Opublikowano 23 listopada 20213 l Autor pita na zakwasie plus własne hummusy - jeden zwykły, jeden z awokado, trzeci na pieczonym buraku.
Opublikowano 23 listopada 20213 l 20 godzin temu, Figaro napisał: @Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. Nie pieke bulek ale generalnie powiedzialbym, ze tak. Zakwas to jest nic innego jak skladnik powodujacy rosniecie ciasta. Wiec nie ma znaczenia co sie da czy drozdze czy zakwas, roznica bedzie tylko w smaku.
Opublikowano 23 listopada 20213 l W dniu 20.11.2021 o 19:11, Rudiok napisał: Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach Wyglądają jakby krzyczały Ja się zabieram za zrobienie chlebków naan. Takie ciapackie jakby naleśniki. Polecam przy okazji restauracje Namaste (mała sieciowka, jest np w Zielonej Gorze, Wrocku, czy gdzieś nad morzem). Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo ze tak powiem
Opublikowano 23 listopada 20213 l 56 minut temu, grzybiarz napisał: Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo W czasie jedzenia czy PO jedzeniu
Opublikowano 23 listopada 20213 l 57 minut temu, grzybiarz napisał: Wyglądają jakby krzyczały Czyli widzisz tam usta?
Opublikowano 27 listopada 20213 l Autor Zakwasowa focaccia na pocieszenie smutnej jesieni. Z ziołami prowansalskimi i solą morską.
Opublikowano 27 listopada 20213 l Autor Cytat How is focaccia different from bread? Another difference between the two is the ingredients. If you're curious as to what is focaccia bread made of, well, the answer is it's usually a combination of a strong flour (meaning a high gluten flour like bread flour), extra virgin olive oil, yeast, herbs, spices, salt, and pepper.
Opublikowano 27 listopada 20213 l Brzmi wspaniale. Czekam na przypływ chęci do zabawy z wyrabianiem ciasta.
Opublikowano 6 grudnia 20213 l Autor znowu zamówiłem mąki z włoch i staram się na nich robić fokę, ale musze conieco pozmieniać. Tu taka najklasyczniejsza. Puszysta w środku niczym Rozi, mniam.
Opublikowano 25 grudnia 20213 l To pizza czy chleb? —- a ja od paru lat kupuję chleb w lokalnej piekarni, ceny pojebalo ostatnio - chleb na zakwasie z ziarnami 6 zł, a babka mi daje połówkę, czyli cały jest za 12 zł… no ale ja nie o tym. Po x latach w końcu kupiłem zwykle, białe pieczywo pszenne. Kurde jakie dobre, skórka chrupiąca… dawno się nie jadło i smakowało.
Opublikowano 25 grudnia 20213 l Autor @Mejm kupiłem sobie na gwiazdkę garnek żeliwny, 4,3 litrowy. Liczę że uda mi się zrobić chlebek z niezłym oven springiem w końcu
Opublikowano 25 grudnia 20213 l Pienknie, wrzuc foty jak zrobisz. A ty nie robiles w takim juz bo co skojarze, ze robiles w garnku?
Opublikowano 25 grudnia 20213 l Autor Zawsze robiłem w tym przezroczystym naczyniu żaroodpornym hehe. Obecnie wygląda jak po wojnie.
Opublikowano 25 grudnia 20213 l Aaa no tak, racja, poje.balem. Ale w takim to tez widzialem, ze robia ladne chlepki. No ciekawe jak w porownaniu z zeliwnym.
Opublikowano 9 stycznia 20223 l Autor Fajnie szybko się nagrzewają te garnki. Ogólnie dobre naczynie do wszystkich potraw. Zjebałem shaping. Chyba z tym mam największy problem chwilowo, co pogarsza oven spring. No i czas kupić te podłużne foremki do wyrastania, bo te kulki już mnie nudzą.
Opublikowano 17 stycznia 20223 l Znajdź 3 różnice: 16 minut temu, Figaro napisał: W dniu 9.01.2022 o 10:48, Figaro napisał:
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.