Opublikowano 22 stycznia 20169 l PSX Extreme #222 Lutowy numer dostępny od 27.01 (środa) Prenumerata - wysyłka 24.01 (niedziela) Innowacje. Magiczny składnik gier, którego z nadzieją wypatrujemy na każdej generacji sprzętu. Nieustannie pokładamy nadzieję w deweloperach, że już za chwilę, już za momencik pojawi się tytuł, który zaszokuje czymś tak kompletnie nowym i świeżym, że czapki z głów. Jak cover system z Gears of War, który teraz ma praktycznie każdy shooter TPP, a i niektóre FPP. Czy leczenie postaci przez chwilowy odpoczynek, zamiast biegania w amoku za apteczkami. Kilkanaście lat temu nie do pomyślenia. Niestety, z roku na rok coraz gorzej z tymi innowacjami w głównym nurcie branży. Gry mamy coraz większe i piękniejsze, ale najczęściej cała „para” idzie w rozwijanie znanych składowych – jakość wizualną, liczbę NPC-ów na ekranie, poszerzanie terenów w sandboksach, zmienne warunki pogodowe – ogólną efektowność i namiastki realizmu. A nam, graczom, niekoniecznie chodzi o skalę makro, ale właśnie o detale, które będą potrafiły kompletnie zmienić nasze myślenie czy podejście do zabawy. „Wszystko już wymyślono” – można by stwierdzić pesymistycznie. Guzik prawda, kreatywność ludzka nie zna granic – co regularnie udowadniają nam umysły odpowiedzialne za perełki wśród gier indie. Braid, Her Story, Flower, Superhot – unikalne pomysły na gameplay, niecodzienne rozwiązania w mechanice. A to przecież tylko pierwsze z brzegu przykłady. Tu niestety leży główne źródło problemu – w skali projektu, czyli jednocześnie w skali ryzyka. Co innego zaryzykować nietuzinkowy, nowatorski pomysł w małej gierce paru zapaleńców (i ten pomysł najczęściej ciągnie całą grę), a co innego zrobić to w skali korporacji, gdy kilkaset osób pracuje nad tytułem za grube miliony. Tu nie ma miejsca na błędy, potrzebny jest pewniak, który dotrze do mas, zwróci koszty i zarobi na kolejny projekt. Niestety, gdy mówimy o grach AAA, innowacje nie sprzedają się tak dobrze, jak kolejne Call od Duty czy FIFA. Co nam w takim razie pozostaje? Doceniać tych, którzy w czasach zdominowanych przez rynkowe pewniaki i sequele na bazie korporacyjnych słupków, ryzykując ogromne budżety i lata pracy wielu ludzi, mają odwagę dawać nam nowe IP. Tylko tyle i aż tyle. W roku 2016 wiele takich projektów nie będzie, więc tym bardziej warto mieć je na oku. Jeden z nich gości na naszej aktualnej okładce. Hejterzy, którzy nie spędzili w grze ani minuty, już lamentują. Ja grałem i nie mogę się doczekać, gdy ponownie wyjdę na zaśnieżone ulice Nowego Jorku. A Ty w którym obozie jesteś? [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!TEMATY NUMERU Tom Clancy’s The Division – playtest Podsumowanie 2015 roku PlayStation Plus vs. Xbox Live Gold CO NOWEGO DiRT Rally Doom Hitman Kopanito All-Stars Soccer Quantum Break PLAYTESTY Ark: Survival Evolved Dying Light: The Following RECENZJE Amplitude Assassin’s Creed Chronicles: India Assassin’s Creed: Syndicate – Jack the Ripper Hardware: Rivals Minecraft: Story Mode Episode 4 Resident Evil Zero HD Sebastien Loeb Rally Evo Star Wars Pinball: The Force Awakens Pack Story of Seasons The Banner Saga This War of Mine: The Little Ones Trine 3: The Artifacts of Power PORADNIKI Fallout 4 – poradnik przetrwania Evolve Tom Clancy’s Rainbow Six: Siege HARDKOR Gwiazdy w służbie gier Wywiad z Jarosławem Boberkiem Chcemy to na konsolach! Double Trouble Gracz kontra natura Styliści branży – Revolution Software Nie chcę grać w film… Kartoteka – Tim Schafer RETRO Trzeba znać Moje retro – Paweł Olszewski Pegasus zone – Videomation Kult plastiku – Inflatable Racing Kart Historia gier wideo w Polsce (cz. XIV) Kultowe chodzone bijatyki Comix Zone – rozmowa z Davem Johnsonem FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Fabularna tawerna [Zax] Od gracza dla graczy [Mazzi] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus] New Game Plus [Mielu] Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Testy Hyde Park Graczpospolita Region Filmowy Głos ludu Listy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 24.01. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj.Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Jezu, znowu Division? I jeszcze ten podział na gatunki w GOTY 2015, zamiast dać każdemu zgredowi wybrać w każdej kategorii wraz z krótkim opisem. I coraz więcej, z każdym numerem, Zaxa, ech... Edytowane 22 stycznia 20169 l przez Ludwes
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Ostatniego numeru nie kupiłem, tego pewnie już też nie kupię, mocno się trzymałem psxa, ale chyba poziom dla mnie już mocno spadł i ostatnich numerów Już prawie nie czytałem Ewentualnie gazety mnie już nie kręcą, co jest bardziej prawdopodobne [emoji14] Edytowane 22 stycznia 20169 l przez Moldar
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Autor Ostatniego numeru nie kupiłem, tego pewnie już też nie kupię, mocno się trzymałem psxa, ale chyba poziom dla mnie już mocno spadł i ostatnich numerów Już prawie nie czytałem Poziom spadł, ale nie czytałeś? .
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Prawie kilka artykułów i gazeta w kąt. Ale jak dopisałem po zmianie postu, chyba ogólnie gazety mi się przejadły, bałem się że to nastąpi kiedyś [emoji14]
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Jak ja nie cierpię powtórzonych okładek, motyla jego mać! Ode mnie 1/10. Nie można w takiej sytuacji dać drugiej okładki z Pokemonem czy inną Zeldą? A tak w ogóle to nadal bardzo was lubię. Od pewnego czasu olewam recenzje i czytam głównie hardkor, retro i felietony. Świetnym pomysłem było zaproszenie tych typków z Neo+. Ciekawie piszą. Moje propozycje zmian na lepsze: -Walkiewicz do recenzowania filmów -Oceniaczka gierkowa w starym stylu, bardziej wyrazista, ale nadal nowoczesna i bez udziwnień -Edycja premium z lepszym papierem (jak kiedyś w Pixelu) i grubszą okładką (15zł mógłbym dawać za takie cudo) -Więcej Ściery, Myszaqa i Kosa, męczyć ich żeby czasem coś skrobnęli do rodzyna -Dać Autoklasyce jedną stronę na różne projekcje jego zakręconego umysłu Tyle.
Opublikowano 22 stycznia 20169 l - Walkiewicz ostatnio dobre felietony to niech zostanie - oceniaczka teraz o wiele lepsza, przynajmniej + i - w jednym rzedzie a nie jakies polamane jak wczesniej - Sciera bardzo slabo, ze nawet tej pol strony w retro nie jest w stanie zapelnic, a niby taki fan starych gierek (zeby nie bylo, Dzujo radzi sobie swietnie ale to nie o to chodzilo w tym poddziale)
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Hej, gdzie Autoklasyka? A co do numeru - zapowiada się nawet ciekawie, ale bez rewelacji.
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Jakoś mało optymistycznie ten rok się zapowiada skoro na okładkę w styczniu leci największy rak nadchodzących dwunastu miesięcy :potter:
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Nie rozumiem tego hejtu na okładki. Przecież wiadomo, że PE raczej nie będzie miało coverow jak EDGE
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Okładka jest po to by się strony nie rozleciały. Przynajmniej się nie palcuje .Autoklasyka- z tego co wiem odsypia codzienną dawkę leków.
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Obawiam się, że w porównaniu PS+ i X Gold zagracie grzecznie i bezpiecznie. "Obydwie usługi mają swoje wady i zalety. Czekamy na rozwój sytuacji." Ogólnie już od jakiegoś czasu irytuje mnie poprawność ikstrima. Widać, że boicie się krytykować Wielką Trójcę i zawsze stawiacie ich na równi, żeby tylko uniknąć hejtu bandy fanbojów-gimbusów. Nie dajcie się terroryzować i czasami wciśnijcie im prawdę prosto w oczy. Bo na razie w przybliżeniu wygląda to tak: "Tak, Sony ma (coś), ale nie zapominajmy, że Microsoft ma (coś), a Nintendo ma (coś). Posiadacze każdej z konsol mogą być zadowoleni!" Bicz plis. Jeśli czasem napiszecie, że któraś z firm odwala ch**owiznę, to świat się nie skończy. Edytowane 22 stycznia 20169 l przez Pix
Opublikowano 22 stycznia 20169 l Teraz, kiedy Nintendo sie reklamuje w prasie, chcesz o nich źle pisać?
Opublikowano 23 stycznia 20169 l Trzech patafianów czekających na headshota na okładce, to są bohaterowie tej gry czy mięso armatnie?
Opublikowano 23 stycznia 20169 l Widać na screenie, że kategorię shooter wygrało Star Wars: Battlefront. Dla przypomnienia napiszę - PÓŁ MULTIPLAYERA NA PŁYCIE xD
Opublikowano 23 stycznia 20169 l Widać na screenie, że kategorię shooter wygrało Star Wars: Battlefront. Dla przypomnienia napiszę - PÓŁ MULTIPLAYERA NA PŁYCIE xDxDDDD A mógł wygrać Splatoon. Hej, gdzie Autoklasyka? Dostał tygodniowy urlop. Liczę na to, że odkryje CW. Wtedy będzie zabawa.
Opublikowano 23 stycznia 20169 l Dobrze by było jakby pisał tylko w CW, bo gdzie indziej jego pier.dy mnie nie bawią. Okładka średnia szału nie ma, ale też zła nie jest. Edytowane 23 stycznia 20169 l przez Plugawy
Opublikowano 23 stycznia 20169 l Obawiam się, że w porównaniu PS+ i X Gold zagracie grzecznie i bezpiecznie. "Obydwie usługi mają swoje wady i zalety. Czekamy na rozwój sytuacji." Ogólnie już od jakiegoś czasu irytuje mnie poprawność ikstrima. Widać, że boicie się krytykować Wielką Trójcę i zawsze stawiacie ich na równi, żeby tylko uniknąć hejtu bandy fanbojów-gimbusów. Nie dajcie się terroryzować i czasami wciśnijcie im prawdę prosto w oczy. Bo na razie w przybliżeniu wygląda to tak: "Tak, Sony ma (coś), ale nie zapominajmy, że Microsoft ma (coś), a Nintendo ma (coś). Posiadacze każdej z konsol mogą być zadowoleni!" Bicz plis. Jeśli czasem napiszecie, że któraś z firm odwala ch**owiznę, to świat się nie skończy. Nie przesadzaj, redaktorzy bywają mocno tendencyjni (patrz teksty o tym jaką konsolę wybrać z lat poprzednich)
Opublikowano 25 stycznia 20169 l Nie jest tak źle. Ostatnio wbiłem z kumplem i bez problemów znaleźliśmy ekipę do grania. Społeczność jest stosunkowo mała, ale trzyma się mocno.
Opublikowano 27 stycznia 20169 l Autor Nowy numer od dzisiaj w ogólnopolskiej sprzedaży. A jak ktoś woli e-wydanie (PDF) lub opcję bezpłatnej dostawy papierowego egzemplarza - to zapraszamy na PPE.pl. E-wydanie dostępne także na e-Kiosk.pl.
Opublikowano 27 stycznia 20169 l Poradnik do Evolve w którego nikt nie gra. Dying Light druga po Wiedźminie gra roku. Jak dla mnie dwa małe nieporozumienia tego numeru. Perez wrzuć ten komentarz do Głosu Ludu, jest świetny. Naprawdę.