gtfan 3 206 Opublikowano 30 października Opublikowano 30 października byłem na przeglądzie auta, wymiany olejów itp, wszystko niby ok, zapłaciłem, odebrałem i odstawiłem do garażu koło 19:00. o 22:00 chciałem pojechać na siłownię, odjeżdżam i patrzę a na podłodze nowa plama świeżego oleju jakieś podejrzenia? niedokręcony filtr oleju czy coś? zaparkowałem na drugim czystym miejscu, rano się okaże czy dalej cieknie Cytuj
sprite 1 786 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października 9 godzin temu, gtfan napisał(a): zaparkowałem na drugim czystym miejscu A posprzątałeś poprzednie miejsce? 1 Cytuj
gtfan 3 206 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października 27 minut temu, sprite napisał(a): A posprzątałeś poprzednie miejsce? A jakie ma to znaczenie? Cytuj
BRY@N 1 468 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października Może niedokręcony korek spustowy Cytuj
Mustang 1 740 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października Just now, BRY@N said: Może niedokręcony korek spustowy Też o tym pomyślałem. Przed jazdą bym sprawdził poziom oleju. Cytuj
gtfan 3 206 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października (edytowane) Godzinę temu, sprite napisał(a): A posprzątałeś poprzednie miejsce? a dobra, chyba już rozumiem - miejsce jest prywatne w parkingu podziemnym, mam dwa więc zaparkowałem sobie na innym niż zazwyczaj parkuje (chociaż zazwyczaj parkuje na pałę zastawiając dwa ). oczywiście posprzątam te plamy a rano pojechałem od razu do serwisu, nawet nie marudzili tylko od razu wzięli na sprawdzenie. po parunastu minutach gość mówi że uszczelka pod korkiem oleju musiała być nie do końca dobra bo puszczała olej. wymienili korek z uszczelką, wyczyścili zapocenie i jest git. pytam jeszcze czy dolali oleju to mówi że nie trzeba było bo sprawdzili i jest max. podziękowałem i pojechałem. i teraz proszę niech ktoś mnie poprawi, bo aż tak dobrze się nie znam. ale zacząłem się zastanawiać jakim cudem oni wymienili korek z uszczelką nie wylewając oleju? bo rozumiem że jedyny korek jaki tutaj wchodzi pod uwagę to właśnie korek spustowy? coś mi nie gra w tym co mówią aha, rano przed wyjazdem sprawdzałem poziom oleju - było na max (od razu się zapytam jak sprawdzacie - po nocy na zimnym czy parę minut po tym jak silnik pracował?), a w miejscu gdzie stałem po całej nocy była plama ale mniejsza niż wczoraj po 3 godzinach stania, zdjęcie niżej: Edytowane 31 października przez gtfan Cytuj
dominalien 263 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października 8 minut temu, gtfan napisał(a): od razu się zapytam jak sprawdzacie - po nocy na zimnym czy parę minut po tym jak silnik pracował? To zależy od samochodu, jak jest układ olejowy skonstruowany. Masz w instrukcji napisane. 1 Cytuj
BRY@N 1 468 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października Tego oleju tez nie wyciekło dużo jakby to zebrać była by szklanka ? Czyli coś koło 200-300 ml do ilości w układzie to mały ubytek Cytuj
gtfan 3 206 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października 2 minuty temu, BRY@N napisał(a): Tego oleju tez nie wyciekło dużo jakby to zebrać była by szklanka ? Czyli coś koło 200-300 ml do ilości w układzie to mały ubytek eee, jakie 200-300ml. jak rozlejesz 10g oliwy z oliwek to jest podobna plama Cytuj
BRY@N 1 468 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października No tym bardziej jak to zobaczyć na bagnecie Cytuj
gtfan 3 206 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października chyba że 200-300ml jak wymieniali korek, to może tyle zlali. nic, zobaczę po południu na bagnecie jak to wygląda... Cytuj
krupek 15 480 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października Coś w Kia spece nie radzą sobie z tym olejem, bo u mojego ojca ta sama historia była. Jakby auto nie było trzymane w garażu to tak by się jeździło i gubiło olej. Cytuj
gtfan 3 206 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października 19 minut temu, krupek napisał(a): Coś w Kia spece nie radzą sobie z tym olejem, bo u mojego ojca ta sama historia była. Jakby auto nie było trzymane w garażu to tak by się jeździło i gubiło olej. niestety, powszechna opinia o serwisach Kia jest taka że są słabe, a to i tak moim zdaniem niezasłużony komplement. do serwisu mam najwięcej zastrzeżeń i u mnie kolejnego auta tej marki już nie będzie. z pierdołami sobie nie radzili (chociażby 3 lata poprawiali przednie czujniki parkowania które sami montowali bo w standardzie nie było, o kilkuletnim olewaniu moich uwag co do pracy skrzyni już pisałem), wolę nie wyobrażać sobie co bym przechodził jakby z autem były jakieś problemy. 1 Cytuj
Mustang 1 740 Opublikowano 31 października Opublikowano 31 października Ja sprawdzam na zimno. Ale w sumie w moich ostatnich dwóch samochodach to było zawsze finalnie kompletnie niepotrzebne, żaden nie brał oleju. W golfie po lifcie podobno już nie ma bagnetu, mój przedliftowy sam dał znać kiedy za dużo wlali w serwisie. Cytuj
maciucha 11 638 Opublikowano 3 listopada Opublikowano 3 listopada Polecacie jakąś kamerkę do cofania? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi