Frantik 2 600 Opublikowano 25 maja 2016 Opublikowano 25 maja 2016 (edytowane) Tyle czasu zabierałem się za założenie wątku tego serialu, że niedawno skończył się 3. sezon, a tu dalej nic. No ale chyba lepiej późno niż wcale. Widziałem, że parę osób z forumka, prócz mnie, również ogląda.W ogóle mam mam dość ciekawe przejścia z Czarną listą. Pamiętam początki emisji jeszcze w 2013 r. i po kilku(nastu) pierwszych odcinkach byłem raczej zniesmaczony. Bo to nijaki procedural i jakieś głupie to, bo niby mamy super-hiper groźnych przestępców, ale takich, co to prawie nikt o nich nie słyszał FBI jest bezradne, ale na szczęście gdy na scenę wkracza ten pocieszny pan: puf: śmiertelnie niebezpieczny villain daje się podejść jak dziecko i pozamiatane. Tak wyglądała większość odcinków. Pamiętam też epizod, w którym ścigali jakiegoś złego, który już nie pamiętam co robił, ale była akcja, że ten wyskoczył z rozpadającego się samolotu pasażerskiego, agenci jakoś próbowali ścigać go w powietrzu, ale nie pykło. Bad guy przeżył skok bez szwanku. Nie pamiętam tego dokładnie, więc mogłem coś przekręcić. W każdym razie pomyślałem wówczas "No ja (pipi), co ja oglądam? , 4/10" I na jakiś czas odpuściłem. Później jednak, jakoś z braku laku, zacząłem nadrabiać i muszę przyznać, że już było lepiej. Zacząłem lubić pociesznego pana, czyli Raymonda "Reda" Reddingtona, głupkowaci agenci FBI przestali tak bardzo razić, a przeciwnicy bywali nawet ciekawi. Gdzieś tam rysował się też powoli jakiś główny wątek z drugą główną bohaterką, czyli Elizabeth Keen: Serial czasem lubi mocno popaść w telenowelę, zdarzają się przestoje i dłużyzny, no ale oglądam. Można powiedzieć, że to takie moje guilty pleasure - żaden goty serial, ale z nudów można obejrzeć. Dla mnie idealna rzecz do puszczenia sobie w tle, gdy robimy coś mało absorbującego. To już 3. sezony, będzie i czwarty, a także spin-off - The Blacklist: Redemption Niektórzy zarzucają temu widowisku, że jest zbyt "grzeczne", no ale w końcu producentem jest NBC, a nie któraś ze stacji kablowych. Nie usłyszymy więc tu ani jednego "faka", przemoc i krew, jak już są, to raczej dość oszczędne, a maksimum golizny, na jakie możemy liczyć, to pani w grubym staniku. Mi jednak klimat pasuje - nie wszystko musi od razu jechać po bandzie. Jakiś czas temu były plotki o przejęciu show przez Netfliksa, no ale, póki co, skończyło się tylko na prawach do emisji. Co do spin-offa, proponuję początkowo dyskutować o nim też tutaj. Później, jeśli się przyjmie i rozkręci, to założy się mu osobny wątek. Aaa. Chyba najmocniejszym punktem ostatniego sezonu było: Uśmiercenie Liz czyli jednej z głównych postaci. Niby shocker, którego nikt się nie spodziewał i dość odważne posunięcie. Musze przyznać, ze scenarzyści mnie tu zaskoczyli. Zostały mi jeszcze ze 3 odcinki do nadrobienia, ale podejrzewam, że nic się w tym wątku już magicznie nie odmieni. Edytowane 25 maja 2016 przez Frantik 1 Cytuj
Shen 10 198 Opublikowano 25 maja 2016 Opublikowano 25 maja 2016 (edytowane) Ogladalem pierwszy sezon, potem jakas przerwa byla w połowie i juz nie wrocilem. Procedural bez szału. Edytowane 25 maja 2016 przez Shen Cytuj
Frantik 2 600 Opublikowano 26 maja 2016 Autor Opublikowano 26 maja 2016 Ogladalem pierwszy sezon, potem jakas przerwa byla w połowie i juz nie wrocilem. A kojarzę, jakoś przy początku drugiego walnęli z pupy chyba 4 miesiące przerwy i potem też nie potrafiłem wrócić, jednak jakiś czas potem inne seriale miały przerwę, no i z nudów nadrobiłem. Druga połówka 2. sezonu chyba póki co była najlepsza. Wątek główny przeważał nad odcinkami stricte prodecuralnymi i dało się to oglądać ze względnym zaciekawieniem. w 3. jednak znów to bardziej procedural po całości, a w głównym wątku to tak nawet średnio wiem o co teraz chodzi Mam wrażenie, że twórcy nie bardzo wiedzą czym zapchać ponad 20 odcinków na sezon i dowalają seriami zamulające epizody obyczajowe i\lub "przestępców tygodnia", które można by w sumie bez większej traty pominąć. Red ratuje ten serial, tylko dla niego mam jeszcze jakąkolwiek ochotę to męczyć dalej. Przypomniała mi się ciekawostka, która raczej nie jest spoilerem. Mianowicie, w drugim sezonie mieliśmy odcinek z akcją rozgrywającą się w Warszawie Pamiętam, że było parę bekowych momentów, a Reddington powiedział nawet parę słów po naszemu i o dziwo nawet znośnie mu to wyszło. Przynajmniej w porównaniu do wielu innych aktorów w amerykańskich serialach, którzy kaleczą i bełkoczą tak, że ledwo coś można zrozumieć. Acz zastanawiałem się wtedy, co brali scenarzyści, gdyż był tam motyw z jakąś babcią, znajomą Reda, która na zapleczu cukierni handlowała karabinami maszynowymi Ja rozumiem, że to widowisko sensacyjne i czasem pewne rzeczy trzeba jakoś ubarwić, ale bez przesady. Cytuj
sprite 1 806 Opublikowano 8 grudnia 2018 Opublikowano 8 grudnia 2018 Trzeba będzie nadrobić 5 sezon. 1 Cytuj
Frantik 2 600 Opublikowano 4 stycznia 2019 Autor Opublikowano 4 stycznia 2019 Polecam, całkiem spoko był Cytuj
Rudiok 3 415 Opublikowano 23 kwietnia 2019 Opublikowano 23 kwietnia 2019 Obejrzałem trochę pierwszego sezonu do prasowania, ale miałkie to takie, że głowa mała. Główna bohaterka w ogóle bez wyrazu, agenci FBI to zbieranina noname'ów z innych seriali, akcje głupsze niż ustawa przewiduje, jedynie Spader jakoś ten serial ratuje. Szkoda czasu. 1 Cytuj
Frantik 2 600 Opublikowano 6 października 2019 Autor Opublikowano 6 października 2019 S07E01 na Netfliksie Cytuj
Shen 10 198 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia Warto obejrzeć? Kończy się jakoś sensownie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi