Czoperrr 5 057 Opublikowano 22 lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 lipca 2016 Ależ sobie grillowałem ostatnio, szaszłyki z cukinią, papryką i cebulką. Wspaniale. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 13 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2016 http://allegro.pl/prosiak-pieczony-nadziewany-po-staropolsku-i6385772110.html mmm, palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 328 Opublikowano 13 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2016 Dla blubera na 18stkę jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza
Grze(pipi) 521 Opublikowano 13 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 sierpnia 2016 (edytowane) Edytowane 16 sierpnia 2016 przez Grzaewoo Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 328 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 Ty się sam zaj(pipi)ebać miałeś, a ostatnio tylko innych byś uśmiercał. Grzesiu co się stało? Trochę więcej luzu! Co do tematu grilujecie na tackach alu czy bezpośrednio na kratce? Ja na tackach ale wku rwia mnie powoli to, że znacznie dłużej się robi i nigdy nie wiem na którym levelu (Grzechu 4you) mam kratkę trzymać. To prawda że niby tackach zdrowiej czy kolejny stereotyp? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 Zależy jak wypalisz brykiet, ja ładuję go naprawdę dużo, czekam aż się w 80 % wypali tak, że jak mi z tacki poleci tłuszcz to zaraz nie będę miał pożaru do gaszenia. Dobranie poziomu rusztu do ognia to zależy co smażysz. Jak leci mięso to tacki rozkładam na kracie poza grillem, układam co trzeba i ładuje na grill. Narzędzia do obracania w pogotowiu i sprawdzam czy za szybko mi się mięso nie smaży, jak ekspresowo się ścina to daje wyżej, proste. Czy na tackach zdrowiej? Nie wiem, ale w warzywach jak coś robię to na kratce cienko to idzie, a tak nawalę cebuli itp. na mięso i nic nie spada. Jak kiełbasa leci to na kratce tradycyjnie bo na tackach też wychodzi ale rodzina lubi odciśnięty ruszt na kiełbie, hehe. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 328 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 Czyli mięso na tackach robisz bo nie zrozumiałem do końca? No ja węgiel używam, a nie brykiet bo ponoć dodają do tego drugiego jakieś niepotrzebne substancje. Na rozpałkę co używacie? Ja zawsze takie eko kosteczki wyglądające coś jak kostka haszu ale wczoraj mi zabrakło i od sąsiada pożyczyłem taką w płynie. O jenusiu jak łatwo tym się rozpala ale początkowo strasznie je bało:/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 - Mięso na tackach zdecydowanie. - Grilluje na brykiecie bo dłużej i lepiej trzyma temperaturę niż drewno, gdy jest dobrze rozpalony to szkodliwe substancje nie mają znaczenia. - Podpałka? ;> Kilka patyków / trochę chrustu ustawiane w "namiot" jak na obozie harcerskim, trochę papieru (tylko nie kredowego) i jazda. Podpałki są fajne bo szybko się rozpalają i łatwo, śmierdzą ale później jak się grilluje na dobrze wypalonym ogniu to jest ok. Można używać. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 328 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 No i taką karkówkę na tackach ile robisz i na jakiej gdzieś wysokości? Jak daję na najniższy poziom (level dla Grzecha) to się przypieka i przywiera, a na wyższych wydaje mi się, że robi się milion lat. Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 Przegladam na allegro akcesoria do grilla za np 20zł niezla patelnia do warzyw dziurkowana jest. Polecacie takie patelnie np do cukinii?. Ogólnie w jednej paczce bym cos wzial, co jeszcze z akcesorii warto miec??? Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 14 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 sierpnia 2016 No i taką karkówkę na tackach ile robisz i na jakiej gdzieś wysokości? Jak daję na najniższy poziom (level dla Grzecha) to się przypieka i przywiera, a na wyższych wydaje mi się, że robi się milion lat. Jak chcesz być szybki Bill to na najniższym ruszcie na dobrze rozgrzanym węglu trzeba co chwilę przewracać (co minutę/dwie maks) żeby zrobić ale istnieje duże ryzyko, że zrobi się sucha podeszwa i sam wiesz jak to później smakuje. Rozpalasz grill, czekasz aż węgiel się wypali tzn. bierzesz patyk grubszy i uderzasz w brykiet, jak się rozpada łatwo to wiesz, że temperatura jest dobra. Jak masz cały grill zasypany to 30-40 minut masz najlepszej temperatury. Na którym poziomie rusztu smażyć też kwestia sporna bo zależy jak rozpaliłeś grill (na jakim etapie spalania jest węgiel), jakie mięso (czy przerośnięte tłuszczem, jaka grubość)... A prawda jest taka, że musisz sam sobie wyczuć, pewnie będzie to 2 albo 3 poziom na grillu dobry do smażenia. Karkówka to kwestia 30-40 minut max, grube kotlety, dobre mięso i obroty co 3-5 minut. Tacka zachowuje się inaczej jak ruszt i jest trochę jak na patelni z tą różnicą, że jednak czuć, że to robione na ogniu. Polecam na dobrze rozgrzanym grillu, na samym ruszcie sobie robić kotlety z biedry Beefmaster - 7-8 minut, przewracamy co minutę. Bułkę chwilę opiekamy na ruszcie i z sałatą, pomidorem, cebulą i sosem podaję. Na szybko nie ma nic lepszego po taniości idąc. Cytuj Odnośnik do komentarza
szejdj 2 804 Opublikowano 16 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 sierpnia 2016 Karkówka wychodzi sucha jak ją się obraca co chwilę. Kładzie się z jednej strony a po kilku minutach przewraca na drugą i koniec. Nie obraca się jej co chwilę jak innego mięsa, bo wtedy wychodzi sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rudiok 3 354 Opublikowano 17 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 sierpnia 2016 Od kilku tygodni robię bojkot grilla i palę tradycyjne, oldschoolowe ognisko. Kiełbasa, pianki, cebula, chleb, ziemniaki w popiele. No i cholera tak dobrej kiełby jak ta z ogniska to pewno z 15 lat nie jadłem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 18 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 sierpnia 2016 Bez porównania. Tak samo siedziec przy grillu fajnie wieczorem/nocy ale przy ognisku to dopiero pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 18 sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 sierpnia 2016 Od kilku tygodni robię bojkot grilla i palę tradycyjne, oldschoolowe ognisko. Kiełbasa, pianki, cebula, chleb, ziemniaki w popiele. No i cholera tak dobrej kiełby jak ta z ogniska to pewno z 15 lat nie jadłem No grill to takie ognisko w wersji demonstracyjnej trochę i kiełbasa z kija lepsza wiadomo. Z 2 strony ziemniaki z brykietu robiłem, trzeba folii dać trochę więcej i jest klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 Wiosna idzie, czyscic grille licze ze za 2 miesiace sobotnii grill w ladnej pogodzie OL JE Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 grill mega sprawa, chociaż na forum można zostać nazwanym Januszem. Mnie to spotkało. Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 Moze pisal to Janusz bo ma balkonik ze ledwo sie na nim obruci i grilla tylko w tv widzial. Fajne na allegro te fartuchy do grillowania sa musze sobie sprawic. Sobota grill piwo pogoda OL JE juz niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 grill mega sprawa, chociaż na forum można zostać nazwanym Januszem. Mnie to spotkało.A czemu? U mnie znowu kiedyś znajomi sięwkur.wili, bo przyniosłem łososia, a oni mieli kiełbasy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 Ja w tym roku na skrzydelka sie nastawiam ale nie jakies gotowe z lidla czy biedronki tylko jakis przepis fajny znajde i licze ze beda chrupiace i pyszne. NIgdy krewetek tez nie robilem czas spróbowac. Cytuj Odnośnik do komentarza
D.B. Cooper 3 062 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 nazwał mnie tak Bartek Be, po tym jak napisałem, że grilowanko. Był rok 2015 bodajże, a akcja działa się w statusach. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 W zeszłym roku sezon zaczął się u mnie w kwietniu, mam nadzieję, że w tym będzie podobnie. Już się nie mogę doczekać! Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 (edytowane) Bo mama nie karze mu miec grilla, ponoc boi sie ze sie poparzy i mu gotuje slaska latem w garnku . Musial sie wyrzyc. W kwietniu na bank w tym roku. Cieply bardzo ma byc. Ja mysle ze jak Wielkanoc w polowie to tydzien po Wielkiej Sobocie pierwsze odpalenie Edytowane 17 lutego 2017 przez obrazus Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 Dalej mi wstyd, że na zlocie nie ukazałem talentu kulinarnego ale stres i używki mnie zjadły wywołując dziwne fobie. Sezon grillowy rozpoczynam jakoś na dniach bo na rybki się wybieram to i grilla odpalę, będzie zbieranie chrustu i survival. Cytuj Odnośnik do komentarza
obrazus 20 Opublikowano 17 lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 lutego 2017 To daj przepis. Kupuje w miesnym skrzydełka i co dalej?? Jak przyprawic itp Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.