Skocz do zawartości

XBOX ONE X @ Project Scorpio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pewnie im chodzilo o to, że Scorpio będzie w stanie pociągnąć gry w 4K i 60 klatkach. Tak jak X1 jest w stanie pociągnąć gry w 1080p i 60 klatkach. Ale w takiego Cyberpunka czy inny open world tak nie pogramy. Jak już to w jakieś shootery ala Call of Duty, bijatyki czy Forze.

Edytowane przez Lukas_AT
Opublikowano

Nie będzie w stanie, chyba że na jakiś ustawieniach low albo medium. Jak Scorpio będzie w stanie dostarczyć każdą grę w full HD i 60 fps to będzie bardzo dobrze. Z 4k to będzie kolejna męczarnia i dalej odstawanie znacząco od porządnych growych pieców.

Opublikowano

Dlaczego nie będzie w stanie ? Już od paru dni głośno się mówi że Scorpio będzie urządzeniem PREMIUM, sami ludzie od MS tak mówią, a więc cena będzie adekwatna obstawiam że będzie to pierwsza konsola w cenie tysiąca zielony. Dodajmy do tego optymalizację gier pod konsolę i staje się to wszystko bardzo realne.

Opublikowano

Czyli za 1000$ jedyne co konsola będzie oferować 4k i vr? Skoro gry mają być te same co na xone to gra nie warta świeczki. Pewnie w momencie jak przestaną wychodzić gry na xone i scorpio będzie wolne od swojej kuli u nogi to mina z dwa lata i wtedy scorpio będzie już się starzec.

Opublikowano

ostro co poniektorzy fantacje maja - konsola za 1000$ xDDDD nawet jakby scorpio mialo premiere jutro to by tyle pewnie nie kosztowalo

Opublikowano

W najbliższych tygodniach dwie firmy z mojej okolicy dostaną pierwsze stacje developerskie Scorpio, to może uda się coś zobaczyć ;) 

Generalnie Microsoft bardzo chętnie rozdaje stacje, nie to co SONY....

Gość Orzeszek
Opublikowano (edytowane)

z racji że m$ sprzedaje tablety surface po 12.000zł jestem skłonny uwierzyć w konsole powyżej 1000$ xd

Edytowane przez Orzeszek
Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

W najbliższych tygodniach dwie firmy z mojej okolicy dostaną pierwsze stacje developerskie Scorpio, to może uda się coś zobaczyć ;)

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że MS już ma stacje developerskie jak sami jeszcze do końca nie są pewni jak to będzie funkcjonować  :P

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Jakoś ciężko mi uwierzyć, że MS już ma stacje developerskie jak sami jeszcze do końca nie są pewni jak to będzie funkcjonować  :P

Ja tylko cytuje :) Microsoft deklaruje się, że za 2 miesiące wyślą. Jak będzie faktycznie, to ja nie wiem. Jak dostaną i je zobacze, to dam znać :P

Opublikowano

Dlaczego nie będzie w stanie ? Już od paru dni głośno się mówi że Scorpio będzie urządzeniem PREMIUM, sami ludzie od MS tak mówią, a więc cena będzie adekwatna obstawiam że będzie to pierwsza konsola w cenie tysiąca zielony. Dodajmy do tego optymalizację gier pod konsolę i staje się to wszystko bardzo realne.

Karty o podobnych czy nawet lepszych parametrach nie są w stanie tego zagwarantować w każdej grze obecnie, a co dopiero Scorpio. Obecne konsole nie gwarantują full hd z 60 fps, a oni sobie jeszcze chcą bardziej poprzeczke podnieść. Powodzenia.

Opublikowano

Wiesz, na PC jest ten problem, że devom nie chce się optymalizować gier. Nigdy nie wiadomo jakby to było przy jednym, zamkniętym sprzęcie. 

Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

To będzie taka konsola "4K ready". Devi będą mieli swobodę w wykorzystaniu zasobów więc obstawiam, że wszystkie gry będą robione w dwóch setupach - pod 1080p i 60 fps (bo ponad 90% graczy korzysta z TV FHD) i osobny pod wyższą rozdzielczość, ale nie koniecznie natywne 4K.

Pomiędzy FHD a 4K jest zbyt duży rozstrzał żeby devi robili na Scorpio gry tylko pod jedne ustawienia.

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Dołączając do tej niezwykle wyrafinowanej dyskucji p.t. "Wróżenie z fusów u cioci na imieninach" chcę zwrócić uwagę na dwie rzeczy:

1. Każdy srednio rozgarnięty Gienek z zarządu MS zdaje sobie sprawę, iż odpowiednie ustalenie ceny Scorpio to być albo nie być tej konsoli. Nie może byc ona niska - bo w efekcie dostaniemy niezbyt imponujące osiągami XO/PS4 (PS4 to tez low endowa konsola bo jej moc np. w porównaniu z XO szału nie robi) i nie może też być wysoka bo co z tego, że dostaniemy potwora skoro tego potwora mało kto kupi. Oczywiście patrząc na przedmierowe wtopy MS związane z XO można stwierdzić, iż nie ma tak głupiej rzeczy której nie można by sprzedać w jeszcze głupszy sposób ale patrząc na późniejsze działania tej korporacji widać, iż czegoś się nauczyli.

2. Nie my jako Polska jesteśmy targetem MS i Sony oraz nie złotówka się liczy. Najważniejszy jest klient amerykański i zachodnioeuropejski, a tutaj pytanie: czy psychologicznie 1000$ lub 1000euro jest dla takiego klienta do strawienia - liczy się najbardziej. Badania sondażowe "ile jestem w stanie dać za nexgenową konsolę" z pewnością juz od dawna się odbywają i na ich podstawie konstruowana jest konsola.

Konsole są urządzeniami dla masowego klienta i by się opłacały ten masowy klient musi je kupić. Sam jestem zainteresowany Scorpio ale przez pierwsze pół roku raczej zobaczę tylko jak sobie radzi i ile daje wartości dodanej w porównianiu do PS4 i XO. Bo tanio nie będzie.

Gość DonSterydo
Opublikowano

Cena graniczna to $600. To dużo jak na konsolę więc przy zapowiedzi będą musieli rzucić masę screenów/renderów/itp. żeby ludzie od samego początku widzieli przepaść pomiędzy obecnymi konsolami a Scropio.

Opublikowano

1000 $/euro......dobry staff bierzecie. Tak drogi sprzęt się nie sprzeda. Za tą cenę masz dobrego kompa. Konsola musi być tańsza nawet jeżeli ma to być produkt premium. Ludzie w takim wypadku kupią albo pc albo tańszego neo (moje przypuszczenia, bo sony jak nie będzie walczyć mocą to ceną).

Opublikowano

Cena graniczna to $600. To dużo jak na konsolę więc przy zapowiedzi będą musieli rzucić masę screenów/renderów/itp. żeby ludzie od samego początku widzieli przepaść pomiędzy obecnymi konsolami a Scropio.

Też bym stawiał na 599 USD/EUR. Plus może jakaś droższa wersja z większym dyskiem albo padem Elite.

Opublikowano

Karty o podobnych czy nawet lepszych parametrach nie są w stanie tego zagwarantować w każdej grze obecnie, a co dopiero Scorpio. Obecne konsole nie gwarantują full hd z 60 fps, a oni sobie jeszcze chcą bardziej poprzeczke podnieść. Powodzenia.
GTX 1080 w lapkach wyciaga na high w 4k miedzy 40-65 fpa. Jest tez fifa ktora ma ponad 200fpa w 4k. Wiec te 4k i okolice 60fps wydaje sie calkiem mozliwe. Pytanie jak z cena,jezeli to ma byc premium product to raczej +600$ bedzie trzeba zaplacic.

http://www.notebookcheck.com/NVIDIA-GeForce-GTX-1080-Laptop.171175.0.html