SpacierShark123 1 510 Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 Panowie sytuacja wygląda tak , znalazłem internet 30mb za znośną cenę wezwałem "speca" , wrzucił router i pojechał w pizdu. Jako że komputer mam na 2 piętrze a router na pierwszym to musiałem kupić coś takiego" tp-link 802.11ac AC1200" by mieć sieć u siebie. Problem jest w tym że po podpisaniu kwitów i zrobieniu wszystkiego okazało się że mam w porywach 8mb (ponoć przez to że mieszkam w górach(20 minut od większej miejscowości ) i ping w granicach 80-90. Jeszcze było znośne ale teraz z jakiegoś powodu co kilka minut mam nagłe skoki pingu do 300-400 . Czym mogą być spowodowane skoki i czy moje miejsce zamieszkania może mieć aż taki wpływ na prędkość sieci? Nie wiem czy się kłócić i zrywać umowę . Znacie może jakieś sposoby na polepszenie pingu? Nie wiedziałem w jaki dział rzucić bo na konsoli internet działa dobrze. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 Ale to znaczy że lecisz teraz na dwa routery czy jak? Jaką masz przy kompie moc sygnału z routera? Cytuj
Gość Zaqair Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 Predkosc netu zalezy jak daleko jestes od skrzynki lub jezeli to radiowka to zalezy jak daleko jestes od anteny. Przykladowa skrzynka z netem w irl,wiem ze mieszkasz w PL ale nie wiem jak to sie nazywa wiec wrzucam przyklad z irl Co do pingu,to nie pobiera ktos czegos w domu? Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 Jak dasz radę to sprawdź pingi podpinając chociaż na chwilę kompa przewodowo pod router - ewentualnie po wifi sprawdzić zaraz koło routera - to Ci powie czy problem pingów nie jest po stronie dostawcy. Słaba moc sygnału też może mieć na to wpływ. Cytuj
SpacierShark123 1 510 Opublikowano 26 grudnia 2015 Autor Opublikowano 26 grudnia 2015 (edytowane) No właśnie mieszkam w Hiszpanii i jako że mieszkam w domku takiej puchy nigdzie nie ma. Z gniazda jest podłączony przewód do routera i to jedyny router. Do komputera musiałem dokupić ten adapter wifi więc myślałem że to z nim może coś trzeba się pobawić bo jak pisałem na konsolach wszystko lata ok. Próbowałem na lapku obok routera przez kabel i tak samo ping rzędu 80ms. Edytowane 26 grudnia 2015 przez szarku123 Cytuj
Gość Zaqair Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 Ta pucha to jest zbiorcza pucha z ktorej net jest rozprowadzany po domach rownie dobrze mozesz mieszkac od tej puchy ponad 1km i dlatego masz tylko 8mb. Te adapter sa (pipi)a warte zazwyczaj,moja rada kup sobie lepszy router,podlacz do tego od dostawcy i wylacz wifi na routerze od dostawcy. Cytuj
Gość Kyo Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 (edytowane) Kiedyś mój znajomy miał problem z Wireless Zero Configuration (albo coś w tym stylu) - ale to było na Win XP jeszcze - chodziło o to że co parę minut Windows szukał lepszych połączeń WiFi przy słabym sygnale i powodował wzrost pingów do 300-800. Edytowane 26 grudnia 2015 przez Kyo Cytuj
Gość Zaqair Opublikowano 26 grudnia 2015 Opublikowano 26 grudnia 2015 A jakiego neta miales wczesniej w tym domu? Cytuj
Extrimer 7 Opublikowano 27 grudnia 2015 Opublikowano 27 grudnia 2015 Panowie sytuacja wygląda tak , znalazłem internet 30mb za znośną cenę wezwałem "speca" , wrzucił router i pojechał w pizdu. Jako że komputer mam na 2 piętrze a router na pierwszym to musiałem kupić coś takiego" tp-link 802.11ac AC1200" by mieć sieć u siebie. Problem jest w tym że po podpisaniu kwitów i zrobieniu wszystkiego okazało się że mam w porywach 8mb (ponoć przez to że mieszkam w górach(20 minut od większej miejscowości ) i ping w granicach 80-90. Jeszcze było znośne ale teraz z jakiegoś powodu co kilka minut mam nagłe skoki pingu do 300-400 . Czym mogą być spowodowane skoki i czy moje miejsce zamieszkania może mieć aż taki wpływ na prędkość sieci? Nie wiem czy się kłócić i zrywać umowę . Znacie może jakieś sposoby na polepszenie pingu? Nie wiedziałem w jaki dział rzucić bo na konsoli internet działa dobrze. Ustaw w routerze standard N w WIFI (300mbps) ( mozesz tez sprawdzic AC, o ile masz) (867mbps), zapewne przez to ,ze odleglosc jest duza (1 pietro i 2 ) sygnal sie zmniejsza wraz z predkoscia internetu. Dobierz moze tez inny kanal wifi. Sprawdz tez czy ma pelna 100% moc wysylania sygnalu. A jaki router masz? bo napisales jedynie o odbiorniku wifi do kompa. Najlepiej by bylo podlaczyc wszystko kablem... o ile w ogole masz taka mozliwosc. Skoki jakosci moga byc spowodowane tym,ze masz to na wifi na odleglosci a do tego moze nie do konca w 100% dobrze skonfigurowane wifi, takie by osiagac jego wieksza moc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi