Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

pita na zakwasie plus własne hummusy - jeden zwykły, jeden z awokado, trzeci na pieczonym buraku.

 

 

260426339_368204908398297_4618879984878584162_n (2).jpg

  • Odpowiedzi 348
  • Wyświetleń 65,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano
20 godzin temu, Figaro napisał:

 

@Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. 

 

Nie pieke bulek ale generalnie powiedzialbym, ze tak. Zakwas to jest nic innego jak skladnik powodujacy rosniecie ciasta. Wiec nie ma znaczenia co sie da czy drozdze czy zakwas, roznica bedzie tylko w smaku.

Opublikowano
W dniu 20.11.2021 o 19:11, Rudiok napisał:

Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach :potter:

 

20211120_185819.thumb.jpg.b92d4d2ac7f23a4a528c2bc8f91bb7cc.jpg

 

20211120_185900.thumb.jpg.8f682513f8b5abf69201ebd4d3404959.jpg

 

20211120_190015.thumb.jpg.3498b00884bd951057ec2fa7f145b9a4.jpg

Wyglądają jakby krzyczały :)

Ja się zabieram za zrobienie chlebków naan. Takie ciapackie jakby naleśniki.

Polecam przy okazji restauracje Namaste (mała sieciowka, jest np w Zielonej Gorze, Wrocku, czy gdzieś nad morzem). Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo ze tak powiem :)

Opublikowano
56 minut temu, grzybiarz napisał:

Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo

 

W czasie jedzenia czy PO jedzeniu :notbad:

Opublikowano
57 minut temu, grzybiarz napisał:

Wyglądają jakby krzyczały :)

Czyli widzisz tam usta? :) 

Opublikowano
  • Autor

Zakwasowa focaccia na pocieszenie smutnej jesieni. Z ziołami prowansalskimi i solą morską.

 

 

3 (2).jpg

Opublikowano
  • Autor
Cytat

How is focaccia different from bread?

 

Another difference between the two is the ingredients. If you're curious as to what is focaccia bread made of, well, the answer is it's usually a combination of a strong flour (meaning a high gluten flour like bread flour), extra virgin olive oil, yeast, herbs, spices, salt, and pepper.

 

Opublikowano

Focaccia to ciasto na pizze zalane duza iloscia oliwy.

Opublikowano

Brzmi wspaniale. Czekam na przypływ chęci do zabawy z wyrabianiem ciasta.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

znowu zamówiłem mąki z włoch i staram się na nich robić fokę, ale musze conieco pozmieniać. Tu taka najklasyczniejsza.

 

 

263843230_2883205271896107_2487248040071011876_n (2).jpg

 

 

Puszysta w środku niczym Rozi, mniam.

Opublikowano

Wyglada jak kania.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

To pizza czy chleb? 

—-

a ja od paru lat kupuję chleb w lokalnej piekarni, ceny pojebalo ostatnio - chleb na zakwasie z ziarnami 6 zł, a babka mi daje połówkę, czyli cały jest za 12 zł…

no ale ja nie o tym. Po x latach w końcu kupiłem zwykle, białe pieczywo pszenne. Kurde jakie dobre, skórka chrupiąca… dawno się nie jadło i smakowało.

Opublikowano

Ani chleb ani pizza. Ale ciasto jest takie jak na pizze.

Opublikowano
  • Autor

@Mejm kupiłem sobie na gwiazdkę garnek żeliwny, 4,3 litrowy. Liczę że uda mi się zrobić chlebek z niezłym oven springiem w końcu

Opublikowano

Pienknie, wrzuc foty jak zrobisz. A ty nie robiles w takim juz bo co skojarze, ze robiles w garnku?

Opublikowano
  • Autor

Zawsze robiłem w tym przezroczystym naczyniu żaroodpornym hehe. Obecnie wygląda jak po wojnie.

Opublikowano

Aaa no tak, racja, poje.balem. Ale w takim to tez widzialem, ze robia ladne chlepki. No ciekawe jak w porownaniu z zeliwnym.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Fajnie szybko się nagrzewają te garnki. Ogólnie dobre naczynie do wszystkich potraw.

 

270566864_446138760476705_41775757994573

 

Zjebałem shaping. Chyba z tym mam największy problem chwilowo, co pogarsza oven spring. No i czas kupić te podłużne foremki do wyrastania, bo te kulki już mnie nudzą.

Opublikowano

Znajdź 3 różnice:

16 minut temu, Figaro napisał:

270672293_217089780636065_2934955857272877709_n (2).jpg

W dniu 9.01.2022 o 10:48, Figaro napisał:

270566864_446138760476705_41775757994573

 

 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.