Figaro 8 404 Opublikowano 25 stycznia Autor Opublikowano 25 stycznia Dawaj fotki kolejnych prób, dojdziemy do czegoś fajnego 1 Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 25 stycznia Opublikowano 25 stycznia Dzisiejszy... 130 g zakwas z mąki żytniej 2000 420 g mąka pszenna 650 300 g wody Łyżeczka soli. 10 min, 250 stopni, termoobiegiem + 30 min, 200 stopni, góra-dół; pieczony w foremce. Trzy nacięcie, nożem, przed samym pieczeniem - praktycznie zero efektu. 1 Cytuj
Mejm 15 531 Opublikowano 25 stycznia Opublikowano 25 stycznia Pierwszy to rozumiem zagniatales, ale ten drugi jak zrobiles? Wymieszales wszystko w misce i wrzuciles do foremki? Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 25 stycznia Opublikowano 25 stycznia Tak. Tan pierwszy dużo bardziej wyrabiałem. Ten dzisiejszy, to tylko do ładnego połączenia się składników. Cytuj
Mejm 15 531 Opublikowano 25 stycznia Opublikowano 25 stycznia Spoko. Ja foremkowy pieke w jednej temperaturze przez caly czas, gora-dol 215C 40min i wrzucam do nagrzanego. Cytuj
Figaro 8 404 Opublikowano 25 stycznia Autor Opublikowano 25 stycznia Nie znam się na foremkowych, ale jak dla mnie to niedopieczone wygląda. Nie bój się nagrzać piekarnik na dłużej i ustawić wyższe temperatury. Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 25 stycznia Opublikowano 25 stycznia Dzięki! Będę korzystał z rad. Teraz przez tydzień dokarmianie zakwasu i w weekend kolejna próba. Może full żytniego spróbuję. Już po głowie chodzi mi dodatkowo "uruchomienie" pszennego zakwasu. Cytuj
Figaro 8 404 Opublikowano 25 stycznia Autor Opublikowano 25 stycznia Spróbuj nieforemkowych, będzie fajnie. Cytuj
Figaro 8 404 Opublikowano 2 lutego Autor Opublikowano 2 lutego NAJS, ale elegancki chlebeczek. Nic tylko dać masełko i sól na kromeczkę. Teraz tylko nie wiem czy to takie światło w pomieszczeniu, czy dalej jakby taki niedopieczony siakiś? kolejny pan piekarz nam wyrasta, fiu fiu Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego Światło bardzo jasne. Dziś jeszcze mąka delikatnie opruszyłem dlatego pewnie taki jasny. Trzeba jednak przyznać, że ta góra blada. Dół już mocno brązowy Następnym razem spróbuję go dłużej podpiec samą górą. Dziś prawie 50 min, 200 stopni, góra-dol. Już kromka z masłem pochłonięta 1 Cytuj
Mejm 15 531 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego 4 godziny temu, Aleks napisał(a): W dniu 10.04.2019 o 13:30, Mejm napisał(a): Polowe mniejszy niz ostatnio. Z dedykacja dla Pajdy i jego chorego jaja. Red pewnie przerobi na pajonka. Poczatki u kazdego takie same. 1 Cytuj
grzybiarz 10 401 Opublikowano 2 lutego Opublikowano 2 lutego pewnie ten sam przepis z aniagotuje Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 9 lutego Opublikowano 9 lutego (edytowane) Nie samym chlebem człowiek żyje. Była dziś próba z pszenno-żytnimi bagietkami - zjadliwe, ale forma okropna. Gwoździem programu miały być cynamonki oczywiście na zakwasie. Dwa dni przygotowywanie, nauka składania i wyrabiania ciasta. Efekt Po wyjęciu z pieca wiedziałem, że coś jest jednak nie tak. Szybki rzut oka na pięć . Ustawiłem grzanie tylko na dół (pomyłka). Od spodu wszystko spalone Edytowane 9 lutego przez Aleks 1 Cytuj
Aleks 546 Opublikowano 15 lutego Opublikowano 15 lutego Trzeba było naprawić to co popsułem. Drugie podejście do cynamonem na żytnim zakwasie. 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.