Skocz do zawartości

Pieczywo


Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, Figaro napisał:

 

@Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. 

 

Nie pieke bulek ale generalnie powiedzialbym, ze tak. Zakwas to jest nic innego jak skladnik powodujacy rosniecie ciasta. Wiec nie ma znaczenia co sie da czy drozdze czy zakwas, roznica bedzie tylko w smaku.

Opublikowano
W dniu 20.11.2021 o 19:11, Rudiok napisał:

Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach :potter:

 

20211120_185819.thumb.jpg.b92d4d2ac7f23a4a528c2bc8f91bb7cc.jpg

 

20211120_185900.thumb.jpg.8f682513f8b5abf69201ebd4d3404959.jpg

 

20211120_190015.thumb.jpg.3498b00884bd951057ec2fa7f145b9a4.jpg

Wyglądają jakby krzyczały :)

Ja się zabieram za zrobienie chlebków naan. Takie ciapackie jakby naleśniki.

Polecam przy okazji restauracje Namaste (mała sieciowka, jest np w Zielonej Gorze, Wrocku, czy gdzieś nad morzem). Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo ze tak powiem :)

Opublikowano
Cytat

How is focaccia different from bread?

 

Another difference between the two is the ingredients. If you're curious as to what is focaccia bread made of, well, the answer is it's usually a combination of a strong flour (meaning a high gluten flour like bread flour), extra virgin olive oil, yeast, herbs, spices, salt, and pepper.

 

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

To pizza czy chleb? 

—-

a ja od paru lat kupuję chleb w lokalnej piekarni, ceny pojebalo ostatnio - chleb na zakwasie z ziarnami 6 zł, a babka mi daje połówkę, czyli cały jest za 12 zł…

no ale ja nie o tym. Po x latach w końcu kupiłem zwykle, białe pieczywo pszenne. Kurde jakie dobre, skórka chrupiąca… dawno się nie jadło i smakowało.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fajnie szybko się nagrzewają te garnki. Ogólnie dobre naczynie do wszystkich potraw.

 

270566864_446138760476705_41775757994573

 

Zjebałem shaping. Chyba z tym mam największy problem chwilowo, co pogarsza oven spring. No i czas kupić te podłużne foremki do wyrastania, bo te kulki już mnie nudzą.

  • Plusik 2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...