Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 477
  • Wyświetleń 74 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• konserwowanie kubków żeby po powrocie móc wypić herbatę XD co ja czytam jak w jakimś ku.rwa średniowieczu   tyle ludzi się zraża do yerby jak usłyszy że trzeba mieć specjalne naczynie w

• dobra ch.uj pójdę do lidla i sprawdzę o co w tym wszystkim chodzi   

• W ten sposób.   1. wstawiasz wodę w czajniku do zagotowania 2. stawiasz sobie matero na stole, bombillę (tę rułkę z sitkiem na końcu) kładziesz gdzieś obok 3. nasypujesz yerby do n

Opublikowano

Panowie pomóżcie jak dobrze zaparzyć Yerba bez matero. Albo znacie strony czy filmik na YT gdzie to dobrze tłumaczą. 

Zrobiłem pierwszy raz i była gorzka no i strasznie specyficzna w smaku. Za drugim zalaniem jednak smak był już całkiem przyjemny.

Dzisiaj zrobiłem nowy susz. Było tak gorzkie, że nie dało się pić. Po drugim czy trzecim zalaniu dalej paskudne. 

Za dużo suszu? Za ciepła/zimna woda?

Opublikowano

a skąd mamy to wiedzieć bez informacji w jakiej temp zalałeś i ile wsypałeś? oba czynniki są możliwe. Ale yerba zawsze jest mega gorzka dla początkujących.

Wsyp kilka łyżeczek, zalej wodą 70 stopni i pij sobie, z matero czy bez. 

Opublikowano

Wsypuję mniej więcej połowę/trzy czwarte dużej szklanki do herbaty. Jak 70 stopni to pewnie temperatura za duża. 

Opublikowano

Na początku powinieneś w ogóle napisać, co to za yerba konkretnie, bo może po prostu "ten typ tak ma".

Opublikowano

Figaro zalecał, dzisiaj sprawdzę i jak coś większą pakę domówię.

SmartSelect_20220204-133329_Gallery.jpg

Najbardziej lubię Paragwajki w sumie.

Opublikowano

Po 19 latach picia yerba mate żadna nie kopie, zapamiętaj to sobie chłopaczku.

Opublikowano
13 minut temu, Figaro napisał:

to jaka yerbka jest wg ciebie najlepsza, staruszku? 

Najlepsza? Nie ma takiej. To teoretycznie jak z kobietami ;)

Jest kilka mocno ok i tyle.

Ruvicha smakowo to taka wersja light Pajarito. Wędzonka i goryczka jakby mniej wyczuwalne. Przelałem czajnik wody przez kubek, smak wypłukany, a palpitacji serca nie ma. 

Bardzo wporzo rzekłbym całościowo. 

Opublikowano

każdy lubi co innego ;) eksperymentuj, zamów na allegro. Ta La Rubia to sztosik, ale droga. De Merced jest spoko. Amanda czerwona. 

Opublikowano

Chwila ciszy z Taragui Energia.

Spoiler

Smart-Select-20220324-155145-Google.jpg

Edytowane przez Boomcio

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
1 godzinę temu, Figaro napisał:

wariaty, co tam ostatnio pijecie?

t6qhLPu.jpg

Campesino chimarrao, fajnie wchodzi. I standardowo Aquantadora, moja nowa (no, w sumie to już od dobrych kilku miesięcy) go-to yerba <3