Skocz do zawartości

Xbox Game Pass - gry w abonamencie

Gość DonSterydo

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, 20inchDT napisał:

W windjammers to chyba tylko ja grałem. Super niedoceniona gierka i to nie rogalik!

Świetna jest, tak samo jak Humankind przy którym ostatnio spędziłem prawie 20 godzin albo moje największe zaskoczenie - Citizen Sleeper. A zaraz wskakuje wspomniany Jurassic World (poproszę jeszcze Planet Zoo) czy nieco eurojankowy, ale zawsze dobry w solo i jeszcze lepszy w coopie Sniper Elite 5.

I nie mówię, że każdy ma się tym jarać, ale czasem warto wyjść ze swojej strefy komfortu, spróbować i przekonać się do takich gier. Nie udawać, że jest się koneserem gamingu, dla którego wszystko poniżej 85 na MC albo zrobione z budżetem niższym niż 100 mln dolarów nie jest warte czasu.

• Plusik 1

Gamepass dostarcza mnóstwo świetnych gier, gram nieprzerwanie od ponad 20 lat, ograłem prawie wszystko co powinno się ograć, a wciąż mam nowe tytuły na liście, więc narzekaczy nie słucham co to stękają, że nie ma w co grać a profile puste. 

Mogliby jednak przystopować trochę z wrzucaniem rogue-like bo tego jest już przesyt.

Teraz, Czoperrr napisał:

Mogliby jednak przystopować trochę z wrzucaniem rogue-like bo tego jest już przesyt.

No i to jest główny zarzut - no fajnie, że wpadnie jakiś przyjemny indyczek, ale troszkę za dużo tego samego.

a wrzutki pokroju "gra x trafia do xcloud" gdzie jest dostępna już w formie natywnej to w ogóle beka i robienie sztucznego tłumu :rotfl:

2 minutes ago, Paolo de Vesir said:

No i to jest główny zarzut - no fajnie, że wpadnie jakiś przyjemny indyczek, ale troszkę za dużo tego samego.

a wrzutki pokroju "gra x trafia do xcloud" gdzie jest dostępna już w formie natywnej to w ogóle beka i robienie sztucznego tłumu :rotfl:

Taa od miesięcy o tym gadam. Wycwanili się i zamiast dawać nowy tytuł to wrzucają coś co już jest tylko z obsługą xCloud i traktują to jako nową grę zabierając miejsce we wrzutce. 

8 minut temu, Bigby napisał:

I nie mówię, że każdy ma się tym jarać, ale czasem warto wyjść ze swojej strefy komfortu, spróbować i przekonać się do takich gier.

Jak ktoś ma 30 lat na karku i lubi tylko aaa akcyjniaki to raczej nie zacznie grać w simy, strategie, rogale itd. Rozumiem ich poniekąd, bo mnie też nikt nie zmusi do grania w gry sportowe, nawet jakby miały 100 na meta. Mogliby tylko przystopować z pisaniem o gównie. Dziwne tyko, że na forum o grach ludzie mają takie wąskie zainteresowania, ale w koncu to forum konsolowe :Coolface:

4 minuty temu, Czoperrr napisał:

Taa od miesięcy o tym gadam. Wycwanili się i zamiast dawać nowy tytuł to wrzucają coś co już jest tylko z obsługą xCloud i traktują to jako nową grę zabierając miejsce we wrzutce. 

Czy ja wiem, ilościowo chyba cały czas jest tyle samo wrzutek, nawet bez clouda.

2 minutes ago, 20inchDT said:

Jak ktoś ma 30 lat na karku i lubi tylko aaa akcyjniaki to raczej nie zacznie grać w simy, strategie, rogale itd. Rozumiem ich poniekąd, bo mnie też nikt nie zmusi do grania w gry sportowe, nawet jakby miały 100 na meta. Mogliby tylko przystopować z pisaniem o gównie. Dziwne tyko, że na forum o grach ludzie mają takie wąskie zainteresowania, ale w koncu to forum konsolowe :Coolface:

Jak ktoś lubi tylko jeden gatunek gier to nie powinien opłacać abonamentu bo mu się po prostu to nie kalkuluje.

3 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Między blockbusterami AAA i indykami jest jeszcze ogromna przestrzeń. I to nie tak, że każda gra niebędąca AAA jest indykiem, grą robionym przez 3 osoby ma krzyż w garażu. Właśnie gier z tej strefy "pomiędzy" jest w GP najwięcej. A czy nazwiemy je grami "A" czy "indykami AAA" to już mało ważne. Dla mnie proporcje wrzucanych do usługi gier są jej najbardziej w porządku i rzeczy do ogrania mam na długie długie miesiące do przodu.

Natomiast jeśli ktoś faktycznie potrzebuje do szczęścia premierowych blockbusterów, to niestety, ani abo od MS, ani od Sony go nie zadowoli :dunno:

2 minuty temu, 20inchDT napisał:

Kiedyś za te gry sportowe bym zabił. W FIFĘ czy NBA co roku grałem po 100-200 godzin, organizując lokalną, kanapową ligę. :fsg:

Teraz jedynie od czasu do czasu odpalę mecz lub dwa. 

1 minute ago, LiŚciu said:

I tu znowu forum vibe. Bo sprawdzenie tego co jest aktualnie to jedno a potężne graficzki z trylionem studiów które mają mieć gry w XGP to drugie. 

No tak ale kupowanie abonamentu w 2021 dla gier z graficzką, które nie mają daty premiery i mogą wyjść np. w 2024? Trochę to nierozsądne. 

3 minuty temu, dee napisał:

Między blockbusterami AAA i indykami jest jeszcze ogromna przestrzeń. I to nie tak, że każda gra niebędąca AAA jest indykiem, grą robionym przez 3 osoby ma krzyż w garażu. Właśnie gier z tej strefy "pomiędzy" jest w GP najwięcej. A czy nazwiemy je grami "A" czy "indykami AAA" to już mało ważne. Dla mnie proporcje wrzucanych do usługi gier są jej najbardziej w porządku i rzeczy do ogrania mam na długie długie miesiące do przodu.

Natomiast jeśli ktoś faktycznie potrzebuje do szczęścia premierowych blockbusterów, to niestety, ani abo od MS, ani od Sony go nie zadowoli :dunno:

Mówisz pewnie o grach AA pokroju Remnant from the Ashes, Hellblade albo A Plague Tales. Osobiście mam taki problem z tytułami tego typu, że mieszczą się w moim growym limbo - są ciut zbyt drewniane, co wynika z niższych budżetów, abym chciał je kończyć na rzecz dużych, dopracowanych gier, ani nie są też oldschoolowymi, zaskakującymi indorami. To takie zapełniacze właśnie i o ile od czasu do czasu przyjemnie jest coś takiego schrupać to przy ograniczonym czasie na granie preferuję jednak tytuły na ekstremach budżetu.

1 minutę temu, Czoperrr napisał:

No tak ale kupowanie abonamentu w 2021 dla gier z graficzką, które nie mają daty premiery i mogą wyjść np. w 2024? Trochę to nierozsądne. 

No niekoniecznie. Mają tyle studiów w MS to kto by się spodziewał że tego tak mało będzie wychodzić. Na premiere jednak było Halo i Forza które może dla mnie są specjalnie interesujące (chociaż w Halo z 12 godzin pograłem) ale to jednak były duże premiery dobrych gier. 

7 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Mówisz pewnie o grach AA pokroju Remnant from the Ashes, Hellblade albo A Plague Tales. Osobiście mam taki problem z tytułami tego typu, że mieszczą się w moim growym limbo - są ciut zbyt drewniane, co wynika z niższych budżetów, abym chciał je kończyć na rzecz dużych, dopracowanych gier, ani nie są też oldschoolowymi, zaskakującymi indorami. To takie zapełniacze właśnie i o ile od czasu do czasu przyjemnie jest coś takiego schrupać to przy ograniczonym czasie na granie preferuję jednak tytuły na ekstremach budżetu.

:notsure:

8 minut temu, Czoperrr napisał:

Podobny argument widzialem na neogafie. Wojownik sony: "subskrybuje gamepassa od poczatku dla starfielda, a teraz mnie oszukali" :pawel: słabe baity

2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał:

Tylko że warto przymknąć oko na drewno, gdy pomimo ograniczeń finansowych i narzędziowych z gier bije pasja i pomysłowość dewelopera

Takie produkcje też trzeba wspierać.

Weź na przykład Kingdom Come Deliverance. Gierka w niektórych elementach może i drewnem ciosana, ale autentyczna, niezwykle grywalna i nieskażona tym całym AAA raczyskiem lub wpychaną na siłę poprawnością polityczną. 

Mówisz, że na rzecz dużych, dopracowanych tytułów. Ale czy one rzeczywiście są tak dopracowane? Te same tytuły AAA, które w wielu miejscach na forum są jebane za mikrotransakcje, DLC, brakujące tryby, śmieciowy content i jakość czasami zupełnie niewspółmierną do ich budżetu?

• Plusik 3

Generalnie jestem zadowolony z zakupu XSX i Gamepassa, szczerze to głównie z tego powodu wybrałem tym razem konsolę Microsoftu. Całą zeszłą generację jechałem na PS4 bo uznałem, że już nie gram tyle co kiedyś i nie potrzebuję znowu wszystkich sprzętów w domu, tym bardziej, że granice się zatarły, a więcej tytułów skłaniało mnie do PS4. No i grałem te kilka gier rocznie, głównie najgłośniejszych tytułów first party i mocne multiplatformy, chociaż kilka pominąłem. Nie opłacałem Plusa w ogóle, bo oferta była słaba, a w multi nie grałem.

Poczytałem o Gamepassie i zobaczyłem jak wiele różnorodnych gier jest w ofercie, a przy okazji ograłbym sobie exy z Xboxa One, którego nie miałem więc wziąłem XSX i abo na 30 miesięcy. Okazuje się, że się myliłem co do tego, że już przechodziła mi faza na gry, po prostu nie chciało mi się zastanawiać nad zakupem kolejnej gry, a tutaj mam wszystko na wyciągnięcie ręki i wiele tytułów, których bym normalnie nie pomyślał by kupić. Gram jak oszalały, przypominają mi się czasy PS+ z okresu PS3 kiedy multiplayer był za darmo więc do usługi trafiały co miesiąc gry wysokiej jakości zamiast zapychaczy jak to było w czasach PS4. 

6 minut temu, Bigby napisał:

Tylko że warto przymknąć oko na drewno, gdy pomimo ograniczeń finansowych i narzędziowych z gier bije pasja i pomysłowość dewelopera

Takie produkcje też trzeba wspierać.

Jeśli czuć coś takiego to będę to wspierał, ostatnim przykładem jest chociażby Psychonauts 2 czy Haven, ale nie każda gra tak wygląda i czasem żółto na meta nie wynika z powodu spierdzielenia technicznego czy inflacji ocen tylko zwyczajnie z tego powodu, że te gry są zwyczajnie średnie. :lapka: A co AAA - poza AC Origins nie pamiętam żadnej dużej gry którą ogrywałem w ciągu roku czy dwóch gdzie zawiódłby mnie stan techniczny tytułu. Liczby między AA a AAA są zdecydowanie na korzyść tego drugiego.

Dla każdego coś dobrego w tym passie, ale (uwaga, truizm!) nigdy w pełni nie zadwoli wszystkich. Dla niektórych rok 2022 dostarcza dobrze w abo, dla mnie niekoniecznie. Żeby nie było, że wciąż narzekam - 2021 sumarycznie był wyśmienity, ograłem w nim mnóstwo gier które miałem w backlogu, dostałem kilka nowych które mnie interesowały i tym bardziej czuję rozgoryczenie, że zaraz czerwiec, a 2022 nie zapowiada się dla mnie nawet w 1/10 tak dobry jak rok poprzedni.