Skocz do zawartości

Awarie, usterki, niedomagania

Gość osiol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

byłem na przeglądzie auta, wymiany olejów itp, wszystko niby ok, zapłaciłem, odebrałem i odstawiłem do garażu koło 19:00. o 22:00 chciałem pojechać na siłownię, odjeżdżam i patrzę a na podłodze nowa plama świeżego oleju :/ 

Zrzutekranu2024-10-30o23_06_08.thumb.png.5633c57480c6852d704d417c0fb030c7.png

jakieś podejrzenia? niedokręcony filtr oleju czy coś? 

zaparkowałem na drugim czystym miejscu, rano się okaże czy dalej cieknie :/ 

• Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, sprite napisał(a):

A posprzątałeś poprzednie miejsce? :) 

a dobra, chyba już rozumiem - miejsce jest prywatne w parkingu podziemnym, mam dwa więc zaparkowałem sobie na innym niż zazwyczaj parkuje (chociaż zazwyczaj parkuje na pałę zastawiając dwa ;) ). oczywiście posprzątam te plamy :) 

a rano pojechałem od razu do serwisu, nawet nie marudzili tylko od razu wzięli na sprawdzenie. po parunastu minutach gość mówi że uszczelka pod korkiem oleju musiała być nie do końca dobra bo puszczała olej. wymienili korek z uszczelką, wyczyścili zapocenie i jest git. pytam jeszcze czy dolali oleju to mówi że nie trzeba było bo sprawdzili i jest max. podziękowałem i pojechałem.

i teraz proszę niech ktoś mnie poprawi, bo aż tak dobrze się nie znam. ale zacząłem się zastanawiać jakim cudem oni wymienili korek z uszczelką nie wylewając oleju? bo rozumiem że jedyny korek jaki tutaj wchodzi pod uwagę to właśnie korek spustowy? coś mi nie gra w tym co mówią :/

aha, rano przed wyjazdem sprawdzałem poziom oleju - było na max (od razu się zapytam jak sprawdzacie - po nocy na zimnym czy parę minut po tym jak silnik pracował?), a w miejscu gdzie stałem po całej nocy była plama ale mniejsza niż wczoraj po 3 godzinach stania, zdjęcie niżej:

Zrzutekranu2024-10-31o09_31_02.thumb.png.bbfe9eff80957e1c80bdf36990351259.png

Edytowane przez gtfan
Opublikowano
2 minuty temu, BRY@N napisał(a):

Tego oleju tez nie wyciekło dużo jakby to zebrać była by szklanka ? Czyli coś koło 200-300 ml do ilości w układzie to mały ubytek 

eee, jakie 200-300ml. jak rozlejesz 10g oliwy z oliwek to jest podobna plama ;) 

Opublikowano

Coś w Kia spece nie radzą sobie z tym olejem, bo u mojego ojca ta sama historia była. Jakby auto nie było trzymane w garażu to tak by się jeździło i gubiło olej.

Opublikowano
19 minut temu, krupek napisał(a):

Coś w Kia spece nie radzą sobie z tym olejem, bo u mojego ojca ta sama historia była. Jakby auto nie było trzymane w garażu to tak by się jeździło i gubiło olej.

niestety, powszechna opinia o serwisach Kia jest taka że są słabe, a to i tak moim zdaniem niezasłużony komplement. do serwisu mam najwięcej zastrzeżeń i u mnie kolejnego auta tej marki już nie będzie. z pierdołami sobie nie radzili (chociażby 3 lata poprawiali przednie czujniki parkowania które sami montowali bo w standardzie nie było, o kilkuletnim olewaniu moich uwag co do pracy skrzyni już pisałem), wolę nie wyobrażać sobie co bym przechodził jakby z autem były jakieś problemy.

• This 1
Opublikowano

Ja sprawdzam na zimno. Ale w sumie w moich ostatnich dwóch samochodach to było zawsze finalnie kompletnie niepotrzebne, żaden nie brał oleju. W golfie po lifcie podobno już nie ma bagnetu, mój przedliftowy sam dał znać kiedy za dużo wlali w serwisie.