.

I faktycznie, nie czuć w ogóle, że ktoś to napisał prawie 100 lat temu.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Kup "Zgroza w Dunwich i inne przerażające opowieści" w tłumaczeniu Płazy z wydawnictwa Vesper. To ikoniczne najważniejsze i najlepsze opowiadania. Potem bierz wszystko inne tłumaczone przez tego typa - jest niesamowity.

Opublikowano (edytowane)

Archaicznego języka(co jest zrozumiałe), ale też fajnego klimatu i jechania na dosyć podobnych patentach, co można rozpatrywać też jako budowanie mitologii, czy pewnego uniwersum.

Edytowane przez SlimShady
  • Dzięki 1
Opublikowano

Nie przesadzajmy z tym językiem. Archaiczny to może być obecnie Poe (dla mnie nie), a nie Lovecraft. Właśnie te jego przymiotniki i opisy dodają wszystkiemu kolorytu. I faktycznie dużo opowiadań jest podobna konstrukcyjnie, ale to absolutnie żadna wada.

• 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Cześć!

Posiadam zbiory opowiadań (e-booki):

W górach szaleństwa i inne opowiadania

Bestia w jaskini i inne opowiadania

Wyzwanie z innego świata

Czy poza wymienionymi coś jeszcze warto zakupić? Najlepiej w wersji elektronicznej chociaż papierowe również może być.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 11.02.2021 o 16:55, Hubert249 napisał:

18 zł w preorderze na stronie Vesper. Premiera w marcu. 

koty-ultharu-hp-lovecraft-oprawa-twarda.

A te opowiadania nie są już zawarte w dwóch poprzednich zbiorach?