Skocz do zawartości

XBOX ONE X @ Project Scorpio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DonSterydo
Opublikowano

Poproszę jeszcze wykresy z tymi flopsami bo chyba do końca nie ogarniam ;)

Opublikowano

Weź mi ktoś prosto wytłumacz, bo nie mam czasu na czytanie elaboratów.

To jest konsola następnej generacji? Będą gierki, które będą wychodzić na Scorpio, a na Xbox One ich nie uświadczymy?

Gość DonSterydo
Opublikowano

Nowa generacja z kompatybilnością wsteczną, ale z większym naciskiem na gry crossgenowe Xone/Scorpio.

Opublikowano

Xbox scorpio ma mieć 100% kompatybilności wstecznej z xone s? Cool. Czy w historii konsol jest to pierwszy przypadek polgeneracji? Xbox one to moja pierwsza konsola, wuec np kompletnie nie rozumiem niuansów z wojna x360vs ps3

Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

Xbox scorpio ma mieć 100% kompatybilności wstecznej z xone s? Cool. Czy w historii konsol jest to pierwszy przypadek polgeneracji? Xbox one to moja pierwsza konsola, wuec np kompletnie nie rozumiem niuansów z wojna x360vs ps3

Scorpio to nie jest półgeneracja jeśli będzie miał taką wydajność jak deklarowana (~4.6 x mocniejsza od Xone). Między obiema konsolami będzie przepaść. I tak 100% kompatybilność wsteczna. Do tego jeśli systemy będą w 100% kompatybilne to powinna jeszcze być softwareowa kompatybilność wsteczna z X360, która teraz jest rozwijana na Xone. Czyli Scorpio powinien odpalać gry z 3 generacji (X360, Xone, Scorpio).

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Jesli potraktować X SC jako nową generację ,to kulą u nogii hamulcowym rozwoju będzie mu istnienie równolegle XOne. Gry nie będą diametralnie różne . Poróżni je tylko liczba detali oraz rozdzielczość i framerate.
Z drugiej strony gdyby to była generacja 4.5 to wystarczyłoby wpakować troszkę silniejsze podzespoły, a nie tworzyć takiego potwora na którego będą tworzone gry z myślą o ograniczeniach XOne.

Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

No a czym gry pomiędzy tą a poprzednią generacją się różnią jak nie tylko i wyłącznie grafiką czyt. pixelami i rozdzielczością, bo nawet nie frameratem? Każda gra na Xone/PS4 mogłaby wyjść na PS3/X360 tyle że w gorszej oprawie. Jakoś do tej pory nie widziałem jakiś kosmicznych patentów gameplayowych, które by potrzebowały więcej mocy niż miały pastgeny.

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Przeskok jakościowy z 2D do 3D się już nie powtórzy. OD PS2 to tylko ulepszanie grafiki,fizyki i powiększanie światów.
Pytanie: Czy rozdzielczość 4K jest zauważalna na telewizorach 40- 50 '. Bo większego do mojej pieczary nie wpakuję

Gość DonSterydo
Opublikowano

Całe gadanie o 4K to parodia. Wolę gry na Scorpio w FHD gdzie w takim przypadku różnica w tym co będzie pokazywane na ekranie względem Xone będzie gigantyczna, niż kolejne ładowanie pixeli w rozdzielczość i gierki w 25 fps.

Opublikowano

Nic nie byłoby w porząsiu, bo tej generacji równie dobrze mogłoby nie być.

Mam takie uczucie, jakbym poszedł do restauracji, zamówił drogi obiad, a dostał tylko pieczywo czosnkowe. 

W wakacje przejdę Wiedźmina 3, FH2 i gonie ten sprzęt. Szkoda nawet strzępić ryja.

Opublikowano

Ja widziałem u kumpla w W3 na FHD i w 4k - różnica jest widoczna gołym okiem (wszystko ostre jak żyleta, a wygładzanie krawędzi można wyłączyć), ale koszt uzyskania takiej jakości na ten moment zbyt duży. 

Gdybyście mieli okazje pograć tak miesiąc w 4k to raczej do fhd mało który chciałby wrócić.

Opublikowano

Zabawne jest to wyzywanie od raka, bo "po 4 latach nowa generacja", rozumiem że jakby to był rok dłużej to byłoby wszystko super i w porząsiu?

W przypadku Polski to po ~3 latach.

Opublikowano

Pierwszy Xbox też by 4 lata na rynku i wszedł 360... i tam nikt się nie bawił w kompatybilność itp zabiegi.
Przynajmniej w pierwszych latach życia Scorpio ma nie zastępować One'a a być jedynie jego wersją premium.
Każdy kto grał kiedykolwiek na PC wie o tym jaka mnogość konfiguracji i ustawień graficznych króluje w tym środowisku, a konsole tego absolutnie nie mają - przy unifikacji z windows 10 zmienić to można w dowolnej chwili. 

Xbox One dostanie Gears of War 4 w 1080@30fps w kapanii, natomiast Scorpio - wyższą rozdzielczość, podwojony framerate, czy efekty które twórcy kroili na rzecz ograniczeń hardwareu Łana.
..więcej pamięci Ram dla grafiki na lepsze tekstury ? Czemu nie, nikogo to nie krzywdzi, a developer od razu może podać konsolowcom to, co osiągnął tylko na PC. 

Microsoft spieprzył miliard rzeczy w tej generacji, ale One dostał świetne gry, dashboard, ect. 
Dajcie im naprawić błędy :) może-tym-razem-nie-zawiodą.

Opublikowano

Imo te spekulacje wcale nie wyglądają jako zapowiedź nowej generacji ale wojnę na karty graficzne. Taki swojego rodzaju upgrade konsol. 

Zabawne jest to wyzywanie od raka, bo "po 4 latach nowa generacja", rozumiem że jakby to był rok dłużej to byłoby wszystko super i w porząsiu?

W przypadku Polski to po ~3 latach.

nie rób sobie jaj. Można było sobie kupić One'a od razu na światową premierę.

No widzisz - ja cenię wygodę i poważne podejście do klienta. Dlatego One'a kupiłem w dniu premiery z PL dystrybucji gdzie było wsparcie od MS.

Opublikowano

A co jeśli na xone S będą gry w 900p a na scorpio np 1080p? To co wtedy nagle "oryginalnemu" xboxowi zabraknie mocy i musi się zadowolić 612p jak w Ark:survival evolwed ?

"A co jeśli.."

-a widzisz w tym sens ? :)

Opublikowano

No ja rozumiem Kyo ale to nie zmienia faktu że konsola była dostępna już od 2013 roku. Pierwszego Xboxa to w ogóle oficjalnie chyba nie było w Polsce, mam więc udawać że takiej konsoli nie było?

Ja mam na myśli to, że kiedyś 5-6 lat generacji to był standard (poza X360/PS3), teraz wygląda na to że nowa generacja zawita rok wcześniej i niektórzy szaleją jakby to był zmierzch konsolowego świata. Przypominam że nikt nie każe nikomu przesiadać się od razu, a w dniu premiery Scorpio nie wyciągną wtyczki dla X1.

Jeśli miałbym wybierać to wolę nowy sprzęt po 4 latach ze wsteczną kompatybilnością niż nowy sprzęt po 5-6 latach gdzie wszystkie gry i sprzęty będę musiał wywalić do kartonu i wrzucić na strych.

• Plusik 3