Skocz do zawartości

Zupy


Gość Rozi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na czerwoną naszlo mnie po filmiku Food Emperora - hamburger dla niepor.uchanych grubasow xd

 

Zrobił świetny czerwony mus cebulowy z czerwonych. One są słodsze, lepiej barwią niz biala cebula.

Opublikowano

Czerninę ktoś jadł? W polomarkecie sprzedają w zamrażalnikach krew z datą ważności:)

Pamiętam jak za dzieciaka dziadek  bił kure, czy też kaczke i krew po odcieciu głowy tryskała do słoiczka na czarnine i ciepłą krew zalewała babka na bulion.Dziś za takie coś to pewnie dziadka by wsadzili do pudła.

  • Plusik 1
Opublikowano

Do cebulowej dobrze jest dać kilka rodzajów: biała, czerwona, por, szalotka.

 

Acz ta tradycyjna tylko z białej, tymianek, białe wino i gruyere.

jak znasz jakis fajny przepis to dawaj, obbadam tez to od reda

Opublikowano (edytowane)

Ja prosto z Paryża mam taki. Cebulę kroisz w półplastry i smażysz w rondlu na maśle ciągle mieszając, dokładając od czasu do czasu masła, przez dobre kilkanaście minut aż ręka boli a cebula będzie miękka i lekko zbrązowiała (wszystko na średnim ogniu) - najgorsza część ale daje efekt. Zalewasz bulionem (najlepszy wołowy), liść laurowy, ziele, sól, pieprz, świeży tymianek (koniecznie), gotujesz 10-15 min na wolnym ogniu. Jak chcesz mieć krem to wrzucasz kromkę razowego chleba i miksujesz. Tradycyjna jest nie miksowana. W wersji ą ę na wierzch zupy w misce dajesz grzankę z bagietki i w ciul sera (gruyere, cheddar, gouda nawet styknie) i do piekarnika pod grzałkę.

Edytowane przez Rudiok
  • 1 rok później...
Opublikowano

Powiem wam, że zawsze myślałem o zupie jako o czymś lekkim, przystawce. Do czasu. Odkryłem w Katowicach kilka tygodni temu Okiem i Brzuchem i dawno tak nie uzależniłem się od jakiejś potrawy. Tamtejsze zupy są tak PRZE(pipi)ANE, że to głowa mała. Codziennie jest 6 innych zup - 3 mięsne i 3 wegetariańskie; kremy, na wywarze mięsnym, czasami rybnym. Zestaw dwóch zup po 250 ml kosztuje 14 złotych, można brać na wynos. 

 

img_9500.jpg

 

Zobaczcie jak to wygląda. Zupki z grzybami shitake, kiełkami fasoli mung, palonym czosnkiem, imbirem i innymi specjalnościami kuchni azjatyckiej? Jak najbardziej! To moje ulubione. Albo z klopsikami mięsnymi, mmmm. Od jakiegoś czasu jem tam codziennie, to jest miazga.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Uwielbiam zupy i najczesciej jem je na kolacje.

Ulubione:

- rosol,

- zurek,

- pomidorowa,

- zupa rybna (w wariancie ze smietana),

- "zupe wegierska" - moj wynalazek. To po prostu pomidorowa, ale na ostro z duza iloscia papryki, fasoli szparagowej i czerwonego miesa.

Nie tykam:

- kapusniak,

- grochowka,

- barszcz,

- zupa mleczna.

  • 6 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...