Skocz do zawartości

Game of Thrones

Gość Frostbite

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Frostbite
Opublikowano

Gierka wyszla w 2014 na wszystkie platformy (nawet na Androida i iOS pomijajac tylko PS Vite), developerem jest Telltale Games i zbiera dobre recenzje. Po zagraniu w pierwszy odcinek napisze tyle ze dzieja sie tam akcje na podobnym poziomie co w filmach (chociaz pierwszy odcinek skupia sie na domie Forresterow) i do tego wpasowuje sie w serialowe uniwersum (jasne wiekszosc postaci tez wystepuje w grze) zeby nie bylo spojlerow napisze ze gra zaczyna sie podczas "czerwonego wesela" i skonstruowana jest na podobnej zasadzie co Walking Dead i The Wolf Among Us od Telltale Games, do tego podobnie jak te gry tutaj jest rowniez podzial na 6 epizodow. Tutaj macie trailer z wersji PS4/Xbox One, dla fanow serialu to wg mnie pozycja obowiazkowa:

https://www.youtube.com/watch?v=nfohvHENZFk

• 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 23
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

Voytec

Opublikowano

Dziś do pobrania jest już ostatni 6 epizod(The Ice Dragon). Grało mi się bardzo przyjemnie w poprzednie epy, dlatego dziś po południu siadam do gry by zakończyć 1 sezon, jestem bardzo ciekawy jak to się wszystko zakończy.

Opublikowano

Sezon ukończony. Dzieje się dużo, no i wybory jak na gry od telltale wydają się mieć odzwierciedlenie na fabułę i niektóre postacie z nami zostaną lub się pożegnają w zależności od tego co zrobimy. Oczywiście zakończenie zrobione tak by była szansa na kontynuację. Kto lubi gry z tej serii na pewno się nie zawiedzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myślałem, że Gra o Tron będzie trochę słabszym odpowiednikiem TWD. Myliłem się. Gra jest równie dobra. Wybory w grze faktycznie mają znaczenie, jest kilka fajnych twistów i jest ciekawość co będzie dalej. Jeżeli chodzi o długość rozgrywki wydaje się dłuższa, niż TWD. Dużą przyjemność sprawiało mi bycie honorowym i podejmowanie wyborów z podniesioną głową, nie dacie się zaszczuć przeciwnikom. Rodzinę i Ironrath stawiałem ponad wszystkim i nie ugiąłem się, ani razu przez całą grę. Jest w tej grze kilka naprawdę wzniosłych momentów, które pewnie zapamiętam na długo. Zakończenie otwarte, czyli będzie kontynuacja, której nie mogę się już doczekać.

IRON FROM ICE!  :verymad:

btw. w pchlim targu sprzedaję swoją kopię na PS4.

Opublikowano

Jest slabsza i to duzo a wybory nie bardzo maja znaczenie(tylko iluzja),po 5 odcinkach wydaje sie ze tylko koncowka 5 cos zmienia istotnego juz nie wspominajac o takim "przywiazaniu do detali" jak to ze typek,ktoremu wczesniej mogles zrobic kuku jest caly i zdrow albo twoja postac ktora ledwo chodzi nagle zapomina ze jest kuternoga i tanczy jak wiedźmin.

Jest pare dobrych momentow ale wplyw gracza na wydarzenia jest nikly.

Opublikowano (edytowane)

Jest slabsza i to duzo a wybory nie bardzo maja znaczenie(tylko iluzja),po 5 odcinkach wydaje sie ze tylko koncowka 5 cos zmienia istotnego juz nie wspominajac o takim "przywiazaniu do detali" jak to ze typek,ktoremu wczesniej mogles zrobic kuku jest caly i zdrow albo twoja postac ktora ledwo chodzi nagle zapomina ze jest kuternoga i tanczy jak wiedźmin.

Jest pare dobrych momentow ale wplyw gracza na wydarzenia jest nikly.

spojler:

o co chodzi z typkiem, któremu mogłem zrobić kuku? i kiedy Rodrik tańczył? jedyne co mi się nie zgadzało to jak ta Lady pyta Miry czy to był jej pomysł, aby znaleźć się na bankiecie czy Sery, a chwile wcześniej jako Mira powiedziałem jej, że miałem tam ważną sprawę do załatwienia

Edytowane przez maztika
Opublikowano

Byla scena gdzie mogles tluc synalka tego grubego lorda ciupaga(chyba nawet wytluc oko) i pozniej pod koniec 5 odcinka byl magicznie zdrowy,a Rodrik pokieraszowany kaleka pod koniec biegal,walczyl jak gdyby nic

Opublikowano

Tak jak jestem fanem The Walking Dead od Telltale tak w końcu zabieram się za cały sezon Gry o Tron (kto nie jest fanem serialu? :D). Jeżeli gra będzie trzymała poziom innych gier TT to będzie świetnie. Pierwszy odcinek zachęca do kupna całości, oj tak!

Opublikowano

Moim zdaniem niestety zmarnowany potencjał, zważywszy na możliwości jakie mógł dawać dostęp do takiego uniwersum i obecność takich postaci. Tak jakby nie mieli do końca pomysłu jak to rozegrać. Dobra gra, ale dla mnie Walking Dead > Wolf >> GOT.

Opublikowano

tak się kończy robienie zbyt wielu projektów jednocześnie. fanem serialu nie jestem ale grało się dość przyjemnie. końcówka sezonu taka dość oczywista i nie dziwię się że niedawno zapowiedzieli s02. poziom jak poziom ale gra na pewno ma te same bolączki co inne gry od TTG. teraz zapowiedzieli też Batmana, oby w końcu technicznie się ogarnęli.

Bordery ≥ Wolf > Zombie > GoT

Opublikowano

na xone nie lepiej o czym już wspominałem tobie przy okazji wolfa albo twd. pomysł na rodzaj gry mają fajny ale technicznie stoją w miejscu.

mimo że fanem serialu nie jestem to sama gra nawet daje rade. było parę wciągających momentów, po nudnym 1ep kolejne były nawet całkiem zacne. szkoda tylko że w przeciwieństwie do life is strange odcinki nie wychodziły w miarę równym harmonogramie. w miesiącu potrafili wypuścić 2 epy, później kolejny a potem miesiące czekania. to samo było przy borderach. 3-4 miechy między odcinkami to gruba przesada. to trochę zabija klimat grania w serial. robiąc ostatni odcinek ledwo pamiętałem co się działo w poprzednim.

Opublikowano

Wzorem serialu nawalili kilka wątków do każdego odcinka i za dużo już tego było do spamiętania, szczególnie właśnie przy ogrywaniu każdego odcinka na premierę. Wiadomo, że najlepiej zaczekać na całość, ale tu akurat nie czekałem i trochę bez sensu wyszło takie granie przyznam.

Niby sprytnie stworzyli odrębną historię i połączyli z wydarzeniami i głównymi bohaterami serialu, ale jak dla mnie czegoś zabrakło. Walking Dead miało świetne główne postaci, do których gracz naprawdę się przywiązywał. Wolf miał intrygującą fabułę i rewelacyjny klimat. Tutaj najlepsze jest nawiązywanie do serialu, ale ten atut jest oczywisty i dla wielu będzie jedynym powodem zakupu gry. Reszta zaś jakoś nie zachwyca, przynajmniej w tym pierwszym sezonie.

Opublikowano

I to są właśnie 2 główne problemy Tellltale, ktore tu poruszacie. Stoją technicznie w miejscu od pierwszego The Walking Dead i sa cholernie niesystematyczni w wydawaniu odcinków.

Technicznie będą musieli w końcu zrobić krok do przodu, bo choć ich gry cholernie wciągają (jestem fanem GoT i jak tylko skończyłem 1 odcinek to na fali jego cliff hangera od razu kupiłem cały sezon). A nie do pomyślenia jest dla mnie to, że na PS4/XO i PC te gry jeszcze momentami klatkują. Ja we wszystkie ich gry gram na iOS (dla mnie najlepsze gry w jakie gralem na telefonie ever) i tam sprawują się idealnie. Ale właśnie, technicznie ich gry to poziom dzisiejszych gier przenośnych, do cholery. Jak to może jeszcze kuleć na current-genach.

Stoją w miejscu bo prują kilka dużych projektów na raz i tak to się kończy, choć przyznaję jedno. Wolę jak w tym aspekcie kuleją a przykładają się do najważniejszego elementu czyli historii. Grasz w TWD i od razu czujesz kapitalną historię stworzoną przez fanów uniwersum. Grasz w GoT i czujesz dokładnie do samo. A przede mną jeszcze TFTB.

Odnośnie Gry o Tron to dla fanów serialu to naprawdę gratka jak ciągle przeplatają się postaci z głównego wątku serialu, gra obowiązkowa w oczekiwaniu na 6 sezon.

Opublikowano

No ja sobie powiedziałem, że nigdy nie kupie od nich już gry za te zje.bane porty i ogólnie uwstecznianie się w gameplayu. Jak grałem za pierwszym razem w WD to myslałem sobie ok, to jest taka upośledzona wersja point'n'clicka ale może pózniej coś się rozwinie ale się przeliczyłem jedyne co się rozwinęło to portfolio ich licencji. Gry są spartolone technicznie i gameplayowo, ale pisać postaci i tworzyć wciągające historie to oni potrafią jak nikt w tej branży. Świetny neo noir w Wilku, emocjonalne WD, przygodowe i jajcarskie Bordery no i ta gra o tron, która była słaba na tle ich wszystkich gier, ale była nadal wciągająca i teraz jeszcze batman w którym jest gigantyczny potencjał, ale już się nawet nie łudze, że pójdą z gameplayem do przodu. 

Opublikowano

Cały sezon zaliczony i jestem na tyle zadowolony z fabuły, że kompletnie nie żałuję wydanej kasy, choć to droga zabawa na iOS, gdzie rzadko są jakieś przeceny na Telltale jak gra jest stosunkowo świeża.

Fabularnie gra stoi powiedziałbym na poziomie serialu, chapeau bas! Intrygi, gra aktorska, zwroty akcji - po raz kolejny widać, że Telltale współpracuje bardzo mocno ze "źródłem" uniwersów z których przychodzi im korzystać.

Według mnie wątek Gareda jest najciekawszy (gdzie sama postać najbardziej przypadła mi do gustu). Walka o Ironrath też świetna, gdzie spotykamy najbardziej przeze mnie znienawidzoną postać w całym uniwersum GoT. Każde spotkanie z tym gnojkiem jest cholernie emocjonujące. Wątek Ashera i spotkanie z

Deanerys

:banderas:. Wątek Miry w King's Landing też spoko i kończy się (przynajmniej u mnie) w bardzo mocny sposób.

Zakończenie sezonu bardzo ciekawe i cholernie chciałbym zagrać w 2 sezon. To, że on powstanie jest oczywiste (podobno już nawet zapowiedzieli oficjalnie). Ale nastąpiło było to w przyszłym roku.

Mój końcowy efekt to

upadek Ironrath z ucieczką Rodricka, Beshka uciekła z małym Ryonem, Gared ruszył z dziką armią bękartów Forrestera na Ironrath, Mira została ścięta w King's Landing.

Opublikowano (edytowane)

Co do wyborów:

u prawie identycznie tylko wolałem ashera bo rodrick kaleka to nieprzydatny :D

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

Co do wyborów:

u prawie identycznie tylko wolałem ashera bo rodrick kaleka to nie przydatny :D

U mnie bardziej do etosu GoT pasowało to, że wygnany syn poświęca się dla rodziny, sprowadzając armię i by jego starszy brat mógł obronić rodzinny gród. A poza tym Rodrick pod koniec 4 odcinka jest już sprawny fizycznie i gotowy do walki. Tylko teraz na początku 2 sezonu znowu będzie dochodził do siebie pół sezonu :D

• Plusik 1
Opublikowano

@Voytec

SPOILER:

Dokładnie tak samo skończyło się u mnie. Wybrałem, aby Mira przed ścięciem krzyknęła jeszcze "Iron from ice!" i z uśmiechem obserwowałem konsternację na twarzach tego cholernego plebsu ;)

Jeśli ktoś jeszcze skończył wrzućcie w spojler Wasze zakończenia.

Opublikowano

@Voytec

SPOILER:

Dokładnie tak samo skończyło się u mnie. Wybrałem, aby Mira przed ścięciem krzyknęła jeszcze "Iron from ice!" i z uśmiechem obserwowałem konsternację na twarzach tego cholernego plebsu ;)

Jeśli ktoś jeszcze skończył wrzućcie w spojler Wasze zakończenia.

Hah, dokładnie też tą opcję dialogową wybrałem. Iron from Ice! :)