Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor

Miał być to chleb. Ale zasnąłem przed uformowaniem i ciasto sobie fermentowało całą noc w temp. pokojowej. No to stwierdziłem, że teraz to już tylko foka z tego wyjdzie. Trochę oliwek, trochę rozmarynu i jest niedzielne pieczywko.

 

271935802_1926549270839901_2341742808165

 

 

edit: o kurwa jakie dobre

 

 

 

 

 

271402154_3134195576868491_3802996218599273227_n.jpg

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 348
  • Wyświetleń 65,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły  

  • Dzisiaj taki mi wyszedł, chyba najładniejszy i już nie wygląda jak dysk. A jaki pysznyyy.     Piekłem go... w naczyniu żaroodopornym Ponoć to spoko metoda bo w takim naczyniu wytw

  • Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas m

Opublikowano

Jeju ale mi przypomniałeś jak miałem z 8 lat góra i z kuzynem wyżeraliśmy babuni faworki. Fajne te Twoje skręcane pączule! :wub:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Też dzisiaj wrzuciłem do pieca focaccię.

 

20220219_170341.jpg

Nie wyrosła za mocno, ale w tym przypadku to atut. 

Oliwki, rozmaryn, czarnuszka.

Edytowane przez Boomcio

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

zakwasowe donutki. Zaskakująco dobre, chyba warto przypierdolić w przepisie więcej cynamonu i kardamonu 

 

277597377_705316720820396_61422528902030

 

277611528_1012332849365257_4656241918237

  • 2 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

305184885_446191754203416_88052152238398

 

Wraz z niższymi temperaturami sezon na pizzę nieubłagalnie dobiega końca, pora więc wrócić do, lubiących jesienne temperatury, zakwasowych chlebków. Nie ma to jak wrócić z pracki i zacząć nagrzewać piekarnik.

Opublikowano

I tak się oba gapiliście w tę bułkę? Liczyłem na kilka słów endingu.

Opublikowano
  • Autor

Chlebeczek na zakwasie pszennym, 78 procent hydracji.  Myślę nad jakimś eksperymentem, dodać do chlebka kawałki orzechów włoskich, czy cuś.

Opublikowano
  • Autor

Tym razem dodałem uprażone orzechy pekan do ciasta (podczas laminacji) i chlebek słabo urus :(

 

305712579_393003969665049_53903736291049

Opublikowano

@Figaro Otwieraj piekarnie połączona z pizzerią. "Pizzeria piekarnia u Figaro". :wub:Już widzę te kolejki starych babuszek o 6:10 stoją w ogonku do piekarni, mróz jak cholera i starsza pani mówi do drugiej "szósta dziesięć a ten chujec figlaro dalej nie otwiera".

 

Masz ręke do wypieków chłopaku. Propsy! :cool:

Opublikowano
  • Autor

aww dzięki wujciu

 

Póki mam wenę to rozpocząłem dwa eksperymenty, tu pierwszy: chlebek z kurkumą. 

 

306384150_1283639242396502_7807206675788

 

306220522_408150034584480_88932738626438

 

i tradycyjnie z kotełem:

 

306104501_430726615823173_43372075272177

 

 

Opublikowano
  • Autor

A tu drugi - chleb zakwasowy z cheddarem, papryczką i natką cebuli. Dodanie seru było goty pomysłem.

 

 

306480970_798372664806894_257874932707727120_n (2).jpg

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

druga próba z cheddarem. Za krótki czas fermentacji.

 

po wyciągnięciu pokrywki. Nieziemski zapach.

 

311391930_632834944883256_52878819006976

 

310991107_1144686912810159_4608645156593

 

kot z miną "ale to gówno cuchnie"

 

310965140_908933986739459_35382360468804

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

chleb zakwasowy w dyniowym kształcie. Strategicznie schowałem dłonią miejsce gdzie chleb "wybuchł" :(

 

 

312483459_377885277807295_46729575821747

Opublikowano

Super ci to wychodzi. Masz zajawkę, rękę do wypieków i wyciągasz wnioski - kariera piekarza stoi otworem. :lapka:

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Pao de agua, portugalski chleb, przepis z Thermomixa, ja pierdole, bóg chlebów:

 

IMG_20230311_223234.jpg

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 11.03.2023 o 22:46, Rozi napisał:

Pao de agua, portugalski chleb, przepis z Thermomixa, ja pierdole, bóg chlebów:

 

IMG_20230311_223234.jpg

 

Jasne pieczywo z Twoją nadwagą? Omg:bella:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

@Figaro da się zrobić coś fajnego w normalnym piekarniku czy nie mam co podchodzić do wyrabiania rzemieślniczego chlebka bez kamienia do pieczenia z góry golgota i drewna z 200 letniego sycylijskiego dębu?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.