Skocz do zawartości

PS 4 - CUH 1116 vs 1216

Featured Replies

Opublikowano

cześć,

Nie miałem konsoli od czasów PS2 i zakup to teraz dla mnie dość duże wydarzenie.  Chciałbym dowiedzieć się paru rzeczy.

1. Co z odtwarzaczem - czy to prawda, że wciąż nie odtwarza audio ? Co z CD ? W ogóle co z nagranymi plikami video nie będacymi oryginalnymi filmami (rozszerzenia typu avi etc.)?

2. Która wersja CUH 1116 czy 1216 jest waszym zdaniem lepsza ? Dostępne są jak patrze na allegro już obie, przy czym stara jest podobno głośniejsza a nowa z dziadowszych materiałów.

3. Czy jest jakaś nowa wersja pada i jak ją poznać ? (kolega musiał kupić kondomy na wycierające się gałki...)

4. Jaka jest prognozowana żywotność PS4  ? Wiem, że jeszcze nie ma 8letnich egzemplarzy :) ale jak się wam wydaje po tym półtora roku użytkowania

• Odpowiedzi 125
  • Wyświetleń 10,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Columbo - wypowiedzi Wiesia o głośności konsoli traktuj z przymrużeniem oka bo http://www.psxextreme.info/topic/110587-ps4-zmiana-uk%C5%82adu-ch%C5%82odzenia-i-obudowy/   bywały konsole suszarki ja

• sony i prestiz plastikowych konsol playstation, sprzet budzacy wygladem sazcunek   lol co ja czytam, to musi byc prowokacja jakas

• Wróciłem z nową sztuką, podłączyłem i jak narazie śmiga elegancko

Opublikowano

sprzedałem ostatnio model premierowy i mam zamiar kupić w piatek ta nowa wersje z dyskiem 1tb. Jak odpakuję i chwile się pobawię to dam znać jakie różnice w uzytkowaniu

Opublikowano

Są filmiki na YT, i wynika póki co że model 1216 nie wkręca się na ogromne obroty i konsola zachowuje większą kulturę pracy.

Opublikowano

te konsole z dyskiem 1TB nie są najnowsze, najnowsze nadal z 500gb wczoraj o tym czytałem

te najnowsze pobierają prawie 25% mniej papu i tym samym mniej sie grzeją i chodzą ciszej

papu = prad

Edytowane przez Fanek

Opublikowano

papu?

Opublikowano

No ale podobno starsze modele na początku też są ciche, ale z czasem  coraz częsciej wchodzą w tryb odkurzacza. Poza tym słyszałem teorię, że skoro 1216 jest trochę mniejsza, to mniej w niej miejsca na cyrkulację powietrza i bardziej się grzeje. No i przez to mam dylemat którą wersję wybrać. Ktoś tam jeszcze pisał , że do 1216 używają tańszych  i gorszych podzespołów no ale to raczej mit.

Opublikowano

Tańsze podzespoły to nie mit. Od zawsze było tak, że czym nowsza konsola, tym tańsze podzespoły by jak najbardziej zbić koszty produkcji.

Co do tego, że nowy model jest mniejszy, to nie wiedziałem.

Opublikowano

Skąd ta pewność, że tak samo wadliwy? 

A stąd że właśnie jade do MM wymienić konsole model CUH-1216 kupioną 5 dni temu.

Opublikowano

A co się konkretnie zepsuło? Płyt nie czyta albo wypluwa, nie włącza się czy jeszcze coś innego?

Opublikowano

Dokładnie to w trakcie grania wyłączyła się i od tej pory włącza się na dwie sekundy i wyłącza się spowrotem, gdzieś czytałem że to podobno płyta główna jest uszkodzona. 

w tym filmiku gość ma to samo. Płyty swoją drogą też niemoge wyjąć, naszczęście w środku akurat był until dawn z bundla.

Edytowane przez kaz1115

Opublikowano

Ta nowa ma chyba guziczki eject/power plastikowe, a nie dotykowe - to prawda? Dotykowe są chyba bardziej kul.

Edytowane przez _Red_

Opublikowano

E to słaby ruch. PS4 kupiłem w bundlu z Wieśkiem 3 więc niedawno. Nie będę jakoś specjalnie się przejmował, że już jest nowszy model. W poprzedniej generacji celowo wziąłem używkę PS3 slim zamiast super-slim, bo te ostatnie chlebaki wyglądały tandetnie.

#totakdlainformacji

Opublikowano

1216 jest bardzo cicha jak na PS4. Ma matową pokrywę na dysku ( wygląda dzięki temu jeszcze ładniej IMO), mechaniczne przyciski, jest lżejsza, ale też bardziej się grzeje. Jedyne co mnie irytuje to gdy odpalam grę z dysku to czasami tak jakby dysk twardy ( choć nie jestem pewien do końca czy to dysk twardy ) głośniej pracował. Nie jest to może jakiś nie wiadomo jak głośny dźwięk, ale lekko irytujący. Możliwe, że w przypadku mojej starej PS4 też tak to chodziło, a nie słyszałem tego z powodu zbyt głośnej pracy konsoli. No ale tak jak mówię, ma to miejsce tylko w przypadku gier odpalanych z dysku i to głównie tych większych.

Edytowane przez MYSZa7

Opublikowano

Miałeś ten sam problem co na tym filmiku? O cholera, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Zanim oddałem swoje PS4 na gwarancję to konsola zdołała jeszcze chodzić do 5 minut i potem się już wyłączała. 

Opublikowano

Miałeś ten sam problem co na tym filmiku? O cholera, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Zanim oddałem swoje PS4 na gwarancję to konsola zdołała jeszcze chodzić do 5 minut i potem się już wyłączała. 

Tak dokładnie ten sam problem, najlepsze jest to że niewiem jak to się stało w trakcie gry poszedłem do kibla i jak wróciłem to już była wyłączona i nic się nie dało zrobić.

Opublikowano

Kupiłeś ją w bundlu z Until Dawn?

Zaraz, zaraz czy Ty aby przypadkiem nie kupiłeś drugiego PS4 bo to poprzednie posłałeś na gwarancję?

Edytowane przez Nemesis

Opublikowano

Kupiłeś ją w bundlu z Until Dawn?

Zaraz, zaraz czy Ty aby przypadkiem nie kupiłeś drugiego PS4 bo to poprzednie posłałeś na gwarancję?

Niestety to ja :( a najgorsze że kupiłem ją żeby dzisiaj grać w Phantom Paina a zamiast tego muszę latać po MM i wymieniać.

Opublikowano

A ta pierwsza konsola którą wysłałeś na gwarancję to też był ten nowy model?

Opublikowano

O JA PYERDOLE - współczuję pecha, ja bym już chyba do Sony z tym pojechał i roztrzaskał im te PS4 pod nogami. To jest po prostu wstyd.