easye 3 356 Opublikowano 26 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 listopada 2016 zrozumialbym argumenty typu "poczekac, bo to pierwsze modele telewizorow 4K z HDR", zeby np. zobaczyc jak dalej rynek sie rozwienie, ale wy ze skrajnosci w skrajnosc xD Po (pipi) czekac na PS5, jak w przyszlym roku Scorpio "was rozyebie!" Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 26 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 listopada 2016 Ale co tu ma rozyebać? kupi się i Scorpio. Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 828 Opublikowano 26 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 listopada 2016 Ale czego tu nie rozumiesz? Czy na pro w 4k czy na zwykłej w fhd i tak będziemy grać w te same gry, kwiestia tego czy chcesz wydać więcej czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza
_daras_ 725 Opublikowano 27 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2016 Ale czego tu nie rozumiesz? Czy na pro w 4k czy na zwykłej w fhd i tak będziemy grać w te same gry, kwiestia tego czy chcesz wydać więcej czy nie. No tak, tylko że jak ktoś nie chce wydwać kilku kafli na 4K, ale chce żeby gra mu płynnie chodziła (patrz nowy Tomb Raider), to może kupić za te 1800 Pro i grać na fullHD. Niestety od teraz wszystkie nowe gry będą wyraźnie gorzej się prezentować na zwykłej PS4 niż na Pro na TV fullHD. Cytuj Odnośnik do komentarza
KOŁD 1 084 Opublikowano 27 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2016 Robicie tu drama jakby serio to Pro kosztowało po 5k Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 27 listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2016 (edytowane) DF zebrało wszystkie gierki z łatą Pro i krótkim opisem http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-playstation-4-pro-game-upgrade-guide edit: nie wszystkie, NBA choćby nie ma Edytowane 27 listopada 2016 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 27 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2016 To nie są wszystkie gierki. Cytuj Odnośnik do komentarza
II KoBik II 2 635 Opublikowano 27 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 listopada 2016 Robicie tu drama jakby serio to Pro kosztowało po 5k Dokładnie. A ja myślę, że za rok i tak wymienię TV z HDR bo obecny jakieś brudne cienie zaczyna zostawiać. Super partia kuhwo Cytuj Odnośnik do komentarza
Suboshi 3 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 Czy trzeba cos specjalnie ustawiać w ps4 pro pod tv 4k HDR? czy tylko podłączyć i sam wszystko sobie wykrywa automatycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza
mattaman 294 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 Możesz tylko sprawdzić czy hdr w ustawieniach konsoli masz na auto. Reszta ustawień video zresztą też powinna być na auto. Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 W pro nie ale w niektórych TV (na Samsung KS) trza ręcznie ustawoć paletę barw UHD dla danego hdmi gdzie podpięta jest konsola. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 294 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 (edytowane) Jak gra wspiera hdr, to dostaniesz stosowny komunikat po jej odpaleniu. A ja dzis miałem pierwsze zwieszenie: wchodzę w bibliotekę i ekran zrobil sie jak niegdyś po odcięciu kablówki, w starych telewizorach. Zresetowałem, pomigały diody (w tym żółta, co mnie trochę przeraziło:) i działa nadal. --- Balon piszesz o innej opcji. O "hdmi color". Edytowane 28 listopada 2016 przez grzybiarz Cytuj Odnośnik do komentarza
Suboshi 3 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 (edytowane) W pro nie ale w niektórych TV (na Samsung KS) trza ręcznie ustawoć paletę barw UHD dla danego hdmi gdzie podpięta jest konsola. Mam coś takiego jak przestrzeń barw i tam jest automat/sRGB/DCI/Adobe RGB oraz opcje tryba hdr auto/on/off i zakres sygnału hdmi pełny/ograniczony/automat i opcje w ps4 Rozdzielczość auto/2160p YUV420 (2160 RGB nieobsługiwana) zakres RGB pełny/ograniczony/automatycznie HDR automatyczne/wyłaczone dodatkowo pisze mi ze HDR w tv jedynie 2k ale ze moze obslugiwać w lepsej jakości i obraz 4khdr jesli zmienie ustawienia w TV TV to sony Bravia XD83 43" Edytowane 28 listopada 2016 przez Suboshi Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 Dokładie to piszę o "HDMI UHD COLOR" jak tego nie włączysz w opcjach dla tego hdmi to ponoć nie wyświetla szerokiego gamutu czyli jednego z głównych ficzerów UHD. Suboshi to nie wiem u mnie nie było takich komunikatów. Wsio z automatu poszło Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 28 listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 Jeszcze przy odpalaniu konsoli w menu serwisowym jest opcja od rozdzielczości (przytrzymać 7sekund power przy właczaniu konsoli do pikniecia). Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 Jaka opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 289 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 W pro nie ale w niektórych TV (na Samsung KS) trza ręcznie ustawoć paletę barw UHD dla danego hdmi gdzie podpięta jest konsola.Mam coś takiego jak przestrzeń barw i tam jest automat/sRGB/DCI/Adobe RGBoraz opcje tryba hdr auto/on/off i zakres sygnału hdmi pełny/ograniczony/automat i opcje w ps4 Rozdzielczość auto/2160p YUV420 (2160 RGB nieobsługiwana) zakres RGB pełny/ograniczony/automatycznie HDR automatyczne/wyłaczone dodatkowo pisze mi ze HDR w tv jedynie 2k ale ze moze obslugiwać w lepsej jakości i obraz 4khdr jesli zmienie ustawienia w TV TV to sony Bravia XD83 43" Wejdź w ustawienia -> zewnętrzne wejścia -> format sygnału HDMI -> wybierz port HDMI do którego masz podpiętego PROsiaka i zmień ze standardowego na ulepszony Po tej operacji sprawdź co pokazuje Ci PROsiak w informacji o wideo powinno byc juz ok Cytuj Odnośnik do komentarza
Suboshi 3 Opublikowano 28 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2016 (edytowane) Wejdź w ustawienia -> zewnętrzne wejścia -> format sygnału HDMI -> wybierz port HDMI do którego masz podpiętego PROsiaka i zmień ze standardowego na ulepszony Po tej operacji sprawdź co pokazuje Ci PROsiak w informacji o wideo powinno byc juz ok Dalej wyświetla się to samo HDR w twoim TV: obsługa jedynie 2K Twój TV moze obsługiwać format koloru o wyższej jakości i obraz 4k HDR jesli zmienisz jego ustawienia Edytowane 28 listopada 2016 przez Suboshi Cytuj Odnośnik do komentarza
Suboshi 3 Opublikowano 29 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 zmiana ze standardowego na ulepszony to jedno ale dzięki filmikowi na youtube dowiedziałem się że nie mozna mieć podpiętego PS4 do portu HDMI 1. Może być podpięte do dowolnego innego portu . i teraz wszystko jest ok. wykrywa mi 2160p RGB i 2k/4k HDR Cytuj Odnośnik do komentarza
elvis004 289 Opublikowano 29 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 zmiana ze standardowego na ulepszony to jedno ale dzięki filmikowi na youtube dowiedziałem się że nie mozna mieć podpiętego PS4 do portu HDMI 1. Może być podpięte do dowolnego innego portu . i teraz wszystko jest ok. wykrywa mi 2160p RGB i 2k/4k HDR Mam podpiete do HDMI1 i wszystko smiga 2K/4K RGB z HDR. Moze zalezy od modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 29 listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 Jaka opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 29 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 (edytowane) No ale przecież rozdzielczość można zmienić w XMB? To po co takie zabiegi? Pro ma 5 opcji rozdzielczości. Od 720p po pełne 4k. Edyta: Z ciekawości jak gracie w starsze gierki bez paczy? Jakie ustawienia video w XMB? Np tako Obcy izolacja. Grałem w niego kiedyś na starym, mniejszym TV i PS4 fat i wydaje mi się, że teraz obraz jest gorszy. Większy aliasing i dużo więcej załamanych krawędzi na prostych elelemntach. Zmieniłem rozdzielczość konsoli z 4k na 1080p i nic nie lepiej. Teraz nie wiem czy poprostu po kilku mega ostrych gierkach w natywnym 4k (NBA, Skyrim) bardziej widzę niedoskonałości graficzne danych obiektów czy np TV większy to powoduje? Co dziwne np Wiesiek 3 czy Aghata Christie nie mają paczy a nie miały takich załamań krawędzi. Może ta gra tak ma i nie pamiętałem tego? Edytowane 29 listopada 2016 przez balon Cytuj Odnośnik do komentarza
mozi 1 977 Opublikowano 29 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 Przecież grałeś wcześniej na tv fhd. Teraz masz 4k więc widać różnice i wychodzą babole. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
balon 5 333 Opublikowano 29 listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 No ale jak odpalam też w 1080p jest tak samo, plus takie W3 nie ma tej przypadłości. Ogólnie mało istotne bo w graniu nie przeszkadza. Tylko byłem ciekaw jak u innych PROsiaczków z tv UHD. Czyli mozi u Ciebie to samo tak? Cytuj Odnośnik do komentarza
Fanek 668 Opublikowano 29 listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 listopada 2016 No ale przecież rozdzielczość można zmienić w XMB? To po co takie zabiegi? Pro ma 5 opcji rozdzielczości. Od 720p po pełne 4k. Gdy pojawiają się problemy przy przesiadce na inny tv, zakładam Jeśli, czytałem kilka takich postów na reddit. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi