Skocz do zawartości

Yerba mate


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MAJOCHEY_PL napisał:

Szczególnie na początku, kiedy ma dużo żywicy.

 Mój kubek okuty aluminium ma lekkie pęknięcia, ale nadal się trzyma. Ok.12 lat ma.  Czasem warto oliwą suchy kubek od środka pyknąć, kiedyś tak robiłem. No i bombilla z alpaki, ale tu nie robi różnicy, czy zwykła nierdzewka, czy alpa. Ale kubek zdecydowanie w palo santo fajniejszy i ten zapach...

Tykwy miałem, ale pleśnieją. 

Tykwy są mniej praktyczne tak jak mówisz, ze względu na pleśń ale też puszczają wodę. Ja wiem, że kolega Maciucha wie lepiej, ale na serio zalanie tego jak herbatę jest idiotyczne. 

Bo po pierwsze yerbę zalewa się małą ilością wody  tak na dwa, trzy łyki. Dwa zestaw matero+ termos = stała temperatura i cieszysz się tym naparem przez dłuższy czas, zalanie tego "na kubek" to zwykle marnotrawstwo. 

  

Opublikowano

Marnotrawstwo czego? Parzy się w 80 stopniach tak samo, więc o co dokładnie chodzi? Że później jest trochę chłodniejsze? No to raczej na plus bo mało kto lubi pić płyny w temperaturze 80 stopni 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, maciucha napisał:

Marnotrawstwo czego? Parzy się w 80 stopniach tak samo, więc o co dokładnie chodzi? Że później jest trochę chłodniejsze? No to raczej na plus bo mało kto lubi pić płyny w temperaturze 80 stopni 

 

23 minuty temu, maciucha napisał:

Marnotrawstwo czego? Parzy się w 80 stopniach tak samo, więc o co dokładnie chodzi? Że później jest trochę chłodniejsze? No to raczej na plus bo mało kto lubi pić płyny w temperaturze 80 stopni 

Przecież bombilla ma pierścień chłodzący i napar nie parzy ryja. Ale co ja tam wiem. Skoro ten twój sposób jest taki za(pipi)isty, to może weź zamów, ze 2000 tych sitek na Ali Expres jedź do Paragwaju i zacznij je sprzedawać. Pokaż tym głupim Indianom, jak się pije Yerba Mate w  POLSCE. Prawdziwa Polska yerba mate, z sitka w słoiku po ogórkach, a nie jak jakiś dzikus z lepinki z gówna.  

Edytowane przez chris85
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Bzduras napisał:

Ale o co się ciskasz? Że ktoś robi to inaczej niż Ty czy o co chodzi?

Ja? Absolutnie. Tylko po przeczytaniu tego postu od razu przypomina mi się, to zdjęcie budy z Polskim Kebabem. 

Ale tak jak pisałem wcześniej pijcie sobie ją jak chcecie, ale  chłop zapytał się o zestaw dla początkujących, to mu odpisałem. 

Opublikowano
41 minut temu, chris85 napisał:

 Messi jaki debil. matero xD Bombill xD i heheh termosik xD weź mu Maciucha wytłumacz jak się pije yerbe. Siteczko i (pipi)a kubeczek. 

 

 

 

Yebaniec zakończy karierę z powodu raka krtani.

Opublikowano
1 godzinę temu, chris85 napisał:

 

Przecież bombilla ma pierścień chłodzący i napar nie parzy ryja. Ale co ja tam wiem. Skoro ten twój sposób jest taki za(pipi)isty, to może weź zamów, ze 2000 tych sitek na Ali Expres jedź do Paragwaju i zacznij je sprzedawać. Pokaż tym głupim Indianom, jak się pije Yerba Mate w  POLSCE. Prawdziwa Polska yerba mate, z sitka w słoiku po ogórkach, a nie jak jakiś dzikus z lepinki z gówna.  

No ale napiszesz mi czego to marnotrawstwo czy wkleisz jeszcze zdjęcia 2 piłkarzy z santo subito i rurką dla nurków?

 

Tak pier.dolisz jakbym ja pisał, że twój sposób jest zły, a ja tylko piszę że mój też jest spoko. Tym bardziej dla kogoś kto jeszcze nie pił yerby i może wydać 20zł, zamiast ~100zł.

Opublikowano

Mialem sie napic po paru latach swojej yerby z cytryna z indianskiego kubeczka, z ta slomka ze sprezynka i zaparzona w 80 stopniach (kupilem kiedys termometr na allegro specjalnie po to xd) ale jak widze ze pije to messi i te zje,bane barcelonskie mordy to sie jednak nie napije. 

Opublikowano
1 minutę temu, kanabis napisał:

Slodzic yerbe? Serio?

A czemu nie? Można zalewać piwem, winem, mlekiem, sokiem pomarańczowym z lodem, przy tym cukier nie jest jakimś dziwactwem.

 

Odpowiadając na pytanie - słodzę zero łyżeczek 

Opublikowano

No dla mnie slodzenie kawy, herbaty czy tym bardziej yerby to dziwactwo, To juz lepiej wcale tego nie pic jak  ma sie psuc jego pierwotny naturalny smak. 

Jak ktos zalozmy nie lubi naturalnego smaku yerby to sa jakies wariacje z dodatkami, ja kupilem z dodatkiem cytryny i byla mega. 

 

To tak jakby mowic ze wypilem rano kawe a co do czego to wypilismy jakies gejoske latte. 

Opublikowano

Jezu znowu ta sama dyskusja XD 
Jak ktoś słodzi, to niech słodzi skoro mu tak lepiej smakuje, chu.j mi do tego.

 

Jak mi bardziej smakuje pitca z czostkowym niż z oliwą spod Mediolanu, to jem sobie z czostkowym i tyle. :dunno: 

  • Plusik 2

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...