Figaro 8 200 Opublikowano 23 listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 listopada 2021 pita na zakwasie plus własne hummusy - jeden zwykły, jeden z awokado, trzeci na pieczonym buraku. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 23 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 listopada 2021 20 godzin temu, Figaro napisał: @Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. Nie pieke bulek ale generalnie powiedzialbym, ze tak. Zakwas to jest nic innego jak skladnik powodujacy rosniecie ciasta. Wiec nie ma znaczenia co sie da czy drozdze czy zakwas, roznica bedzie tylko w smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 23 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 listopada 2021 W dniu 20.11.2021 o 19:11, Rudiok napisał: Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach Wyglądają jakby krzyczały Ja się zabieram za zrobienie chlebków naan. Takie ciapackie jakby naleśniki. Polecam przy okazji restauracje Namaste (mała sieciowka, jest np w Zielonej Gorze, Wrocku, czy gdzieś nad morzem). Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo ze tak powiem Cytuj Odnośnik do komentarza
dee 8 808 Opublikowano 23 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 listopada 2021 56 minut temu, grzybiarz napisał: Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo W czasie jedzenia czy PO jedzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 23 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 23 listopada 2021 57 minut temu, grzybiarz napisał: Wyglądają jakby krzyczały Czyli widzisz tam usta? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 27 listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2021 Zakwasowa focaccia na pocieszenie smutnej jesieni. Z ziołami prowansalskimi i solą morską. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 27 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2021 Co jest w składzie takiej fokaczi? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 27 listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2021 Cytat How is focaccia different from bread? Another difference between the two is the ingredients. If you're curious as to what is focaccia bread made of, well, the answer is it's usually a combination of a strong flour (meaning a high gluten flour like bread flour), extra virgin olive oil, yeast, herbs, spices, salt, and pepper. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 27 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2021 Focaccia to ciasto na pizze zalane duza iloscia oliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 27 listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2021 Brzmi wspaniale. Czekam na przypływ chęci do zabawy z wyrabianiem ciasta. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 6 grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2021 znowu zamówiłem mąki z włoch i staram się na nich robić fokę, ale musze conieco pozmieniać. Tu taka najklasyczniejsza. Puszysta w środku niczym Rozi, mniam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 6 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 6 grudnia 2021 Wyglada jak kania. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 ostatnia w tym roku zakwasowa foczka 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 25 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 To pizza czy chleb? —- a ja od paru lat kupuję chleb w lokalnej piekarni, ceny pojebalo ostatnio - chleb na zakwasie z ziarnami 6 zł, a babka mi daje połówkę, czyli cały jest za 12 zł… no ale ja nie o tym. Po x latach w końcu kupiłem zwykle, białe pieczywo pszenne. Kurde jakie dobre, skórka chrupiąca… dawno się nie jadło i smakowało. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 25 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 Ani chleb ani pizza. Ale ciasto jest takie jak na pizze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 @Mejm kupiłem sobie na gwiazdkę garnek żeliwny, 4,3 litrowy. Liczę że uda mi się zrobić chlebek z niezłym oven springiem w końcu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 25 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 Pienknie, wrzuc foty jak zrobisz. A ty nie robiles w takim juz bo co skojarze, ze robiles w garnku? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 Zawsze robiłem w tym przezroczystym naczyniu żaroodpornym hehe. Obecnie wygląda jak po wojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 25 grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 grudnia 2021 Aaa no tak, racja, poje.balem. Ale w takim to tez widzialem, ze robia ladne chlepki. No ciekawe jak w porownaniu z zeliwnym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 9 stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 stycznia 2022 Fajnie szybko się nagrzewają te garnki. Ogólnie dobre naczynie do wszystkich potraw. Zjebałem shaping. Chyba z tym mam największy problem chwilowo, co pogarsza oven spring. No i czas kupić te podłużne foremki do wyrastania, bo te kulki już mnie nudzą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 9 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 stycznia 2022 Mógłbym z Tobą być Ty mały gejku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 15 stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 stycznia 2022 zakwasowa focaccia plus kurkuma. Za dużą blachę wybrałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 17 stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
Boomcio 4 026 Opublikowano 17 stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 17 stycznia 2022 Znajdź 3 różnice: 16 minut temu, Figaro napisał: W dniu 9.01.2022 o 10:48, Figaro napisał: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 17 stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 stycznia 2022 W tym na górze jest semola. edit no i inna hydracja etc Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.