Skocz do zawartości

Jaka drukarka?

Widget

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem tematu więc zakładam, najwyżej usuńcie. Potrzebuję tanią drukarkę laserową monochromatyczną, tanią w eksploatacji i najlepiej ze skanerem bo mi brat dupe zawraca zeby był. Ktoś coś poleci? Coś naprawdę taniego, byle drukowało, ale żeby tonery tanie były.

Opublikowano

Zastanów się czy jest sens podwyższać koszt urządzenie przez skaner skoro mozna sobie zrobić zdjęcie dokumentu telefonem i wysłać.

Są tanie lasery Brothera, wystarczy kupić proszek za 30zł i sypać do woli. Żadnych chipów ani innych kombinacji, sypiesz do startowego tonera, resetujesz licznik i drukujesz po taniości.

Koszt drukarki to 200-250zł.

Opublikowano (edytowane)

Ja mam taką od pół roku http://www.samsung.com/pl/consumer/it/printer-multifunction/mono-laser-printer/SL-M2022W/SEE

Dałem coś koło 250 zł i jest znakomita. Szybka, nigdy nie zacięła papieru, działa po wi-fi, łatwa w instalacji. Tonery o zwiększonej pojemności po 89zł na allegro.

Dla mnie najlepszy i najmniej awaryjny sprzęt ze wszystkich drukarek domowych jakie miałem.

edit: Skaner można kupić jakiś tani osobno. Odkopałem z szafy jakieś przedwieczne gufno, ale pomogło mi to załatwić wszystkie papiery do banku (nie wyobrażam sobie fotografować telefonem/ugniatać/kadrować całych arkuszy dokumentów.

Edytowane przez _Red_
Opublikowano

Widget, jeszcze obczaj to:

http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2014/08/niebezpieczne-drukarki-laserowe.aspx

"Drukarki laserowe, w porównaniu z atramentówkami, są tańsze i wygodniejsze w obsłudze, dlatego wiele osób decyduje się na zakup taniej laserówki do domu. Niestety, nie wszystkie modele nadają się, aby postawić je w pokoju. Testy przeprowadzane przez Komputer Świat udowodniły, że każda drukarka laserowa podczas pracy emituje do otoczenia mnóstwo zanieczyszczeń. W przypadku niektórych modeli ich zawartość jest na tyle duża, że byłoby dużym błędem stawiać je w domu."

:obama:

Opublikowano

Ja brałem z Active Jet więc generalnie, nie powinien to być szrot. Support ogarnął temat bez problemu, ale kupujesz w media markt toner czy zamawiasz przez internet i musisz potem sie spuszczać z wysyłkami to trochę bez sensu. Wziąłem kolorowy laser z brothera, mozna sypać, nie ma problemu. Kupiłem też 3 monochromy z brothera i to samo, drukowanie po wifi i przez google print bajka.

Opublikowano

No to z tymi zanieczyszczeniami mnie zmartwiłeś :( Jakbym brał ze skanerem to brat połowe finansuje, więc jak z 250 zrobi się 500 to ja i tak tyle samo płacę :D Teraz nie wiem, czy nie szukać atramentowej :( Ale brałbym właśnie brothera i żeby miało Wi-Fi bo miejsca koło komputera nie mam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem Brother DCP-1060WE. Cena koło 450 zł, monochromatyczna, laserowa, ma wi-fi i skaner. Wszystko fajne, jedyny minus to hałas podczas drukowania, ale jak drukuje tylko raz dziennie 30 stron to mały problem. Szczerze dowiedziałbym się coś więcej o tym sypaniu proszku i czy mogę w tym modelu, Bizon :)

Opublikowano

Kupiłem Brother DCP-1060WE. Cena koło 450 zł, monochromatyczna, laserowa, ma wi-fi i skaner. Wszystko fajne, jedyny minus to hałas podczas drukowania, ale jak drukuje tylko raz dziennie 30 stron to mały problem. Szczerze dowiedziałbym się coś więcej o tym sypaniu proszku i czy mogę w tym modelu, Bizon :)

https://www.google.pl/search?q=tn1030&gws_rd=cr&ei=-KPeVs_zGsvWa6uesoAK#q=tn1030&tbm=vid

Nie znalazłem łatwo service manuala do tej drukarki, więc w menu musisz wymuszać dalsze drukowanie mimo nabicia licznika tonera. Generalnie najłatwiej kupić pełny toner i wymienić w nim kółko zębate, które jest licznikiem.

Ja w swojej 3140cw mam ukryte maintnance menu do resetowania, to samo mam do mono laserów 2135w do których udało sięzdobyć pełnego service manuala i tam jest rozpisane całe menu serwisowe.

Do twojego modelu musisz poszukać na youtubie jak resetować elektronicznie licznik - toner startowy nie ma fizycznego licznika/kółka zębatego, dlatego ja do niego ciągle sypie i drukuję tylko resetując elektronicznie.

Co do tonera, to odkręcasz zaślepkę jezeli biały korek nie jest na wierzchu, odpinasz korek, sypiesz, zamykasz, resetujesz licznik w drukarce i drukujesz. W pełnym tonerze podmieniasz kółko zębate.

Zębatki, proszki i wiele innych kupisz w Agawa.pl

• Plusik 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bizon, mam Brothera HL-2130, kiedyś mi go doradziłeś jeśli dobrze pamiętam, dobry sprzęcik. Kupiłbym sobie już jakiś toner na zapas, Ty chyba kiedyś coś pisałeś o jakichś takich co sobie sam mogę małym kosztem dosypać czy coś. Dyskutujmy.

Gość mastafaker
Opublikowano

Wsumie z tym skanerem to fakt, mam teraz sluzbowa Nokia 735, zainstalowalem Office Lens i wszystko wychodzi lepiej niż ze skanera, przez nfc tylko do drukarki na druk albo przez maila do kogos. 

U mnie na sklepie kupuja laserówki Samsunga w kolorze. Pozniej przychodza ile wymiana kompletu. 800zł... a nowa drukarka 950.

Opublikowano

Po co kupujecie cale tonery, jak mozna na startowym sypac proszek za 30zl? No chyba, ze chodzi o kwestie wygody bo i tak dostajecie uzywany z nasypanym przez kogos proszkiem.

U mnie koszt nowego ori do Brothera 3140 to 4x300zł.

Zamienniki 4x80zł

Same proszki po około 4x50zł.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie wiem jak zresetować toner :D

Mam w menu jak nacisnę opcje takie jak replace toner i reset. to by coś dało jakbym nasypał proszku?

Taki zamiennik znalazlem, wygląda spoko tylko czy nie roz(pipi)ie drukarki? ;p

https://tonerytanie.pl/pl_PL/p/Toner-Brother-TN-1030-zamiennik-1.500-kopii/3788?gclid=CO3b6OCw1MsCFdW4Gwod1WkDXQ

Edytowane przez Widget