Skocz do zawartości

Automaniak - co zrobiłem dziś przy aucie.

D.B. Cooper

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To wyślij chętnie zerknę, bo faktycznie planuje box, tylko jeszcze nie mam relingów. A felgi chyba pomaluje po prostu na srebrno, cisnienie mam bo juz opony są na horyzoncie ;)

Edytowane przez Pajda
Opublikowano

A jak już mowa o malowaniu, co dać na drobne ślady korozji na nadkolu przed pomalowaniem? Punktowo to chciałem zrobić, drobna rzecz, ale chcę to zrobić niedługo.

Opublikowano

Jesteś pewny, że są drobne? Rozszlifuj je dobrze, bo jak na lakierze widać "pypcia" to pod lakierem może być niemiła niespodzianka. Jesli chcesz to zrobic doraźnie to rozszlifuj, użyj neutralizatora ( np. http://brunox.pl/brunox-epoxy/) i pomaluj.  Będe w domu to zrobie zdjeciia jak zzarte nadkola we fiescie zostały tym brunoxem pomalowane dwa lata temu. Sam jestem ciekaw jaki jest ich stan.

Opublikowano

Link coś nie działa, ale spoko, znajdę po nazwie. Ważne, że orientacyjnie wiem, co i jak.

A właśnie co do szlifowania, to czym to najlepiej robić? Papier ścierny drobny, gruboziarnisty, jakaś szczotka?

Opublikowano (edytowane)

Kurde, od półrocza nic nie majstrowałem przy aucie. Wszystko działa, rdzy ni kropki. Ostatnio myłem na zewnątrz późną jesienią (w środku, naturalnie, regularnie trzepię dywaniki i czyszczę pędzelkiem nawiewy). 20-letnie auto marki o zerowym prestiżu.

No, ale zapłaciłem zań aż półtorej minimalnej krajowej, a więc logiczne, że należało się spodziewać wysokiej jakości i niezawodności.

Edytowane przez noob_IRA
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

W niedzielę myłem auto przy minus sześciu stopniach. Najpierw mycie ręczne, potem wycieczka na myjkę ciśnieniową (3 km), suszenie ręczniczkiem i ostateczne poprawki (progi, wlew paliwa itp.), na końcu odkurzanie wnętrza i trzy godzinki zleciały jak z bicza (pipi)nął. Da radę, tylko musi być sucho i słonecznie.

Opublikowano

Boli też jak umyjesz w weekend, postawisz na tydzień pod drzewem i w kolejny weekend auto jest całe obsrane. Ostatnio tak miałem. Zaparkowałem po myjni i kolejna przejażdżka znowu do myjni. No ale powinien być garaż niedługo.

Opublikowano (edytowane)

Z tymi myjkami samoobsługowymi to uważajcie jeśli chodzi o mycie kloszy lamp. Mikroproszek elegancko niszczy warstwę ochronną.

Monologu ciąg dalszy, póki co założyłem.

2ebv5gz.jpg

Edytowane przez Pajda
  • Plusik 2
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

wymiana oleju dziś była + filtry. Udało się zrobić u kolegi na kanale to parę złotych zostało w kieszeni. 

wcześniej 2 razy lałem mobila, teraz zalałem valvoline, czy mogę spodziewać się większej kultury pracy silnika?

Opublikowano

wymiana oleju dziś była + filtry. Udało się zrobić u kolegi na kanale to parę złotych zostało w kieszeni. 

wcześniej 2 razy lałem mobila, teraz zalałem valvoline, czy mogę spodziewać się większej kultury pracy silnika?

1) wymiana oleju jest w cenie w wiekszosci miejsc

2) w lidlu ostatnio byla pompa do wysysania oleju - nie potrzeba wtedy kanału