Skocz do zawartości

Pieczywo


Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba mój najlepszy. Chleb na zakwasie to bez kitu najtrudniejsza rzecz do upieczenia. Ilość czynników wpływających na końcowych efekt poraża. Typ mąki, temperatura, składanie, ilość składania, czas między składaniem, formowanie i milion innych rzeczy - to wszystko zmienia finalny produkt. Minie jeszcze pewnie kolejny rok zanim zrobię coś naprawdę pięknego, ale może do tego dojdę. Czas chyba zainwestować w ten garnek żeliwny.

 

127699182_204166764611222_70543851454415

  • Plusik 5
  • Lubię! 2
Opublikowano

Zazdroszczę, że Ci taki pięny wychodzi. U mnie po dwóch podejściach zawsze wychodziły płaskie placki, a sam zakwas nie wydwał się być szczególnie aktywny (chociaż widziałem z nim pęcherzyki powietrza). Ten ostatni bochenek to w oparciu o książkę z poprzedniego posta?

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Teraz, Ukukuki napisał:

Ile taki domowy chleb może leżeć? Bo taką ilość to ja nie wiem czy w tydzien zjem jak sam mieszkam :/ 

 

W siatce chleb na zakwasie jest bardzo dobry 4 dni. Piatego i szóstego dnia wciąż jadalny.

 

Ja już wpi.erdolilem połowę bochenka z masełkiem i solą przy serialku ;p 

Opublikowano

Zalezy gdzie. Jak w chlebaku to moze do 5 dni dociagnie. W plociennym worku, bez chlebaka ok 4 dnia juz bedzie robil sie suchawy. W worku foliowym pociagnie najdluzej.

 

Jak nie zjesz calego to polowe zamroz. Albo upiecz maly.

 

Ja teraz swoj zytni trzymam w plastikowym pudelku z gumowa pokrywka i jest miekki do wyjedzenia. Wczesniej ok 4 dnia juz byl twardy.

Opublikowano
4 godziny temu, Figaro napisał:

mąka tortowa ;/

Przed świętami robilem z dziewczyną paszteciki z kapustą i grzybami, w sklepie mialem jakies zaćmienie i przypadkowo wziąłem mąkę tortową. Zauważylismy dopiero w domu, więc już chuj, daliśmy taką. Jezu, jakie ciasto wyszło to nie mam pytań, lekko słodkie, miękkie, no idealne. Ja się zająłem farszem, a dziewczyna ciastem i paszteciki zrobily duże wrażenie w święta.

  • Lubię! 1
Opublikowano

Czy zrobienie takiego zwykłego chleba w domu w piekarniku elektrycznym jest realne? Moja dziewczyna coś porusza ten temat i zastanawiam się czy warto się zagłębić? Dużo roboty przy bochenku?

 

Opublikowano

Rodzaj piekarnika to najmniejszy problem przy pieczeniu chleba bialego. Na poczatek proponuje chleb ciemny, chyba ze zalezy wam tylko na bialym.

  • Plusik 1
Opublikowano
46 minutes ago, Mejm said:

Rodzaj piekarnika to najmniejszy problem przy pieczeniu chleba bialego. Na poczatek proponuje chleb ciemny, chyba ze zalezy wam tylko na bialym.

Rodzaj chleba ma raczej mniejsze znaczenie. Wiadomo nie chciałbym jakieś najzwyklejszej jasnej mąki. Raczej pełnoziarnista albo ciemna

  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Leniwa niedziela, więc zrobiłem makaron... na zakwasie. 

 

226592827_201053318654850_13987435563880

 

W środku Za'atar, czyli mieszanka przypraw (smażony sezam, tymianek i takie tam). Szkoda że nie mam krajarki do makaronu. Wyszło zaskakująco dobrze. 

 

(200g nie nakarmionego zakwasu, 200g mąki pszennej, 40g wody, 30g oliwy i przyprawy. Mieszasz, urabiasz przez 5 minut i zostawiasz na 30 minut. Potem rollujesz, tniesz i gotujesz 5-7 min w wodzie)

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...