Skocz do zawartości

Cyberpunk 2077

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Observer napisał:

Więc feministka która recenzowała dla Gamespotu:

- użyła craftingu tylko raz

- tylko raz poszła do sklepu w świecie gry

- nie obchodziło ją upgradowanie broni

- tylko raz użyła mantis blade

- nie robiła misji w których pomagasz policji, bo ona nie lubi policji (popiera Black Lives Matter)

- "nie miała czasu" sprawdzić co ma w inventory

- narzeka że broń nie działa jak w Call Of Duty,

- nie ma pojęcia co to Cyberpunk, gra ją odrzuciła negatywnym dystopijnym klimatem, liczyła że cyberpunk jest wesoły

- CDP zgrzeszyło przedstawiając różne mniejszości w nie tylko pozytywny sposób

Dała grze 7/10.

Honk, honk.

Jak recenzje gier to tylko od niezależnych Youtuberów. Powyższy przykład idealnie to potwierdza.

Opublikowano

Dobrą strategię wprowadzili przy promocji gry. Recenzje wersji pc bardzo przychylne, oceny wysokie. 

Reszta jest milczeniem, liczy się pierwsze wrażenie.

Opublikowano

No to można krytykować recenzję, a nie prawo do niej. Wiele recenzji jest bardzo słabych, merytorycznie czy warsztatowo - niezależnie od gry, ale taki jest też obraz tej branży, pisanie nie jest intratnym zajęciem (coś o tym wiem), ale jest też zajęciem kreatywnym - nawet w recenzjach, zabieranie możliwości wyrażania opinii, również tych absurdalnych, mija się z celem.

I nie, recenzje to nie tylko przewodnik zakupowy, służą również do wyrażenia opinii danej jednostki na temat opisywanej rzeczy.

Bonus:

Spoiler

Osobiście spodziewałem się troszkę niższych recenzji na start, bo serio - gra powinna poleżeć jeszcze kilka miesięcy - nie wyobrażacie sobie ile jest w niej bugów, łącznie z krytycznymi

• Plusik 1
Opublikowano

A propos spoilera Hendrixa, ciekawi mnie jak podejdzie do tego pe. Potrafili juz gierkom dawac 5/10 argumentujac tym ze oceniaja to co dostali na premiere, z ewentualna reocena w przyszlosci.

No ale wtedy to nie byly gierki okladkowe i od tuzow jak cdp.

Opublikowano

Ale to chyba też nie o to chodzi. Gamespot jeszcze jakiś czas temu uważałem za w miarę RZETELNE źródło.

Pewnie też jak się widzi na wyciąganie oceny na podstawie wniosków z którymi się nie zgadzasz tak po prostu powoduje niechęć także ogólnie do źródła.

Zresztą przecież przy TLOU2 były dymy, bo wszyscy prawie recenzenci piali z zachwytu a okazało się że realnie DLA KOGOŚ ta gra ma mega wady.

No dla dużo ludzi z forumka nie są aż tak istotne.

Ale dla CDPa (i premii za 90% :D) pewnie już tak.

Opublikowano
16 minut temu, Boomcio napisał:

Dobrą strategię wprowadzili przy promocji gry. Recenzje wersji pc bardzo przychylne, oceny wysokie. 

Reszta jest milczeniem, liczy się pierwsze wrażenie.

W przypadku recenzji i premiery W3 było podobnie. Pokazywali jedynie wersję PC.

Opublikowano (edytowane)

Redakcje oceniają według własnego widzimisie. Ewentualnie producent zaznaczy jak ma być tytuł oceniony. Na GoL przykładowo była recenzja Fify, a z notką, że ocena będzie po pierwszym patchu. Tutaj mamy grę gdzie ewidentnie powinni ocenić po patchu ( skoro już się trzymamy jakichś standardów ), a dostaje ocenę. Oczywiście jestem zdania, że ocenia się grę przed premierą i daję ocenę taką jaka na ten moment zasługuje. Jak działą itp. Dla mnie dawanie 9/10 i 10/10 tak zabugowanej grze ( każdy to podkreśla ) to żart. Ewentualnie wypuścić recenzja chwilę po premierze. Już nie mówiąc o tym, że CDP po takim przekładaniu premier powinno obowiązkowo dostarczyć dobrze działający port. W każdym tytule zdarzają się bugi glicze, ale w akceptowalnym poziomie. Jeśli tutaj są i będą takie problemy po premierowym patchu. To gra powinna zebrać niższe oceny. 

W ostateczności i tak wszystko rozejdzie się o bazowe PS4 i Xone. Jeśli tam gra będzi niegrywalna, to szykuję się niezła jatka.

Edytowane przez Donatello1991
Opublikowano
2 minuty temu, Donatello1991 napisał:

Redakcje oceniają według własnego widzimisie. Ewentualnie producent zaznaczy jak ma być tytuł oceniony.

co

Opublikowano
Teraz, Rozi napisał:

co

Pewnie chodzi mu o to, ze zanim gra bedzie miala premiere nie wolno pisac  o fabule czy np tylko o pierwszym levelu. Co oczywiscie nie ma juz zadnego zastosowania w recenzji popremierowej.

Opublikowano

Najgorsza gra pod względem technicznym w jaką grałem na ósmej generacji, to Jedi Fallen(brak audio, klatki, pełno bugów, regularne zawieszki, i to nawet rok po premierze) a mimo wszystko recenzje były całkiem dobre, a coś mam przeczucie, ze tutaj może być jeszcze gorzej.

Sam potrafię dla zayebistych gier pod tym, czy innym względem zignorować mniej istotne dla mnie sprawy, ale takie rzeczy muszą i powinny mieć przełożenie na oceny.

Opublikowano
Godzinę temu, schabek napisał:

LGBETY FEMINISTKI LEWAKI

Ty wez juz wdech wydech i policz do 10 bo od dwoch dni cie tak telepie ze juz mam na 112 wykrecone na wypadek jakbys pierdolnal. Na transy i inne teczowe akcje zesraly sie moze dwie redakcje a ty juz napisales o tym 15 postow. W takiej histerii to ty kurwa tej premiery na koncu nie dozyjesz :reggie:

Jak zwykle wychodzi ze znowu najwiekszego pierdolca na punkcie teczy maja prawaczki udajacy regularnych typow bo tylko oni zapluli monitor i wzieli na powaznie zjebane redakcje ktore zanizaja ocene z takich powodow XD

Uff, myślałem, że tylko ja mam takie wrażenie, że z każdą chwilą na tym forum observer ma taką sraczkę, że zaraz mu żyłka yebnie. W przypadku The Last of Us II też chodził z cieczką, że gdzieś tam w Seattle jest tęczowe przejście (niech mnie ch,uj xD) I niestety z każdą premierą takie oszołomy odklejone zaczynają przejmować temat i ładować do tematu taki syf, pomijając już sympatie polityczne to w żadną stronę nie powoduje, że takie tematy czyta się przyjemnie bo to jest po prostu odklejone. Embargo zeszło wczoraj, oceny na poziomie 91 na metacritc, premiera za 2 dni i zamiast cieszyść się grą to ludzie chodza i wyszukują słowa trans w recenzjach - to nie jest normalne, zwłaszcza, że na takie szambo został stworzony temat nawet (wysrywy z resetery) i zamiast tam takie gówno wklejać to szambo wybija w głownym temacie. Żadnej merytoryki, chęci poznania tematu tylko jak te małpy w zoo, auuu lewactwo, transy. 

• Plusik 6
Opublikowano
5 minut temu, SlimShady napisał:

Najgorsza gra pod względem technicznym w jaką grałem na ósmej generacji, to Jedi Fallen(brak audio, klatki, pełno bugów, regularne zawieszki, i to nawet rok po premierze) a mimo wszystko recenzje były całkiem dobre, a coś mam przeczucie, ze tutaj może być jeszcze gorzej.

Sam potrafię dla zayebistych gier pod tym, czy innym względem zignorować mniej istotne dla mnie sprawy, ale takie rzeczy muszą i powinny mieć przełożenie na oceny.

A były gorsze gry pod tym względem od Fallen Order. Dla mnie najgorsza w tej generacji to Valhalla, słowo honoru. A grałem w Unity od premiery nie mając tylu problemów.

Opublikowano

Mniejsza o poglądy tej dziewczyny która recenzowała Cybera dla Gamespotu ale po prostu ktoś tu chyba zapomniał czym jest recenzja gry. Kwestie światopoglądowe i to jak Cyberpunk sobie z nimi poradził to rzecz na jakieś osobne artykuły a od recenzji powinno się wymagać rzetelności. Jeśli na recenzję wpływają poglądy recenzenta do tego stopnia, że mechanika gry, sidequesty i inne elementy zawarte w tytule schodzą na dalszy plan lub są olewane tak jak przez tą panią to jaki jest sens recenzji? Człowiek się zaczyna zastanawiać, jakie są kryteria pracy w takim Gamespocie skoro widocznie nie trzeba się nawet znać na grach.

• Plusik 6
Gość suteq
Opublikowano
9 minut temu, Rozi napisał:

Nawet na discordzie szkalują bulbera XDDDD

to teraz jest tylko discord, irc czy oba obozy? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Voytec napisał:

Ciekawe czy kurier InPostu się jebnie i dostarczy mi to dzisiaj czy bedą czekać do tej mitycznej minuty po polnocy ze środy na czwartek? :D

Dostaniesz odbiór minutę po północy. 

Gra umieszczona będzie wcześniej, ale dostęp do paczki po północy. Tak było z Ghost of Thusima. 

Opublikowano
29 minut temu, Hum napisał:

W przypadku recenzji i premiery W3 było podobnie. Pokazywali jedynie wersję PC.

Nie wiedziałem. W takim razie ok.