Skocz do zawartości

Featured Replies

  • 3 lata później...
  • Odpowiedzi 477
  • Wyświetleń 74,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • konserwowanie kubków żeby po powrocie móc wypić herbatę XD co ja czytam jak w jakimś ku.rwa średniowieczu   tyle ludzi się zraża do yerby jak usłyszy że trzeba mieć specjalne naczynie w

  • dobra ch.uj pójdę do lidla i sprawdzę o co w tym wszystkim chodzi   

  • W ten sposób.   1. wstawiasz wodę w czajniku do zagotowania 2. stawiasz sobie matero na stole, bombillę (tę rułkę z sitkiem na końcu) kładziesz gdzieś obok 3. nasypujesz yerby do n

Opublikowano

Ostatnio i ja stałem się poyerbany, Już praktycznie nie pijam kawy (no czasem wypiję jedną dziennie). Nie ma to jak wstać rano przed pracą i przygotować sobie taką yerbę (pite oczywiście w prawilny sposób). Od razu łatwiej idzie się do tej pracy. W następnym miesiącu kupię sobie specjalny termos do roboty.

 

Czy kolejne zalewania muszą być w podobnej temperaturze?

Edytowane przez Figaro

Opublikowano
7 minut temu, Figaro napisał:

Czy kolejne zalewania muszą być w podobnej temperaturze?

Ważne, żeby nie były za gorące. Możesz sobie nawet i terere strzelić po drugim/trzecim zalaniu jak masz chęć. I witaj po jasnej stronie mocy :)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

69254224_2339655699641753_38816861467065

 

Taką se dziś kupiłem. Podobno Mercedes wśród yerb, hehe. Wziąłem najmocniejszą wersję i ociehóy, właśnie próbuję i to chyba najmocniejsza yerba w smaku jakiej próbowałem.

 

Odkąd piję yerbę, odstawiłem kawę, słodycze, mniej jem, mam lepszy nastrój, lepszą kondycję seksualną :cool: i w ogóle jest fajnie.

Opublikowano
Godzinę temu, Figaro napisał:

ociehóy, właśnie próbuję i to chyba najmocniejsza yerba w smaku jakiej próbowałem.

Taragui energia, tak wynika z mojego 15 letniego doświadczenia z Yerba lata.

Ale jeżeli chodzi o moc naparu. A w smaku, zależy ile sypiesz, ja ok 12 łyżeczek.

Opublikowano
6 minut temu, MAJOCHEY_PL napisał:

Taragui energia

 

O, prawie ją dzisiaj kupiłem.

 

 

Opublikowano
47 minut temu, MAJOCHEY_PL napisał:

Taragui energia

Moja nowa "podstawowa" yerba, stosunkowo tania, wyraźna w smaku i daje kopa. Jedno matero rano w domu, drugie w pracy i organizm wskakuje na obroty jak zloto.

 

A jako odskocznia Cruz de Malta miętowa :banderas:

Opublikowano
2 godziny temu, Bzduras napisał:

Cruz de Malta

Też dobry towar. Ale smakowych nie ruszam /tak, jak i browarów/.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Spróbowałem tego kultowego Club Mate. Wędzone fusy to nie moje klimaty.

Opublikowano

Jaki gatunek? Wlane w jakiej temperaturze? Wypite po ilu minutach od zalania? Czy wypileś tylko jedno, pierwsze zalanie suszu?

 

Tyle czynników.

Opublikowano

Club mate to napoj w butelce :wujaszek:

Opublikowano
7 minut temu, Tokar napisał:

Spróbowałem tego kultowego Club Mate. Wędzone fusy to nie moje klimaty.

Yerba to w sumie tak jak bys zalał popielniczkę wrzątkiem i wypił. No ale messi pije wiec musi dawac jakies super moce

Opublikowano
W dniu 31.08.2019 o 22:44, Bzduras napisał:

Moja nowa "podstawowa" yerba, stosunkowo tania, wyraźna w smaku i daje kopa. Jedno matero rano w domu, drugie w pracy i organizm wskakuje na obroty jak zloto.

 

A jako odskocznia Cruz de Malta miętowa :banderas:

Nigdy nie siadla mi CdM. Zdecydowanie polecam Paragwajskie mieszanki. Kurupi Menta y Boldo, to chyba moja ulubiona Yerba. 

Opublikowano

Najwyraźniej masz paragwajski smak :) Kurupi też spoko, tak samo jak CBSe czy Ruvicha. Dla każdego coś miłego, osobiście lubię pylaste yerby, ale i organiki wchodzą gładko.

Opublikowano

Są gdzieś jakieś poradniki jak z czym w ilu stopniach, po ilu minutach, z jaką siłą i w którą stronę mieszać to herbatę?

Opublikowano
16 minut temu, smallv86 napisał:

Są gdzieś jakieś poradniki jak z czym w ilu stopniach, po ilu minutach, z jaką siłą i w którą stronę mieszać to herbatę?

Ok 90 stopni, plus/minus 5 stopni.

Nie mieszamy!

Reszta intuicyjnie, pijesz łyka i wiesz, czy jest ok. Im dłużej się w naczynku/tykwie parzy, tym napar mocniejszy i bardziej intensywny.

Dolewasz dopóki jes smak. Później wyrzucasz - ale nigdy do kosza, czy kibelka!

Na ogródek, lub trawnik.

Opublikowano

Jedyny poradnik jakiego potrzebujesz: 

 

Opublikowano
4 godziny temu, MAJOCHEY_PL napisał:

Ok 90 stopni, plus/minus 5 stopni.

 

Nie.

 

70-80 stopni.

Opublikowano

no chciałbym żeby ktoś mi przygotował tą całą jerbę tak jak trzeba, bo samemu to za dużo zachodu. Wtedy bym ocenił. Raz piłem zrobioną na odpi.erdol i trawa z wodą. Podejrzewam, że po tych wszystkich rytuałach smakowała by podobnie.

 

teraz spijam kawkę, fusy przedzierają się przez zęby  to jest to 

Opublikowano

jezu weźcie kupcie bezpyłową verde mate, 20zł za 0,5kg na allegro 

taka dobra że aż pitok staje :banderas:

Opublikowano

Od dawna chciałem spróbować tego specyfiku, możecie rzucić linkiem do jakiegoś zestawu startowego czy brać po prostu coś najpopularniejszego z allegro? Chodź mi bardziej o naczynia, smak yerby może być tylko jeden na początek 

Opublikowano

Naczyniem może być nawet słoik po musztardzie. Ważniejsza jest bombilla i tu warto nie żydzić.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.