Skocz do zawartości

Pieczywo


Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no c0rwa właśnie jem kanapeczki i jest git tylko muszę przyznać się przed zagrajmerami że troche przesadziłem z solą ale i tak jestem dumny z mojego pierwszego chlebka :gigabeta:

Opublikowano
12 minut temu, krupek napisał:

Ładnie wygląda, ale pewnie naciśniesz na niego a on pierdnie,  wyleci powietrze z niego i zostanie sama skórka, młody  :sadkek:

Nie no zeby zrobic takiego napierdzianego powietrzem to troche trzeba sie wysilic. Obstawiam na pierwszy raz zwarte ciasto ze swiatlo nie przeswituje.

  • This 1
Opublikowano

dupcio mnie zainspirował i wczoraj robiłem chlebek, z tym że przy final shapingu byłem już mocno podpity i coś dziś po upieczeniu nie wyszło z wyglądem xd

 

image.thumb.png.a0d4c45223e9995b06ddf30f79114514.png

 

image.png.3abab6e03544e3276af5050e2ce7b799.png

 

 

 

jessu, taka ciepła skibka zakwasowego chlebka, a na to jedynie masło, szczypta soli i odrobina oliwy i smakuje to jak pan bóg

 

  • Plusik 2
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To się nazywa slow life. Zaraz odpalamy Raymana na tarasie, do tego winko i kromki chlebka na zakwasie. W tle leci fajna muzyczka. Myślisz sobie -  życie bywa spoko. No chyba że Trump wygra wybory.

 

 

 

20240920_135339.jpg

  • Plusik 2
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Hahaha, lewak zaraz otworzy piekarnie gdzie bedzie te pokurwione pysznosci sprzedawal w chorych cenach, po 12 zl za chleb, jagodzianki po 19 zł, pracownikow zatrudni na b2b, a sam będzie jezdzil e klasa w amg i kombinował na podatkach, zobaczycie, za 2 lata bedzie pisal jak ciezko zyc przedsiebiorcom i bil pała leniwą niepracująca mlodzież 

Edytowane przez Blaise
  • Haha 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Upieczenie chleb chodziło mi po głowie już z kilko lat. Wszystko przez jednego pana, który sprzedawał mi chleb (żytni na zakwasie) na lokalnym rynku. Lepszego nie jadłem w życiu. Podobnego nie znalazłem do dzisiaj. Niestety pan zniknął w początkowej fazie covid i zostawił mnie z niczym, bez pożegnania. 

Wziąłem to wyzwanie na barki. Byłem pewny, że to będzie chleb na zakwasie, albo żaden. Pierwsza próba - nieudana (zakalec). Ale druga już taka, że można się pochwalić.

Spoiler

 

PXL_20250119_221802952.thumb.jpg.b8543679887c6bee15afc23b1acd286f.jpg

PXL_20250120_121815367.thumb.jpg.1658c19c0861ab71a47529306477a3bb.jpg

Do króla wypieków forum PE - Figaro, jeszcze daleka droga. Forma i wygląd do dopracowania, ale smak wynagradza wszystko. Najważniejsze że jest chęć dalszej eksploracji tematu pieczywa na zakwasie.

To na zdjęciu to zakwas żytni (samemu wyprodukowany) + mąka pszenna. Dziś kolejna próba z większą hydracją i trochę mniejszą całościową objętością (brakło mąki). 

  • Lubię! 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...