Skocz do zawartości

Pieczywo


Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość _Be_
Opublikowano
30 minut temu, Rozi napisał:

Myślę, że Dr Anna Wojtasik, kierownik Pracowni Składników Mineralnych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych nie sprzedałaby swojej wiedzy i dobrego imienia za pieniądze.

 

Nie w ogole! 

Opublikowano
Godzinę temu, Rozi napisał:

Myślę, że Dr Anna Wojtasik, kierownik Pracowni Składników Mineralnych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych nie sprzedałaby swojej wiedzy i dobrego imienia za pieniądze.

Ale za niemieckie pieniadze juz mozna.

Gość Rozi
Opublikowano

A to nie wiedziałem. Chleb górski z Lidla jest tak dobry, że nie odpuszczam go.

  • 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Z powodu kwarantanny mam w koncu wiecej czasu na ogarnianie i wracam do pieczenia chleba. Zakwas nastawiony, okolo weekendu powinien byc legancki.

  • Plusik 1
  • Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

@MichAelis Jak mieszkałeś na Stabelkach to najlepsze pieczywo gdzie kupowałeś? Mnie rozwala sklep Rabat na Głównej - śmierdzi tam żulem, za kramikiem wieczna libacja i zlot żuli a w środku... Najlepsze bułki i pączki w okolicy. Pytałem to 40 km za Wrockiem mają piekarnie. No te bułeczki są :banderas:

Opublikowano
6 godzin temu, grzybiarz napisał:

DO KTÓREGO WEEKENDU?

Do zeszlego. Nie udal sie, maka mimo ze 2000 to przeterminowana ;/

 

A zytniej nie idzie tez dostac xD

Opublikowano

Tak, wszystkie wyzej byly na zakwasie. Czemu nie urus? Moze byc kilka powodow:

 

- slaby zakwas (niedozywiony, jakas plesn, przeterminowana maka, rodzaj maki)

- zle proporocje

- zly czas wyrastania tzn. albo za wczesnie wsadziles do pieca albo za pozno

- rodzaj chleba - nie wiem jaki piekles ale te na mace zytnie ogolnie sa ciezsze, wiec i dluzej wyrastaja i nie tak spektakularnie jak te na mace pszennej

 

Ogolnie to licz sie z tym, ze jeszcze wiele chlebow ci nie wyjdzie bo zbyt duzo czynnikow jest w grze.

  • Dzięki 1
Opublikowano

No właśnie to mnie lekko przerasta, to ilość czynników. Ten mój starter jest dziwny, bo po jego nakarmieniu, podwaja swoją objętość i jest cały bąbelkowy, ale jak robię test unoszenia się na wodzie, to raczej upada na dno. No nic, spróbuję dzis z innym przepisem.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...