Skocz do zawartości

Preacher - 2016 - Sam Catlin - AMC

Frantik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla mnie serial ma swoje głupkowate momenty jak oblężenie kościoła. Nie ma tego w komiksie a jest w serialu dlatego dobrze mi sie to ogląda. Nie jest wierną ekranizacją, ale jest inny od reszty seriali bo cały jest zrobiony z dystansem i przymróżeniem oka. Dla mnie wart poświecenia kilkudziesieciu minut tygodniowo.

Opublikowano

9 ep fajny chociaż na finał sezonu z zapartym tchem nie czekam. Liczę, że 2 sezon to jednak piekło czy kawałek nieba pokaże i więcej kontrowersji chcę bo jest słabo. Wątek Cassidyego wyszedł zaje i to postać serialu dla mnie.

Opublikowano

Najnowszy odcinek bardzo mi się podobał. Pomimo pewnych krótkich nudnych momentów to było to.

Chyba powoli zaczynam wybaczać serialowi bycie BARDZO LUŹNĄ adaptacją, bo mają tam parę dobrych patentów.

Opublikowano

Wszyscy już wiedzą jak zakończy się sezon. Przynajmniej ci, którzy czytali papier. Coś co w komiksie było prologiem i skończyło się po kilku zeszytach tutaj jest rozwleczone na 10 epizodów. Ale to nie rozciągnięcie wątku głównego jest problemem lecz zapychacze. Nie wszystkie się sprawdziły. Dopiero od 7 i 8 odcinka można zauważyć, że szykuje nam się powtórka z biblii.

Miasto stało się swoistą Sodomą i Gomorą, a gniewem Bożym będzie spalenie wszystkich w kościele. Wszystkich, a więc również Emily. Dlatego pokazali jak zwabia burmistrza do wampira. Szeryf zastrzeli się tak jak w komiksie ale to będzie konsekwencja uduszenia babki w wannie. To samo z resztą. Motyw oblężenia kościoła i 'festynu' pokazuje zepsucie społeczeństwa. innymi słowy wg twórców nikt w mieście nie jest wart ratowania. Dlatego Święty od Morderców pojawi się na niedzielnej mszy.

Opublikowano

Bardzo fajny finał. Trochę szkoda, że było aż 10 odcinków w tym sezonie. Jakby skrócili go do 6 i usunęli część zapychaczy to chyba lepiej całość prezentowałaby się.

Telekonferencja z Bogiem :D

Opublikowano

Ta scena...

Ten...

BOG XDD

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Goty koncowka, czekam na drugi sezon :dynia:

• Plusik 1
Opublikowano

Trochę się rozczarowałem tym finałem. Taki... bezpieczny.

Mieli wszystko na tacy, a obrócili pożogę w groteskę jak zresztą cały odcinek. Może gdybym nie czytał papierowego Preachera to byłbym zadowolony z efektu. Motyw z telekonferencją do Boga niepotrzebny (patrząc z perspektywy komiksu) i służący jedynie do złagodzenia efektu końcowego, czyli "wielkiego pierdu", który też był groteskowy. Nie lubię gdy adaptacja próbuje wiernie odzwierciedlić karty komiksu po czym wrzuca coś co mocno burzy kontekst.

A wystarczyło by podczas tego zebrania wpadł Saint of Killers, wytłukł wszystkich i spalił kościół. 

W tym tempie to Babcię zobaczymy pewnie gdzieś w 3 sezonie chociaż wieść gminna niesie, że w drugim ma pojawić się Herr Starr więc kto wie...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

To będzie kino drogi w stylu Rogena, czyli droga, rozmowy w aucie, motele, droga, rozmowy w aucie, motele, a wszystko przerywane krótkimi scenami akcji. Pewnie w ostatnim odcinku dojadą do miejsca docelowego, czyli wierność komiksowego oryginału skończy się na... 1-2 zeszytach? Bo ile zajęło im przejechanie w komiksach z wiochy do miasta?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Pierwszy ep 2 sezonu rzeczywiście zaje. :obama: Za to w 2 ep znowu zwolnienie tempa i dużo gadaniny. Sympatycznie się to ogląda ale w rzeczywistości czekam na opowieści o rodzinie księdza, trumnie i o pewnym kowboju co wpadł do piekła też bym zobaczył. :p Serial nie urywa ale z sentymentu dla świetnego komiksu jakoś wchodzi.

Edytowane przez wuJJek
Opublikowano (edytowane)

3 ep powykręcany przez niezłe postaci drugoplanowe. Pan pies pozamiatał, że nie wspomnę, że wraca mocniej wątek Eugene i kogo on spotyka w piekle to :obama: :obama: :obama: Poza tym odcinki nieco się ciągną, dialogi w komiksie wchodzą o wiele łatwiej.

Edytowane przez wuJJek
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ok sezon zaczął się nieźle bo jednak poszli w stronę komiksu. Jednak mieszają niepotrzebnie i przedłużaja. Jest sporo smaczków i kiedy człowiek myśli już że pójdą w wątki z kart to taki chu.j. ;/