Pupcio 18 645 Opublikowano 31 maja 2023 Opublikowano 31 maja 2023 Co ty to jest bestia, z 250 chyba ma jak nie lepiej. Czas się zabrać za chlebkowanie bo nie ma nic lepszego niż ciepłe pieczywo z masłem Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 31 maja 2023 Autor Opublikowano 31 maja 2023 POWODZENIA, JAK CO TO PYTAJ I Z MEJMEM CI POMOŻEMY Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 31 maja 2023 Opublikowano 31 maja 2023 Tak. Zacznij od zytnich w foremce. A w sumie to od zrobienia sobie zakwasu. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 8 czerwca 2023 Opublikowano 8 czerwca 2023 W dniu 31.05.2023 o 19:00, Pupcio napisał: Co ty to jest bestia, z 250 chyba ma jak nie lepiej. Czas się zabrać za chlebkowanie bo nie ma nic lepszego niż ciepłe pieczywo z masłem I jak tam Pupcio prog pieczenie? Cytuj
Pupcio 18 645 Opublikowano 8 czerwca 2023 Opublikowano 8 czerwca 2023 Jeszcze nie było weny no i nie chcę grzać w domu bo już jest przejebanie gorąco Cytuj
triboy 984 Opublikowano 8 czerwca 2023 Opublikowano 8 czerwca 2023 Ja polecam chlebek z naczynia żaroodpornego. 50 minut w piekarniku i gotowe. A po chlebku wrzucam bułki na 20-30 minut i akurat dzisiaj są na grilla. 2 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Spotkał się ktoś kiedyś, że składzie chleba był tłuszcz wieprzowy? Ostatnio w paczce z Too Good To Go z jednej piekarni miałem chleb żytni i tam taki dodatek się pojawił. Pojebana sprawa, ale zastanawia mnie, czy kiedyś tak się robiło i ktoś nie nadążył za standardami, czy to po prostu jakaś chujowa forma zapychacza w pieczywie, żeby był dłużej wilgotny. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Tluszcz wieprzowy czyli jak mniemam smalec. No to tylko w paczkach moze byc bo jest zalecany do ich smazenia. A w chlebie to nie spotkalem. Nie wiem czemu w chlebie mialby byc jakikolwiek tluszcz. Moze to tak jak z info, ze np. czipsy solone moga zawierac orzechy bo w tej samej fabryce robia tez chrupki o tym smaku. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 No nie, w składzie normalnie był za wodą, mąką żytnią i solą. Podejrzewam, że po prostu jakiś januszerski dodatek na produkcji, ale myślałem, że może coś mnie ominęło w wiedzy piekarniczej i to jakaś tradycyjna receptura. Gdzieś czytałem, że na Kaszubach tak się robi chleb i może to był taki. Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 29 sierpnia 2023 Opublikowano 29 sierpnia 2023 https://www.radiobielsko.pl/wiadomosci/smalec-w-chlebie/40950 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 23 września 2023 Autor Opublikowano 23 września 2023 Nie ma nic lepszego od zapachu ciepłego chleba na zakwasie. Ta tekstura chleba. Człowiek jest najedzony kromką z masłem i solą. 1 1 Cytuj
SebaSan1981 3 631 Opublikowano 23 września 2023 Opublikowano 23 września 2023 Oj tak, przypominają mi się dziadkowe grube pajdy chleba, z grubą warstwą masła i wędzoną kiełbasą. Chleb i kiełbaska oczywiście domowej roboty spod ręki dziadka. Cieszyłem się takimi rarytasami w latach 90's, teraz w UK jedynie wędzonki i masło trzymają poziom, chleba takiego normalnego swojskiego to ze świecą szukać, jest w zaledwie dwóch sklepach w okolicy. 1 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 8 stycznia Autor Opublikowano 8 stycznia Donuty na żytnim zakwasie. 24h fermentacji. Najlepsze do tej pory. Bez cukierniczego termometra nie ma co podchodzić. 1 2 Cytuj
Badus 282 Opublikowano 8 stycznia Opublikowano 8 stycznia Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? Cytuj
triboy 984 Opublikowano 9 stycznia Opublikowano 9 stycznia 20 godzin temu, Badus napisał: Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? Ja zacząłem od takiego z naczynia żaroodpornego. 0,5 litra letniej/ciepłej wody, nie gorącej 750g mąki, ja używam pszennej z netto, niebieskie opakowanie, czasami taką brązowa. Nie pamiętam parametrów. 25g drożdży Łyżka stołowa cukru Łyżka stołowa soli (tak zaczynałem, ale teraz dorzucam tak jeszcze 1/5 łyżki) Olej/oliwa W wodzie rozpuszczam cukier, 2 łyżki mąki (z tych 750g) i drożdże. Zostawiam w naczyniu na 20-25 min pod przykryciem (ściereczka). Resztę mąki wrzucam do większej miski. Po tych 20-25 min wrzucam sól, mieszam chwilkę w naczyniu i wyrabiam ciasto. Jak za bardzo się lepi to dodaję troszkę mąki. Po wyrobieniu zostawiam w misce pod przykryciem na minimum godzinę. Pod koniec leżakowania nastawiam piekarnik na 220', naczynie żaroodporne natłuszczam i obsypuję lekko mąką. Przekładam delikatnie ciasto z miski. Przy okazji lekko zawijam do spodu ciasto jeśli się zdeformowało. Jeśli chcę, żeby skórka popękała to nie smaruję niczym, jeśli ma być cała, to oliwą/olejem. Przykrywam naczynie, wstawiam do piekarnika, zmniejszam temperaturę do 180-190'. Po 20 minutach zdejmuję pokrywkę i zostawiam na kolejne 30 min. 1 Cytuj
triboy 984 Opublikowano 9 stycznia Opublikowano 9 stycznia Już nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłem pieczywo w piekarni. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 9 stycznia Opublikowano 9 stycznia 2 godziny temu, triboy napisał: Ja zacząłem od takiego z naczynia żaroodpornego. Zaciekawiłeś mnie. Wpisałem se w google i znalazłem przepis z filmikiem: https://przepiski.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/ wygląda to na klasyczny chleb rodem z lat 90. Aż chce się upiec, posmarować masłem i wyjść na dwór pokopać piłkę. moze na weekend zrobię 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 9 stycznia Opublikowano 9 stycznia W dniu 8.01.2024 o 23:13, Badus napisał: Jestem laikiem, który chce spróbować upiec własny chleb - od czego zacząć? Od chleba z maki zytniej. Cytuj
mitra 1 787 Opublikowano 12 stycznia Opublikowano 12 stycznia W dniu 9.01.2024 o 22:26, grzybiarz napisał: Zaciekawiłeś mnie. Wpisałem se w google i znalazłem przepis z filmikiem: https://przepiski.pl/chleb-z-naczynia-zaroodpornego/ wygląda to na klasyczny chleb rodem z lat 90. Aż chce się upiec, posmarować masłem i wyjść na dwór pokopać piłkę. moze na weekend zrobię Ale tylko do 16:15 bo później Dragon Ball na RTL7 1 Cytuj
Josh 4 829 Opublikowano 17 stycznia Opublikowano 17 stycznia W Biedrze teraz mają takie rogale. Jak staram się unikać ich słodkich wypieków, tak to jest naprawdę zajebiste i mocno w smaku przypomina czekoladę Kinder. 1 Cytuj
Pupcio 18 645 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego Chłopaki, zrobiłem mój pierwszy chlebek w życiu, jestem dorosły 5 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.