Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 348
  • Wyświetleń 65,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano
  • Autor

Pączki na zakwasie. Work in progress, ale smakują lepiej niż wyglądają.

 

245167303_304078571167292_36763412616438

 

 

Opublikowano

Fajne, można żreć i sobie wmawiać, że to dobre pieczywo na zakwasie.

 

A to pieczone, czy smażone?

 

Opublikowano

Ale chyba nie w smalcu?

 

Normalnie są pieczone pączki, ja nawet wolę takie.

Opublikowano
  • Autor

W oleju. Ale następnym razem zrobię w smalcu, ciekaw jestem efektu...

 

Faktycznie są też pieczone. Trzeba kiedyś obczaić.

Opublikowano

Kiedyś się tylko na smalcu robiło. Z własną ucieraną różą :banderas:

Opublikowano

Ze skwarkami? Nie xDD Kup normalny, stac cie.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kurwa propo chleba, kupuję taki w piekarni za 5 złotych, a ostatnio babka mówi 6 złotych. Podrożał o 1/5. Bułki - zwykle kajzerki, niemacane jak w Biedrze, to koszt 1 zł. Przecież niedawno były po 35 groszy.

Opublikowano
9 godzin temu, Figaro napisał:

Dziś zakwasowy chleb z podsmażoną żurawiną i chlebonstein.

 

 

imageonline-co-emojiadded.jpg

253830830_255366319981527_1499145975823741000_n.jpg

Ten mini chlebek bardzo fajny. Chyba ze jestes tak duzy i to normalny rozmiar.

 

I maly tip ode mnie. Wyje.b te czarna keksowke, a przynajmniej nie piecz w niej chlebow zakwasowych. Zakwas wchodzi reakcje z ta blacha i bedziesz mial po czasie wypalone miejsca plus chleb zacznie to absorbowac. Moj sie mienil w swietle od metalu pod spodem. Tylko stal weglowa albo silikon. Kupilem w duca dwie keksowki ze stali w kompleice za 30zl na promo ale widzialem fajna, wieksza w pepco za 15zl. Wiem ze to wbrew tobie ale serio czarne zle.

Opublikowano
  • Autor

248732615_437396274621602_25892667080701

 

 

Chyba najlepszy smakowo chleb, który mi wyszedł. W większości pszenna 750, trochę żytniej 720, trochę pszennej 1850, trochę żytniej 2000. Hydracja na poziomie 75 procent.

Opublikowano
  • Autor

Czekoladowy chlebek. Dobrze wchodzi ciepły z masełkiem i szklanką mleczka (siedząc w kapcioszkach, przy choince, z włączonym PS2).

 

 

256723887_1092859004864404_2225990142607284876_n (2).jpg

Opublikowano

Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach :potter:

 

20211120_185819.thumb.jpg.b92d4d2ac7f23a4a528c2bc8f91bb7cc.jpg

 

20211120_185900.thumb.jpg.8f682513f8b5abf69201ebd4d3404959.jpg

 

20211120_190015.thumb.jpg.3498b00884bd951057ec2fa7f145b9a4.jpg

Opublikowano

A umie ktoś robić bułeczki i da mi fajny przepis? Te z mojej piekarni zrobiły się słabe + przez tę yebane pisory zaraz będę płacił złotówkę za jedną bułkę więc chciałbym się już nauczyć robić na przyszłość  :(

Opublikowano

No wiadomka ale jak dobrze smakują takie skubańce  :(

Opublikowano
  • Autor

działaj i pochwal się efektami :) 

 

@Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.