Gość mate5 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 W tym temacie mówimy o dobrych grach, których nikt nie zna. No to zaczynam. Hagane: The Final Conflict Dwuwymiarowy slasher? Coś takiego. Gra jest szybka, system walki rozbudowany, masa broni, jest bardzo trudno - nie ukończyłem. Roguelight Jesteś łuczniczką z zielonymi włosami, zapuszczasz się coraz głębiej w jaskinie, a strzały to twoje jedyne źródło światła. Polecam grać w nocy, kojąca gra. Famous Bus Movie Game Giera z ostatniego Ludum Dare na podstawie tego słynnego filmu o busie. Przyjemna giera. Link: http://www.dirigogames.com/Ludum34/LD34.html The King of Demons Zabrali ci żonę i córkę a ty idziesz im wpie.rdolić zmieniając się w coraz to bardziej mocniejszego demona z każdym stage'em. W żadnej innej grze nie będzie ujeżdżał demona w kształcie pociągu by na jego grzbiecie wpier.dolić się do fortecy szefa demonów. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 God Hand, Vanquish, Valkyria Chronicles, seria Yakuza. Cytuj
XM. 11 035 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Nosferatu The Wrath of Malachi. Cytuj
Bansai 11 198 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Seria Yakuza i Binary Domain. Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Yakuza się nie sprzedaje w milionach czasem? W Japonii naturalnie. To Nosferatu wygląda interesująco, gameplay nudno, ale atmosfera zachęca żeby zagrać. Cytuj
Rayos 3 184 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Ittle Dew Bardzo fajna i przyjemna parodia m.in. Zeldy gdzie każdy pokój to osbna zagadka. Fajny humor, prosta rozgrywka, przyjemna grafika i dźwięk. Geometry Dash Świetna, bardzo trudna gra platformowo-rytmiczna w której skaczemu kwadratem/latamy samolotem/turlamy kulka itd itp. piekielnie trudna, jeden zgon oznacza powtorzenie poziomu od nowa, ale minimalistyczna, bardzo fajna 2d grafika i prześwietny soundtrack sprawia, ze chce sie grac dalej. Mozna tworzyc wlasne poziomy i sie nimi dzielic, takze nieskonczony zapas zabawy. Huniepop Symulator randkowy i świetny match 3 zarazem, tylko dla dorosłych Downwell Mała indiegierka o spadaniu w dół studni. Taki "odwrotny" shmup powiedziałbym, spadając możemy strzelać ze swoich butów niczym bayonetta, po drodze zbierając expa, ulepszając swoją postać i co jakiś czas wstępując do znalezionych po drodze sklepów i jaskiń z powerupami. Zgon oznacza grę od początku. Potem coś jeszcze znajdę 3 Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Masz plusika za gierę wydaną przez Devolver. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Muszę sprawdzić to Hagane, Geometry Dash, Roguelight i Downwell. Steam wszystko, mam rozumieć? Edytowane 16 stycznia 2016 przez Figaro Cytuj
Harbuz 954 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Gruntz (1999r.) Mega gierka logiczna, o której nie czytałem chyba w żadnym kąciku retro w żadnym magazynie. Zagadki, humor i dubbing rozbrajają. 3 Cytuj
Rayos 3 184 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Muszę sprawdzić to Hagane, Geometry Dash, Roguelight i Downwell. Steam wszystko, mam rozumieć? Geometry Dasha masz jeszcze na ios i androida, masz tez tam Geometry Dash Meltdown - 3 levele, za darmo, polecam, bo ost ŚWIETNY Zaproponowałbym jeszcze Undertale ale o tej grze każdy słyszał. Yeti Style ALE PRZYPOMINAM O UNDERTALE Edytowane 16 stycznia 2016 przez Lord Astmer Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Muszę sprawdzić to Hagane, Geometry Dash, Roguelight i Downwell. Steam wszystko, mam rozumieć? Hagane jest na SNESa, jeśli nie chcesz wydawać 300 dolarów to musisz grać na emulatorze. Roguelight jest za darmo na itch.io: http://managore.itch.io/roguelight Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Deadly Dozen - drugo wojenny FPS, który w czasach Medal of Honor i Return to Castle Wolfenstein przeszedł bez echa. The Italian Job - świetna samochodówka z ciekawymi misjami, trochę przykryta przez GTA III, które ukazało się też w tym czasie. Cytuj
Figaro 8 301 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Dzięki, właśnie liczyłem na to, że powiecie, że coś jest z tego darmowe. Cytuj
Camillus 242 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Binary Domain takie dobre? Ja może od siebie dorzucę dylogię Shadow Hearts na PS2kę. SH to turowe jRPGi, których akcja dzieje się w alternatywnej rzeczywistości w przededniu i czasie I Wojny Światowej. W jej trakcie przyjdzie nam odwiedzić wiele krajów Azji i Europy. Gry mają świetny, mroczny klimat, naprawdę dobrą fabułę, pozytywnie porąbaną ekipę (większość antagonistów też trzyma poziom) i miodny system walki. Japonofagi brać i grać. 2 Cytuj
chmurqab 3 192 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Fantastyczny temat Szkoda tylko, że przyczyni się do drastycznego rozrośnięcia backlogu Niestety nic specjalnie niszowego nie mam do polecenia, chyba jedynie mógłby się załapać oryginalny Rhythm Tengoku na GBA, wydany tylko w JP. Jest to zestaw mini-gier, trwających ~2min każda, opierających się na rytmicznym wciskaniu konkretnych przycisków (w znacznej większości jednego). Zwykle im dłużej trwa gierka tym mniej pozwala nam na opieraniu się na naszym wzroku i po prostu trzeba opierać się na naszym słuchu i poczuciu rytmu. Screeny za bardzo nie mają sensu, więc tutaj video z jednej z mini-gier: https://www.youtube.com/watch?v=jp5-FJQlM0k W zasadzie jest to spokojnie jedna z moich all-time top 5 gier w życiu. Kontynuacja na DS'a IMO nie umywa się do oryginału. W część na Wii jeszcze nie grałem (zawód po poprzedniczce mnie zniechęcił). A, no i nie wiem jak teraz, ale w okolicach premiery emulatory nie dawały sobie z nią rady ze względu na rozjazd audio i wideo. Edytowane 16 stycznia 2016 przez chmurqab Cytuj
XM. 11 035 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Yakuza się nie sprzedaje w milionach czasem? W Japonii naturalnie. To Nosferatu wygląda interesująco, gameplay nudno, ale atmosfera zachęca żeby zagrać. Nie jest źle, wystarczy napie.rdalac z miecza i chodzic z krucyfiksem i będzie dobrze. Przeszedłem ponad 10 razy i nigdy dość. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Drill Dozer (GBA) Co się stanie, gdy Gamefreak odpocznie od Pokemonów? Stworzy bardzo dobrego side scrollera na modłę Gunstar Heroes czy snesowych Megamanów, gdzie popylamy po kolorowych poziomach w zbroi robota z wiertłem. Przewiercamy się przez platformy, używamy wiertło do rozwiązywania zagadek no i za jego pomocą walczymy. Bardzo dobra gra, wyszła pod koniec ery GBA więc sporo osób o niej zapomniało, a nie słusznie. Mickey's Racing Adventure (GBC) Rare (!) stworzyło na Gameboya bardzo fajne połączenie wyścigów z przygodówką, gdzie rozwiązujemy puzzle po to, aby odblokowywać kolejne wyścigi. Bardzo ładna grafika i animacja (jak na GBC oczywiście) przyjemny model jazdy i mimo, że wyścigi oglądamy z rzutu izometrycznego, to nie czuć jakich większych niedogodności. Warto sprawdzić. Kid Icarus Uprising (3DS) Ehh. Najlepsza gra na 3DSa, dzieło typka od Smash Bros., a taka zapomniana przez polskie społeczeństwo. Myślę, że gdyby wyszło to na PS3 i 360 pod banderą Platinum Games, to spustom nie byłoby końca. Szybki, arcade'owy gameplay, podzielony na sekcje w powietrzu gdzie strzelamy do przeciwników i sekcje na ziemi, gdzie czyścimy kolejne pokoje z NPCami. Trudne, diabelnie grywalne, z milionem broni (sam system tworzenia broni to poezja), każdy rozdział kończy się walką z bossem, a wszystko okraszone jest niesamowicie dobrze napisanymi i zabawnymi dialogami, nie gorszym voice actingiem i wspaniałą muzyką. Edytowane 16 stycznia 2016 przez ragus Cytuj
Bansai 11 198 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Binary Domain takie dobre? Bardzo mi sie podobalo, z wierzchu wyglada na tepego shooterka, ale ma sporo fajnych mechanik, walk z bossami, epickich akcji [w dobrym tego slowa znaczeniu] oraz bardzo ciekawe story. Nawet wrzucili relacje miedzy czlonkami druzyny w ten TPSowy mix co udalo sie calkiem fajne, kazda twoja decyzja miala jakies poparcie/sprzeciw u danego towarzysza i na podstawie relacji z danym NPCem jest okreslana ich przydatnosc w walce, sluchanie rozkazow (komendy glosowe, calkiem spoko) etc. Nie wiem jak sie gra zestarzala, ale jak chwycilem uywke z kosza za grosze to bylem bardzo pozytywnie zaskoczony, potem sie dowiedzialem nawet ze gosc od Yakuzy jest odpowiedzialny za te gre i mialem mocne zdziwko. @mate Cala seria moze w milionach poszla, na calym swiecie, ale pojedyncze tytuly nawet w japonii slabo sie sprzedaja, a seria sie utrzymuje tylko dzieki temu ze w przypadku sequeli musza tylko dobudowywac zamiast budowac od nowa co nie kosztuje zbyt sporo pieniazkow. Poza Japonia jednak to seria lezy i kwiczy, jest mi niezmiernie przykro z tego powodu poniewaz jest to wg mnie bezapelacyjnie najlepsza seria na wylacznosc dla Playstation. 1 Cytuj
raven_raven 12 014 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 hnnnnng jakie fajne ciuszki, muszę dzisiaj pograć :czesc: Cytuj
kubson 3 189 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Muszę sprawdzić to Hagane, Geometry Dash, Roguelight i Downwell. Steam wszystko, mam rozumieć? Geometry Dash i Downwell znajdziesz tez na iOS Edytowane 16 stycznia 2016 przez kubson Cytuj
Velius 5 753 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Divinity II Moim zdaniem bardzo niedoceniona i pomijana gra. RPG z swietnym systemem walki i dobra fabula, ciekawym swiatem i mozliwosciami. Gra dostala duzo negatywnych not bo developer mial jaja zrobic ciekawe zakonczenie z cliff hangerem a ludzie nie lubia czekac na follow up. Przegralem w too 100+ godzin i po skonczeniu gry zarejestrowalem sie na forum Larian Studios i podziekowalem im za ta cudowna gre i powiedzialem zeby sie nie zniechecali jak sie slabo sprzedaje bo maja talent, widze dobrze zrobilem bo potem pojawil sie Original Sin Oceanhorn: Monter of Uncharted Seas Bardzo, ale to bardzo dobra gra przypominajaca Legend of Zelda. Swietna optymalizacja, grafika i muzyka (maczał palce równiez Nobuo Uematsu). Sam nie mialem pojecia co to za gra i sie lekko zniechecilem jak uslyszalem ze "z komórek", ale ciesze sie ze zagralem bo naprawde warto. Hotel Dusk: Room 215 Nawet nie jestem w stanie zliczyc ile osob nie gralo lub nie zna tej gry, a to naprawde dojrzała i poważna opowiesc kryminalna ze swietnym innowacyjnym gameplayem. Recettear: Item Shop's Tale Malo znana a naprawde swietna i uzalezniajaca produkcja. Mamy do splacenia dlug po ojcu, jedyne wyjscie to prowadzenie sklepu z Itemami dla wojownikow, magów i innych smiałkow. Mamy deadline i musimy tak kierowac cenami zeby wyrobic sie w terminie i splacic dlug. Jezeli zastanawialiscie sie kiedys jak to jest byc po drugiej stronie lady w grach jrpg to ta gra wawm to umozliwi. Itemy zdobywa sie poprzez odwiedzanie dungeonow z ochrona/obstawa/wojakami a potem umieszczamy go w sklepie, ustalamy cene i czekamy az wpadnie jakis wojak ktory szuka danej rzeczy. Polaczenie gry ekonomicznej i RPG, jedna z moich ulubionych gier. 2 Cytuj
ireniqs 3 025 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Divinity II Hotel Dusk Nier... ... Folklore tyż Edytowane 17 stycznia 2016 przez ireniqs 3 Cytuj
Paliodor 1 817 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 (edytowane) Z tym Divinity 2 wahałem się podczas ostatniego Steam Sale i w końcu nie kupiłem. Chyba trzeba bedzie nadrobić ten błąd przy następnej nadarzającej się okazji. Co się tyczy Hotel Dusk: Room 215 to jest to jedna z niewielu gierek z DSa jakie chciałbym sobie kupić. Coś tam sztuk jest na Allegro/Ebay i to czasem w całkiem fajnych cenach tylko troszkę boję się,że kupie pirata Co się tyczy Yakuzy to serce krwawi jak piszecie,że to gierki, w które nikt nie grał. W JP jest to bardzo popularna seria, na zachodzie to już różnie z tym bywa. Na pewno jest lepiej niż z takim Binary Domain. Które zachwalają zarówno posiadacze konsol jak i pecetów. Ja ze swojej strony dorzucam następujące gierki, w które myślę,że wiele osób nie ograło. El Shaddai: Ascension of the Metatron (PS3/X360) Jak dla mnie jedna z ciekawszych gierek jakie pojawiły się na poprzedniej generacji. Przepiękna oprawa audio,mieniący się kolorami i ciekawie zaprojektowany świat, równie dobra fabuła i gameplay zawierający elementy platformowe, slashera i lekkiej eksploracji. Gierka ma też swoje problemy jak system walki,który mógłby być bardziej rozbudowany albo problemy z płynnością w niektórych miejscach.Ale dla mnie to chyba najbardziej solidna dobra gra w jaką grałem. Shadow of the Rome (PS2) Generacja PS2,Capcom u szczytu formy. Świetna grafika, klimat Imperium Rzymskiego, walki gladiatorów, genialny system walki z Salvosami i ucinaniem/miażdzeniem poszczególnych części ciała naszych oprawców. Ba! Można było nawet walczyć tymi odciętymi członkami jeśli tylko nam się chciało! Do tego dobra muzyka,ok fabuła, dwójka bohaterów z odmiennym podejściem do rozgrywki, możliwość ulepszania swojej kryjówki poprzez jej rozbudowę i kupowanie wyposażenia. Jedna z najlepszych gierek na PS2. Po dzisiaj z bratem i kumplem nie możemy odżałować, że debile z Capcom nie zdecydowali się na jakąś nową odsłonę na PS3/X360. Z multi online polegającym na walkach ze zwierzakami i innymi graczami na arenach,a także równie udanym singlem mogła by to być prze genialna gierka. Yu-No (PC98/Sega Saturn/Windows) Moja przygoda z visual novelkami jest dość krótka ale jako,że lubię wiedzieć co jest dobrego w ramach danego gatunku to po odpowiednim rozeznaniu dowiedziałem się,że znaczna część artykułów poświęconych VS uważa Yu-No za jedną z najlepszych pozycji w ramach gatunku. Wydana została po raz pierwszy na komputery Nec PC98 w 1996roku, a następnie na Saturna i ostatecznie Windowsa. Niestety żadna wersja nie została wydana oficjalnie po ang ale dzięki zapałowi fanów doszło do miksu elementów z poszczególnych wersji i tak oto otrzymano "definitywną" wersję tej gry wraz z tłumaczeniem na angielski. Link do fan-translacji: http://tlwiki.org/index.php?title=Yu-no Co się tyczy tego o czym jest ta novelka to w wielkim skrócie kierujemy poczynaniami chłopaka,który zmuszony jest do podróżowania pomiędzy światami równoległymi w celu rozwiązania tajemnicy zniknięcia jego rodziców. Sami autorzy przy tworzeniu świata gry posiłkowali się pojęciami z fizyki,matematyki,filozofii,historii i religii.Wszystko to dodatkowo oblane klimatem zawierającym elementy sci-fi,tajemnicy,podróży w czasie i między światami równoległymi o których była mowa ciut wyżej. Graficznie tytuł mi się niezwykle podoba jest bardzo retro włącznie z chara designem (w końcu mamy 1996rok) ale pewnie znaczną część osób grafika niestety odrzuci, mnie wręcz przyciąga.Do tego bardzo dobra i klimatyczna muzyka,która udanie buduje nastrój w odpowiednich momentach. Jest to też gra dla osób dorosłych ze względu na goliznę i sceny seksu. Wisienką na torcie jest to jak bardzo rozwinięty jest scenariusz jak na tego typu grę . Poniżej ukazany jest plan przejścia Yu-No we wszystkie możliwe sposoby: Dla ciekawskich linki zawierające więcej info na temat samej gry: http://www.hardcoregaming101.net/yuno/yuno.htm http://www.gamespot.com/forums/system-wars-314159282/yu-no-one-of-the-best-video-game-stories-ever-told-30901339/ Edytowane 16 stycznia 2016 przez Paliodor 2 Cytuj
Velius 5 753 Opublikowano 16 stycznia 2016 Opublikowano 16 stycznia 2016 Nie wiem co Valkyria Chronicles robi w tym temacie, przeciez to bardzo znany szpil i duzo osob kojarzy/gralo. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi