Opublikowano 25 września 20168 l na oko robiłem po swojemu wyłącznie z powyższych składników po przeczytaniu raz tego http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html Także bez wina i zapiekania, ale to wersja beta. Nastepnym razem zrobię true goty. Edytowane 25 września 20168 l przez _Red_
Opublikowano 25 września 20168 l I jeszcze zastapiles biala cebule czerwona. A cos mi wlasnie nie pasowalo bo zawsze widzialem przepisy z bialej.
Opublikowano 25 września 20168 l Na czerwoną naszlo mnie po filmiku Food Emperora - hamburger dla niepor.uchanych grubasow xd Zrobił świetny czerwony mus cebulowy z czerwonych. One są słodsze, lepiej barwią niz biala cebula.
Opublikowano 25 września 20168 l Czerninę ktoś jadł? W polomarkecie sprzedają w zamrażalnikach krew z datą ważności:) MOJA BABCIA BARDZO DOBRĄ ROBIŁA. PODRZYNAŁA GARDŁO KACZCE I LECIAŁA JUCHA. JAK W TENCHU.
Opublikowano 25 września 20168 l Do cebulowej dobrze jest dać kilka rodzajów: biała, czerwona, por, szalotka. Acz ta tradycyjna tylko z białej, tymianek, białe wino i gruyere.
Opublikowano 25 września 20168 l Czerninę ktoś jadł? W polomarkecie sprzedają w zamrażalnikach krew z datą ważności:) Pamiętam jak za dzieciaka dziadek bił kure, czy też kaczke i krew po odcieciu głowy tryskała do słoiczka na czarnine i ciepłą krew zalewała babka na bulion.Dziś za takie coś to pewnie dziadka by wsadzili do pudła.
Opublikowano 25 września 20168 l Na wichurach dalej takie obrazki są do oglądania a zupy mają smak nie do podrobienia.
Opublikowano 25 września 20168 l Takie rzeczy to trzeba lubić, flaczki ,wątróbki, serduszka za(pipi)iste rarytasy . Edytowane 25 września 20168 l przez Mecenas
Opublikowano 25 września 20168 l Do cebulowej dobrze jest dać kilka rodzajów: biała, czerwona, por, szalotka. Acz ta tradycyjna tylko z białej, tymianek, białe wino i gruyere. jak znasz jakis fajny przepis to dawaj, obbadam tez to od reda
Opublikowano 25 września 20168 l Ja prosto z Paryża mam taki. Cebulę kroisz w półplastry i smażysz w rondlu na maśle ciągle mieszając, dokładając od czasu do czasu masła, przez dobre kilkanaście minut aż ręka boli a cebula będzie miękka i lekko zbrązowiała (wszystko na średnim ogniu) - najgorsza część ale daje efekt. Zalewasz bulionem (najlepszy wołowy), liść laurowy, ziele, sól, pieprz, świeży tymianek (koniecznie), gotujesz 10-15 min na wolnym ogniu. Jak chcesz mieć krem to wrzucasz kromkę razowego chleba i miksujesz. Tradycyjna jest nie miksowana. W wersji ą ę na wierzch zupy w misce dajesz grzankę z bagietki i w ciul sera (gruyere, cheddar, gouda nawet styknie) i do piekarnika pod grzałkę. Edytowane 25 września 20168 l przez Rudiok
Opublikowano 26 września 20186 l Powiem wam, że zawsze myślałem o zupie jako o czymś lekkim, przystawce. Do czasu. Odkryłem w Katowicach kilka tygodni temu Okiem i Brzuchem i dawno tak nie uzależniłem się od jakiejś potrawy. Tamtejsze zupy są tak PRZE(pipi)ANE, że to głowa mała. Codziennie jest 6 innych zup - 3 mięsne i 3 wegetariańskie; kremy, na wywarze mięsnym, czasami rybnym. Zestaw dwóch zup po 250 ml kosztuje 14 złotych, można brać na wynos. Zobaczcie jak to wygląda. Zupki z grzybami shitake, kiełkami fasoli mung, palonym czosnkiem, imbirem i innymi specjalnościami kuchni azjatyckiej? Jak najbardziej! To moje ulubione. Albo z klopsikami mięsnymi, mmmm. Od jakiegoś czasu jem tam codziennie, to jest miazga.
Opublikowano 12 października 20186 l Uwielbiam zupy i najczesciej jem je na kolacje. Ulubione: - rosol, - zurek, - pomidorowa, - zupa rybna (w wariancie ze smietana), - "zupe wegierska" - moj wynalazek. To po prostu pomidorowa, ale na ostro z duza iloscia papryki, fasoli szparagowej i czerwonego miesa. Nie tykam: - kapusniak, - grochowka, - barszcz, - zupa mleczna.
Opublikowano 12 października 20186 l nie lubię zup, ale lubię kremy, najbardziej: -z dyni -z cebuli, -z ziemniaków -z warzyw białych -ze świeżych pomidorów
Opublikowano 12 października 20186 l Zupy dopiero doceniłem jak się ewakuowałem z domu rodzinnego. Wcześniej to było, "coo, na obiad tylko zupa?? :(" A teraz, to nieraz jak jadę do rodziców na obiad, to składam zamówienie na kapuśniaczek czy inne.
Opublikowano 13 października 20186 l Zupa krem z cukinii-do tego grzanki czosnkowe.Pycha.Najlepsza zupa mojej żony.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.