Paolo de Vesir 9 229 Opublikowano 30 marca 2016 Opublikowano 30 marca 2016 Tematu nie znalazłem, wiec zakładam nowy. Od czasu zakupu One'a praktycznie nie korzystam z komputera, bo to na konsoli oglądam filmy i korzystam z multimediów. Drażni mnie tylko dźwięk z telewizora, w którym brak mocy. Z racji braku miejsca w pokoju chcę zainwestować w dobre 2.1. Z tym, że takich zestawów z opitcal na rynku jest niewiele i są drogie. Jak podłączyć taki zestaw, aby osiągnąć najbardziej naturalny i nieprzekłamany dźwięk? Cytuj
marcin33 599 Opublikowano 30 marca 2016 Opublikowano 30 marca 2016 U mnie wygląda to tak, że konsole mam podłączoną do monitora hdmi, a monitor który posiada wyjście audio podłączony jest kablem mini jack-rca do zestawu 2.1. Sam dźwięk jest świetny ale wydaje mi się że duży wpływ może mieć na to sam tv/monitor. Telewizory mają wyjścia audio przystosowane do słuchawek a nie głośników, więc dźwięk może nie być naturalny. Drugi sposób to chyba kupno adaptera optical-rca. Cytuj
CoATI 1 051 Opublikowano 30 marca 2016 Opublikowano 30 marca 2016 FiiO D03 Taishan (lub z "k" na końcu) - polecam, posiadam, pozdrawiam. Cytuj
Paolo de Vesir 9 229 Opublikowano 14 sierpnia 2017 Autor Opublikowano 14 sierpnia 2017 Coati, jak podłącza się to ustrojstwo? Z jednej strony jack z głośników, a z drugiej optical do konsoli? Jeszcze nie sprawdzałem tego rozwiązania, ale po przeprowadzce mam ochotę na nowe audio. Cytuj
Hum 3 700 Opublikowano 14 sierpnia 2017 Opublikowano 14 sierpnia 2017 (edytowane) W kwestii 2.1 nie pomogę zbytnio, ale skoro w temacie napisałeś również o 5.1 oraz o fakcie, że brak Ci miejsca na coś o większych gabarytach, to polecam dość popularne Logitech Z 906. Jakość dźwięku i możliwości sprzętu przy takich gabarytach w moim przypadku przesądzały o zakupie. Minusem obecnie może być brak wejścia HDMI, ale za to dostajesz 2 porty optyczne, RCA i coaxial, więc nie powinno być problemu z podpięciem jakiegokolwiek sprzętu. Cena to jakieś 1100-1300 zł. Używam od pięciu lat i polecam. :) Edytowane 14 sierpnia 2017 przez Hum Cytuj
MierzejX 883 Opublikowano 14 sierpnia 2017 Opublikowano 14 sierpnia 2017 Ja ostatnio przerabiałem ten temat. Kupiłem dwie kolumny Sony SS MF450H i wzmacniacz Onkyo. Najlepszej jakości to podłączenie po kablu HDMI (niewiele ale lepszy niż optyk). Kupiłem wszystko używane i zmieściłem się w cenie 150£, czyli jakieś 750-800zł. Problem w dobieraniu sprzętu samemu to moc. Moje kolumny mają po 150W jedna a wzmacniacz jest na 100W na kanał. Nie jest to problem, bo 150W to moc szczytowa. Ważne jest RMS, które w moich kolumnach to 75W. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi