Skocz do zawartości

Escape from Tarkov

Frantik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ponoć zbliża się premiera nowego, rosyjskiego MMOFPSa - Escape from Tarkov czerpać ma garściami z gier takich jak Stalker, The Division, czy popularnych ostatnio sieciowych gier survivalowych.

Normalnie raczej niezbyt chętnie tykam się gier online, a już tym bardziej takich z przedrostkiem "MMO", ale muszę przyznać, że Ucieczka z Tarkova na udostępnionych materiałach prezentuje się nad wyraz  zacnie. Gierka w dużym stopniu stawiać ma na realizm i to nie tylko w kwestii strzelania, które swoją drogą wygląda bardzo soczyście, ale też motoryki naszej postaci, mechaniki podnoszenia przedmiotów czy przeszukiwania ciał lub szafek - podczas tych czynności zmuszeni jesteśmy odłożyć broń i stajemy się tym samym łatwym celem. Kule przeciwników maja być zresztą nie jedynym zagrożeniem, gdyż śmierć może spotkać nas również w wyniku chorób, nieleczonych ran, wycieńczania czy napromieniowania. Nie zabraknie również rozwoju postaci i pełnej customizacji uzbrojenia oraz ekwipunku.

Oprócz typowego dla MMO PvP, w nowej produkcji studia Battlestate Games znajdziemy kooperacyjne rajdy oraz tryb Arena, coś na kształt drużynowego deathmatchu w skali 1vs1, 2vs2, lub 4vs4. Napotykać mamy również postacie NPC.

Co również rzuca się w oczy na materiałach, to bardzo ładna oprawa graficzna, generowana przez autorski silnik twórców. Co ciekawe, wymagania sprzętowe nie są jakieś ogromne, jak na dzisiejsze standardy:

MINIMAL:

Processor: dual-core processor 2.4 GHz (Intel Core 2 Duo, i3), 2.6 GHz (AMD Athlon, Phenom II)
RAM: 6 GB
Graphics Card: DX9 compatible graphics card with 1 GB memory
Sound: DirectX compatible audio card
Network: permanent connection to the Internet
Disk space: from 8 GB

RECOMMENDED:

Processor: quad-core processor 3.2 GHz (Intel i5, i7), от 3.6 GHz (AMD FX, Athlon)
RAM: from 8 GB
Graphics Card: DX11 compatible graphics card with 2 GB or more of memory
Sound: DirectX compatible audio card
Network: permanent connection to the Internet

Disk space: from 8 GB

Niedługo startować mają testy wersji alfa dostępne dla preorderowców oraz wybranych osób, które jesienią zeszłego roku wyraziły chęć wzięcia udziału na oficjalnej stronie tytułu:

http://www.escapefromtarkov.com

Od wersji beta wzwyż tytuł ma być dostępny na Steamie.

Premiera ponoć jeszcze w tym roku.

Ktoś jeszcze zainteresowany? :)

Edytowane przez Frantik
Opublikowano

Zapowiada się fajnie, niech tylko Rosjanie tego nie zepsują. 

BTW. Ciekawe czy grafika poradzi sobie z grami AAA, takimi jak The Division albo Uncharted 4 :P

Opublikowano

Bedzie ,jak z h1z1 pewnie.

Może jednak nie? Zobaczymy. Myślę, że gdyby twórcy chcieli być jak devsi H1Z1, gierka już dawna pęczniałaby w early accesie, a programiści zadowoleni trzepaliby hajs na ledwie grywalnym tytule. Tu, jak na razie, widać inne podejście. Gierka z każdym materiałem wygląda lepiej. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dźwięki nawet najmniejszych elementów kiedy biega z tą strzelbą :O W ogóle jak ona brzmi. To wszystko jest aż zbyt piękne. Ostatni raz taką wczuwę miałem przy Stalkerach z różnymi modami ale to przebija je na starcie. Chyba zainwestuję w jakieś dobre słuchawki dla tej gry.

Opublikowano

Pół godziny chodzenia po pustej mapie, no nie porywa.

Nie no coś tam zabił. Ale wyobraź sobie taki maraton przez pół godziny a później dostajesz gdzieś obok miasta kulke od snajpera kampiącego pol kilometra od Ciebie i tracisz wszystko co zebrałeś. Właśnie dlatego przestałem grać w survivale. Czułem, że marnuje czas.

Chociaż Escape from Tarkov zachęca klimatem to żeby zaspokoić "głód realizmu" wybrałbym chyba Squad

Opublikowano

To jest prezentacja Alfy i tego jak gameplay na razie się prezentuje co niby tam mieliby pokazać ? Skryptowe akcje z COD'a ? Na resztę atrakcji przyjdzie czas.

No nie skryptowane akcje tylko po prostu survivale mają to do siebie, specyfika gatunku. Jedni lubią takie wolne tempo, zbieractwo i ryzyko związane z permadeathem inni nie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

no po to jest chyba ziomeczek i mikrofon, zeby biegac w grupie i sie oslaniac

bardzo podoba mi sie system zarzadzania ekwipunkiem, podobny do DayZ, ale o wiele bardziej intuicyjny.

Vostok Games ma solidnych konkurentow jesli chodzi o spadkobierstwo feelingu po Stalkerze.

Trzymam kciuki zeby Escape from Tarkov osiagnal sukces.

Edytowane przez Najtmer
  • 5 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Mam wrażenie, że Ruscy strasznie się z tym cackają. Chociażby decyzja o tym, że na Steama grę wpuszczą "może kiedyś tam", a nie od razu, choćby w early accessie, spowodowała, że chyba przespali swoją szansę z tym tytułem. Po drodze jeszcze dostali kubłem zimnej wody postaci wybuchu popularności PUBG-a i ogólnie battle royale. Teraz Tarkov stał się bezpowrotnie niszową ciekawostką ze świetną grafiką i chyba niczym więcej. :/

• 1 rok później...
  • 1 rok później...