Figaro 8 300 Opublikowano 11 listopada 2020 Autor Opublikowano 11 listopada 2020 W promocji w Empiku (empiki są otwarte ;o) jest teraz obszerna książka "Chleb", więc polecam Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 25 listopada 2020 Autor Opublikowano 25 listopada 2020 Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas między składaniem, formowanie i milion innych rzeczy - to wszystko zmienia finalny produkt. Minie jeszcze pewnie kolejny rok zanim zrobię coś naprawdę pięknego, ale może do tego dojdę. Czas chyba zainwestować w ten garnek żeliwny. 5 2 Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 25 listopada 2020 Opublikowano 25 listopada 2020 Ale bym posmarował piętkę masłem i posypał solą 1 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 233 Opublikowano 25 listopada 2020 Opublikowano 25 listopada 2020 Zazdroszczę, że Ci taki pięny wychodzi. U mnie po dwóch podejściach zawsze wychodziły płaskie placki, a sam zakwas nie wydwał się być szczególnie aktywny (chociaż widziałem z nim pęcherzyki powietrza). Ten ostatni bochenek to w oparciu o książkę z poprzedniego posta? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 25 listopada 2020 Autor Opublikowano 25 listopada 2020 Raczej frankenstein z 10 różnych przepisów Książka w porządku, ale trochę za dużo przepisów, a za mało samej teorii. Noo opieka nad zakwasem to poyebana sprawa. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 25 listopada 2020 Opublikowano 25 listopada 2020 Ładny chlebuś. Ożeniłbym się dla takiego, żeby przed wejściem do domu weselnego móc go pocałować. 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 31 grudnia 2020 Autor Opublikowano 31 grudnia 2020 Ostatni chlebuś tego roku. Tym razem eksperyment bo podczas składania dodałem podsmażony sezam, nasiona chia i pestki dyni. Hydracja 75%, mąka tortowa ;/ 6 Cytuj
Ukukuki 7 102 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 Ile taki domowy chleb może leżeć? Bo taką ilość to ja nie wiem czy w tydzien zjem jak sam mieszkam Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 31 grudnia 2020 Autor Opublikowano 31 grudnia 2020 Teraz, Ukukuki napisał: Ile taki domowy chleb może leżeć? Bo taką ilość to ja nie wiem czy w tydzien zjem jak sam mieszkam W siatce chleb na zakwasie jest bardzo dobry 4 dni. Piatego i szóstego dnia wciąż jadalny. Ja już wpi.erdolilem połowę bochenka z masełkiem i solą przy serialku ;p Cytuj
messer88 6 590 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 Taki mały to ja bym ojebał śniadanie i kolacja cały Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 Zalezy gdzie. Jak w chlebaku to moze do 5 dni dociagnie. W plociennym worku, bez chlebaka ok 4 dnia juz bedzie robil sie suchawy. W worku foliowym pociagnie najdluzej. Jak nie zjesz calego to polowe zamroz. Albo upiecz maly. Ja teraz swoj zytni trzymam w plastikowym pudelku z gumowa pokrywka i jest miekki do wyjedzenia. Wczesniej ok 4 dnia juz byl twardy. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 4 godziny temu, Figaro napisał: mąka tortowa ;/ Przed świętami robilem z dziewczyną paszteciki z kapustą i grzybami, w sklepie mialem jakies zaćmienie i przypadkowo wziąłem mąkę tortową. Zauważylismy dopiero w domu, więc już chuj, daliśmy taką. Jezu, jakie ciasto wyszło to nie mam pytań, lekko słodkie, miękkie, no idealne. Ja się zająłem farszem, a dziewczyna ciastem i paszteciki zrobily duże wrażenie w święta. 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 No te typy mak to sie znikad nie wziely. Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 Czy zrobienie takiego zwykłego chleba w domu w piekarniku elektrycznym jest realne? Moja dziewczyna coś porusza ten temat i zastanawiam się czy warto się zagłębić? Dużo roboty przy bochenku? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 31 grudnia 2020 Autor Opublikowano 31 grudnia 2020 Jest realne. Jest trudne. 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 Rodzaj piekarnika to najmniejszy problem przy pieczeniu chleba bialego. Na poczatek proponuje chleb ciemny, chyba ze zalezy wam tylko na bialym. 1 Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 31 grudnia 2020 Opublikowano 31 grudnia 2020 46 minutes ago, Mejm said: Rodzaj piekarnika to najmniejszy problem przy pieczeniu chleba bialego. Na poczatek proponuje chleb ciemny, chyba ze zalezy wam tylko na bialym. Rodzaj chleba ma raczej mniejsze znaczenie. Wiadomo nie chciałbym jakieś najzwyklejszej jasnej mąki. Raczej pełnoziarnista albo ciemna Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 1 sierpnia 2021 Autor Opublikowano 1 sierpnia 2021 Leniwa niedziela, więc zrobiłem makaron... na zakwasie. W środku Za'atar, czyli mieszanka przypraw (smażony sezam, tymianek i takie tam). Szkoda że nie mam krajarki do makaronu. Wyszło zaskakująco dobrze. (200g nie nakarmionego zakwasu, 200g mąki pszennej, 40g wody, 30g oliwy i przyprawy. Mieszasz, urabiasz przez 5 minut i zostawiasz na 30 minut. Potem rollujesz, tniesz i gotujesz 5-7 min w wodzie) Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 4 września 2021 Autor Opublikowano 4 września 2021 Cynamonowe rollsy. Dużo pracy, dużo satysfakcji. 1 Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 4 września 2021 Opublikowano 4 września 2021 I polewa od Donatello na wierzchu Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 4 września 2021 Opublikowano 4 września 2021 1 godzinę temu, Blaise napisał: Masz plastikowy obrus? Tak zwana c e r a t a. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 4 września 2021 Opublikowano 4 września 2021 Jak to nie jest z działki to bieda na chacie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.