Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 348
  • Wyświetleń 65,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano

Tak.

Opublikowano
30 minut temu, Rozi napisał:

Myślę, że Dr Anna Wojtasik, kierownik Pracowni Składników Mineralnych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych nie sprzedałaby swojej wiedzy i dobrego imienia za pieniądze.

 

Nie w ogole! 

Opublikowano
Godzinę temu, Rozi napisał:

Myślę, że Dr Anna Wojtasik, kierownik Pracowni Składników Mineralnych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych nie sprzedałaby swojej wiedzy i dobrego imienia za pieniądze.

Ale za niemieckie pieniadze juz mozna.

Opublikowano

A to nie wiedziałem. Chleb górski z Lidla jest tak dobry, że nie odpuszczam go.

Opublikowano
  • Autor

dzisiaj sobie zjadłem rogaliki na śniadanie prostu z piekarni ojca i miałem wrażenie, że jem chmurkę, mmm

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znowu ta propaganda roziego i tym razem mrożonego pieczywa:pechowiec:

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Z powodu kwarantanny mam w koncu wiecej czasu na ogarnianie i wracam do pieczenia chleba. Zakwas nastawiony, okolo weekendu powinien byc legancki.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ojej, widzę pan maruda umie robić chlebki. To fajnie. Ciekawe czy mi się uda, na razie karmię swoje dzieciątko.

 

KLhz6SF.jpg

Opublikowano

@MichAelis Jak mieszkałeś na Stabelkach to najlepsze pieczywo gdzie kupowałeś? Mnie rozwala sklep Rabat na Głównej - śmierdzi tam żulem, za kramikiem wieczna libacja i zlot żuli a w środku... Najlepsze bułki i pączki w okolicy. Pytałem to 40 km za Wrockiem mają piekarnie. No te bułeczki są :banderas:

Opublikowano
W dniu 23.03.2020 o 09:48, Mejm napisał:

Zakwas nastawiony, okolo weekendu powinien byc legancki.

DO KTÓREGO WEEKENDU?

Opublikowano
6 godzin temu, grzybiarz napisał:

DO KTÓREGO WEEKENDU?

Do zeszlego. Nie udal sie, maka mimo ze 2000 to przeterminowana ;/

 

A zytniej nie idzie tez dostac xD

Opublikowano

ja robie bagietki zoabczymy bo dawno nie robile, juz 24h starter lezakuje w lodwce, zaraz go przerobie i jutro powinno byc gotowe.

Opublikowano
  • Autor

@Mejm ty te swoje chlebki na zakwasie robisz? Wczoraj zrobiłem swój chlebek, i choć był w miarę pyszny, to słabo urus.

Opublikowano

Tak, wszystkie wyzej byly na zakwasie. Czemu nie urus? Moze byc kilka powodow:

 

- slaby zakwas (niedozywiony, jakas plesn, przeterminowana maka, rodzaj maki)

- zle proporocje

- zly czas wyrastania tzn. albo za wczesnie wsadziles do pieca albo za pozno

- rodzaj chleba - nie wiem jaki piekles ale te na mace zytnie ogolnie sa ciezsze, wiec i dluzej wyrastaja i nie tak spektakularnie jak te na mace pszennej

 

Ogolnie to licz sie z tym, ze jeszcze wiele chlebow ci nie wyjdzie bo zbyt duzo czynnikow jest w grze.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie to mnie lekko przerasta, to ilość czynników. Ten mój starter jest dziwny, bo po jego nakarmieniu, podwaja swoją objętość i jest cały bąbelkowy, ale jak robię test unoszenia się na wodzie, to raczej upada na dno. No nic, spróbuję dzis z innym przepisem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.