Opublikowano 25 września 20159 l PSX Extreme #218 Październikowy numer dostępny od 29.09 (wtorek) Prenumerata - wysyłka 27.09 (niedziela) Niedawno na jednym z zachodnich serwisów przedstawiono ciekawe dane na temat przemysłu gier wideo. Całość artykułu osadzono na tezie, że YouTube, letspleje i inne materiały wideo od graczy mocno i nieodwracalnie zmieniają oblicze branży – a ona sama musi się wkrótce do tych zmian dostosować. Szacowana światowa widownia online wszelkich filmów wideo z gier w roku 2015 wyniesie 486 mln osób, rosnąc do 790 mln w roku 2017. Letsplej to drugi najchętniej oglądany przekaz z gier, zaraz po oficjalnych, promocyjnych materiałach od wydawców (trailery etc.) – dla porównania, występy profesjonalnych graczy zajęły ostatnie, 8. miejsce na liście. Największym celebrytą gamingowego YouTube’a jest niejaki PewDiePie, 24-letni Szwed, którego kanał na YT subskrybuje prawie 38 mln ludzi. To właśnie dzięki fanom w roku 2014 osiągnął z reklam przy swoich filmach przychód rzędu 7,4 mln dolarów. Nie mam z tym problemu – ba, życzę mu dalszych sukcesów. Ale w szerszej perspektywie to jednak trochę smutne, że jako zagorzali fani gier i wielomilionowa rzesza, nie potrafimy w naszej branży wykreować prawdziwych celebrytów tam, gdzie powinniśmy – wśród twórców gier (o czym szerzej w numerze). Nie potrafimy wepchnąć na salony show-biznesu czy czołówki popularnych gazet nazwisk, które mogłyby naprawdę reprezentować nasze hobby – które uważamy przecież za sztukę – tak, jak robią to choćby aktorzy na rzecz X Muzy. Zamiast tego bez trudu tworzymy pseudocelebrytów, gapiąc się w Internecie, jak przechodzą za nas gry. Forma „my” nie do końca jest trafna. Unikam YT, szanuję swój wolny czas, bo mam go niewiele. Chciałbym jednak pojąć fenomen. Który zakrawa na tragedię, gdy czytam tezę, że niedługo bardziej popularne od grania będzie... oglądanie, jak gra ktoś inny. Pora umierać...? Rozumiem tych przed kamerą i szanuję ich pracę – każdy z nas chciałby mieć tyle cyfr na koncie, co PewDiePie. Ale nie ogarniam, jak medium, którego podstawą jest interaktywność, może bawić bezczynnego obserwatora. Nie ogarniam, jak ktoś woli oglądać, zamiast grać – oglądać cudze emocje, zamiast generować własne. Że niby tak samo ludzie oglądają mecze piłki nożnej czy występy ulubionych muzyków? Bullshit. O karierze w Bayernie czy graniu z Metallicą możecie pomarzyć – ale niejeden z Was lepiej wymiata na konsoli niż ten, którego oglądacie. Warto to sobie czasami uświadomić i sięgnąć po pada zamiast po popcorn. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMATY NUMERU20 lat PlayStation w Europie Extreme Party 2015 CO NOWEGO Tokyo Game Show 2015 Republique The Flame in the Flood WRC 5 PLAYTESTY Halo 5: Guardians Rise of the Tomb Raider Wiedźmin 3: Dziki Gon – Serca z Kamienia RECENZJE Destiny: The Taken King Dishonored: Definitive Edition Disney Infinity 3.0 FIFA 16 Forza Motorsport 6 Legend of Kay Anniversary Mad Max One Piece: Pirate Warriors 3 Onechanbara Z2: Chaos Pro Evolution Soccer 2016 Super Mario Maker Tearaway Unfolded NETWORK Beatbuddy: Tale of the Guardians Brothers: A Tale of Two Sons Castle Crashers Remastered Guilty Gear Xrd -Sign- Mega Man Legacy Collection Sword Art Online Re: Hollow Fragment Tales from the Borderlands Ep. 4 Toy Soldiers: War Chest Volume Xenoblade Chronicles Zombi POCKET Animal Crossing: Happy Home Designer Resident Evil: Revelations 2 HARDKOR Interceptor Destiny – rok pierwszy Gra w zabawki Światła na autora Styliści branży Kartoteka – Hideki Kamiya Polska szkoła gier? Gra muzyka Unplugged – Alea iacta est RETRO Trzeba znać Czytelnia Pegasus zone – Double Dragon Kult plastiku – NES Speedboard Kącik kulturalny – „Żar tropików” Moje retro – Tomasz Kutera Made in Poland – Electro Body Historia gier wideo w Polsce (cz. X) To było grane – Policenauts Martwa strefa – Troika Games FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Fabularna tawerna [Zax] Od gracza dla graczy [Mazzi] New Game Plus [Mielu] Z uKosa [Koso] Savepoint [Michał Walkiewicz] Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Testy Hyde Park Dream Extreme Co ja gram?! Graczpospolita Region Filmowy Listy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 27.09. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 25 września 20159 l >o!, recenzuja wiedzmina 3, kupie >...acha, to tylko jakies dlc >profit
Opublikowano 25 września 20159 l Butcher, gry są teraz jak filmy, więc wielu januszy ogląda letsplaye dla fabuły. Już nie wspominając o tym, że niektórzy mogą kierować się względami finansowymi. Bo nie ma co ukrywać - nasze hobby do najtańszych nie należy, a większość widowni Pewdiepie to zapewne gimbaza, która jest na utrzymaniu rodziców. Okładka na plus. Chociaż to trochę smutne, że DLC dostaje covera.
Opublikowano 25 września 20159 l Z jednej strony na okładce mógłby być Mad Max bo go jeszcze nigdy nie było, ale z drugiej na szczęście nie ma FIFY, która jest co roku
Opublikowano 25 września 20159 l Autor Wersja cyfrowa jest od 27.09, czy z premierą kioskową? Razem z kioskową (od północy we wtorek).
Opublikowano 25 września 20159 l Szkoda, wcześniejsza dystrybucja napędziłaby kilka e-wydań. Ale ok, to pewnie chodzi embargo
Opublikowano 25 września 20159 l Butcher, gry są teraz jak filmy, więc wielu januszy ogląda letsplaye dla fabuły. Już nie wspominając o tym, że niektórzy mogą kierować się względami finansowymi. Bo nie ma co ukrywać - nasze hobby do najtańszych nie należy, a większość widowni Pewdiepie to zapewne gimbaza, która jest na utrzymaniu rodziców. Okładka na plus. Chociaż to trochę smutne, że DLC dostaje covera. Przecież to i tak chore bo 1 fabuła 95% gier to jakaś drama, lepiej włączyć średni film 2 oszczędność? To tak jakbys marzył o jeździe superautami, ale nie miał na to środków i zamiast tego stał obok autostrady i je obserwował. To już lepiej w łeb se palnąć. Ja się z Rzeźnikiem zgadzam w 100%. Oglądać jak ktoś gra? Jedynie w formie (gdy potrzebuję) poradnika. Nie mam czasu na to, gdy go mam i chcę przeznaczyć go na gry, wolę grać sam. Edytowane 25 września 20159 l przez Croc
Opublikowano 26 września 20159 l No dokładnie, brawo za brak FIFY. Właśnie za fifę to należały by się gromkie brawa.
Opublikowano 26 września 20159 l Czy dodatek do Wiedzmin jest tak dobry, że został tak wyszczególniony na okładce, w momencie gdy na rynku pojawiła się np najlepsza w historii forza, czy jak ktoś inny wspominał mad max?
Opublikowano 26 września 20159 l No już nie płacz, bocie. Chyba oczywiste, że numer z taką okładką sprzeda się lepiej niż ten z samochodzikami.
Opublikowano 26 września 20159 l Ale Mad Max też by się dobrze sprzedał, przecież to znana marka. Niedawno film był w kinach a wraz z grą zbiegła się premiera na blu-ray.
Opublikowano 26 września 20159 l Tyle razy było już pisane o okolicznościach i warunkach doboru okładek, a tu dalej ten sam lament.
Opublikowano 26 września 20159 l Tyle razy było już pisane o okolicznościach i warunkach doboru okładek, a tu dalej ten sam lament. Moze dlatego ze wszystkich te okolicznosci juz wku.rwiaja i nadaja sie do dobrych zartow? Zreszta nawet jak na narzucona okladke to ta jest slaba. Biale tlo+koles+napisy sorry ale bym zrobil lepsza. Edytowane 26 września 20159 l przez Plugawy
Opublikowano 26 września 20159 l Autor Ale Mad Max też by się dobrze sprzedał, przecież to znana marka. Niedawno film był w kinach a wraz z grą zbiegła się premiera na blu-ray. OK, to rzucam hasło do dyskusji. Każdy chętny zostaje naczelnym PE (hipotetycznie ) i ma wpływ na aktualną okładkę. Rzucajcie proszę w komentach swoje propozycje, dlaczego dalibyście na cover tę, a nie inną (w tym wypadku dodatek do Wieśka) grę. Pod uwagę bierzemy rzecz jasna potencjał sprzedażowy, aktualność tematu, powiązanie okładki z zawartością. Tyle razy było już pisane o okolicznościach i warunkach doboru okładek, a tu dalej ten sam lament. Moze dlatego ze wszystkich te okolicznosci juz wku.rwiaja i nadaja sie do dobrych zartow? Zreszta nawet jak na narzucona okladke to ta jest slaba. Biale tlo+koles+napisy sorry ale bym zrobil lepsza. Słucham, które okoliczności nadają się do żartów? To, że na cover dajesz potencjalnie nośny temat? To, że dajesz materiał z playtestu, którego embargo zejdzie w dniu premiery pisma? Te wszystkie zwariowane pisma, które dają milion zajawek i znane postacie na cover - ciekawe, czemu one to robią... Cholera i jeszcze ta deklaracja, że zrobisz lepszą - daj namiary, chętnie podeślę materiały graficzne do wykonania okładki. A co, niech nasz grafik drży, że każdy z miejsca potrafi zrobić lepszy cover.
Opublikowano 26 września 20159 l E tam, okładka jak okładka, ważne żeby nie było wstydu w trakcie kupowania czasopisma. Nie wiem, może ktoś wiesza sobie okładki na ścianie, kim ja jestem, by to oceniać. W tym miesiącu nie ma wstydu, więc nie wiem o co sraczka.
Opublikowano 27 września 20159 l Przecież to i tak chore bo 1 fabuła 95% gier to jakaś drama, lepiej włączyć średni film 2 oszczędność? To tak jakbys marzył o jeździe superautami, ale nie miał na to środków i zamiast tego stał obok autostrady i je obserwował. To już lepiej w łeb se palnąć. Ja się z Rzeźnikiem zgadzam w 100%. Oglądać jak ktoś gra? Jedynie w formie (gdy potrzebuję) poradnika. Nie mam czasu na to, gdy go mam i chcę przeznaczyć go na gry, wolę grać sam. Podejrzewam, że większość ludzi ogląda pjudipaja dla niego samego, a gry to tylko tło. Edytowane 27 września 20159 l przez Pix
Opublikowano 29 września 20159 l Autor Nowy numer od dzisiaj w sprzedaży. Wydanie można kupić w tradycyjnej formie papierowej w punktach z prasą w całym kraju lub z opcją bezpłatnej wysyłki poprzez nasz sklepik. Czytelników zainteresowanych wersją cyfrową zapraszamy po wydanie w formacie PDF lub na platformę e-Kiosk.pl.
Opublikowano 29 września 20159 l I jak tam, plugawy dostal etat grafika czy macie problemy z otwarciem plikow .bmp jestem bardzo ciekawy jak wypadl na castingu
Opublikowano 29 września 20159 l Autor Chyba chce nas zasypać projektami od razu na cały rok, bo na razie nic nie przysłał, więc pewnie szykuje się większy zestaw.