Figaro 8 300 Opublikowano 23 listopada 2021 Autor Opublikowano 23 listopada 2021 pita na zakwasie plus własne hummusy - jeden zwykły, jeden z awokado, trzeci na pieczonym buraku. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 23 listopada 2021 Opublikowano 23 listopada 2021 20 godzin temu, Figaro napisał: @Mejm a bułeczki na zakwasie są w ogóle możliwe i sensowne? Ciekawi mnie spróbować czegoś takiego. Nie pieke bulek ale generalnie powiedzialbym, ze tak. Zakwas to jest nic innego jak skladnik powodujacy rosniecie ciasta. Wiec nie ma znaczenia co sie da czy drozdze czy zakwas, roznica bedzie tylko w smaku. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 23 listopada 2021 Opublikowano 23 listopada 2021 W dniu 20.11.2021 o 19:11, Rudiok napisał: Pierwsze podejście do Yorkshire pudding, no kurde fajna sprawa. Ciasto jak na naleśniki ale sposób przygotowania robi robotę i ciule rosną jak na drożdżach Wyglądają jakby krzyczały Ja się zabieram za zrobienie chlebków naan. Takie ciapackie jakby naleśniki. Polecam przy okazji restauracje Namaste (mała sieciowka, jest np w Zielonej Gorze, Wrocku, czy gdzieś nad morzem). Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo ze tak powiem Cytuj
dee 8 816 Opublikowano 23 listopada 2021 Opublikowano 23 listopada 2021 56 minut temu, grzybiarz napisał: Fajne indyjskie smaki: ostro i kolorowo W czasie jedzenia czy PO jedzeniu Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 23 listopada 2021 Opublikowano 23 listopada 2021 57 minut temu, grzybiarz napisał: Wyglądają jakby krzyczały Czyli widzisz tam usta? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 27 listopada 2021 Autor Opublikowano 27 listopada 2021 Zakwasowa focaccia na pocieszenie smutnej jesieni. Z ziołami prowansalskimi i solą morską. 3 Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 27 listopada 2021 Opublikowano 27 listopada 2021 Co jest w składzie takiej fokaczi? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 27 listopada 2021 Autor Opublikowano 27 listopada 2021 Cytat How is focaccia different from bread? Another difference between the two is the ingredients. If you're curious as to what is focaccia bread made of, well, the answer is it's usually a combination of a strong flour (meaning a high gluten flour like bread flour), extra virgin olive oil, yeast, herbs, spices, salt, and pepper. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 27 listopada 2021 Opublikowano 27 listopada 2021 Focaccia to ciasto na pizze zalane duza iloscia oliwy. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 27 listopada 2021 Opublikowano 27 listopada 2021 Brzmi wspaniale. Czekam na przypływ chęci do zabawy z wyrabianiem ciasta. Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 6 grudnia 2021 Autor Opublikowano 6 grudnia 2021 znowu zamówiłem mąki z włoch i staram się na nich robić fokę, ale musze conieco pozmieniać. Tu taka najklasyczniejsza. Puszysta w środku niczym Rozi, mniam. 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Opublikowano 25 grudnia 2021 ostatnia w tym roku zakwasowa foczka 1 1 Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 25 grudnia 2021 Opublikowano 25 grudnia 2021 To pizza czy chleb? —- a ja od paru lat kupuję chleb w lokalnej piekarni, ceny pojebalo ostatnio - chleb na zakwasie z ziarnami 6 zł, a babka mi daje połówkę, czyli cały jest za 12 zł… no ale ja nie o tym. Po x latach w końcu kupiłem zwykle, białe pieczywo pszenne. Kurde jakie dobre, skórka chrupiąca… dawno się nie jadło i smakowało. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 25 grudnia 2021 Opublikowano 25 grudnia 2021 Ani chleb ani pizza. Ale ciasto jest takie jak na pizze. Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Opublikowano 25 grudnia 2021 @Mejm kupiłem sobie na gwiazdkę garnek żeliwny, 4,3 litrowy. Liczę że uda mi się zrobić chlebek z niezłym oven springiem w końcu 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 25 grudnia 2021 Opublikowano 25 grudnia 2021 Pienknie, wrzuc foty jak zrobisz. A ty nie robiles w takim juz bo co skojarze, ze robiles w garnku? Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 25 grudnia 2021 Autor Opublikowano 25 grudnia 2021 Zawsze robiłem w tym przezroczystym naczyniu żaroodpornym hehe. Obecnie wygląda jak po wojnie. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 25 grudnia 2021 Opublikowano 25 grudnia 2021 Aaa no tak, racja, poje.balem. Ale w takim to tez widzialem, ze robia ladne chlepki. No ciekawe jak w porownaniu z zeliwnym. Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 9 stycznia 2022 Autor Opublikowano 9 stycznia 2022 Fajnie szybko się nagrzewają te garnki. Ogólnie dobre naczynie do wszystkich potraw. Zjebałem shaping. Chyba z tym mam największy problem chwilowo, co pogarsza oven spring. No i czas kupić te podłużne foremki do wyrastania, bo te kulki już mnie nudzą. 2 Cytuj
D.B. Cooper 3 068 Opublikowano 9 stycznia 2022 Opublikowano 9 stycznia 2022 Mógłbym z Tobą być Ty mały gejku 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 15 stycznia 2022 Autor Opublikowano 15 stycznia 2022 zakwasowa focaccia plus kurkuma. Za dużą blachę wybrałem. Cytuj
Boomcio 4 157 Opublikowano 17 stycznia 2022 Opublikowano 17 stycznia 2022 Znajdź 3 różnice: 16 minut temu, Figaro napisał: W dniu 9.01.2022 o 10:48, Figaro napisał: 1 Cytuj
Figaro 8 300 Opublikowano 17 stycznia 2022 Autor Opublikowano 17 stycznia 2022 W tym na górze jest semola. edit no i inna hydracja etc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.