Opublikowano 2 lipca 20168 l Wiem ze Blant sie bawi. Ktos jeszcze? Sam juz ze cztery razy zaczynalem ze wzgledu na moje bledy w poczatkowej fazie. Choc gra jest chyba najbardziej przystepna ze wszystkich wydanych przez te studio.
Opublikowano 3 lipca 20168 l No cóż jestem chyba jedyny Dzisiaj w końcu odważyłem się zaatakować wrogie imperium. Miałem przewagą ilościową ale okazało się że wrogie imperium miało lepszy technicznie sprzęt . W tej grze jest pierdyliard zależności przed bitwą. Nie podoba mi się podział na sektory. Niby ma to ułatwić zarządzanie i maks można kontrolować 5 kolonii a potem trzeba sektory robić. Wszystko na papierze ok ale przydałoby się więcej możliwości konfiguracji sektora. Zrobiłem jeden uber sektor z 2 bardzo rozwiniętymi koloniami. Jak tylko go uruchomiłem produkcja energii spadła mi do poziomu -10 . Okazało się że zarządca sektora stwierdził że zamiast energii podmieni na planetach wszystkie elektrownie na badawcze placówki Moża w teorii ustawić na czym kolonia ma się skupić ale zarządcy wtedy biorą to zbyt dosłownie. Chyba najlepszy sposób to samemu całą kolonie udoskonalić i dopiero wtedy zrobić sektor z tą kolonią z zakazem budowania. Chociaż wiadomo po kilku latach możesz opracować lepszą elektrownie i już (pipi) zrobisz bo nad sektorem władzy nie masz. Zawsze pozostaje wtedy likwidacja sektora ale to kosztuje. Optymalne byłoby gdyby po stworzeniu sektora nadal mógłbym tam budować. Niestety w sektorze władzę mam tylko na stacją kosmiczną i jej modułami a planety są poza moim zasięgiem Wkurza mnie trochę że achievementy wpadają tylko w trybie ironman. Wygląda to tak jakbym w tej grze nic nie osiągnął a gram w nią już trochę Stellaris to chyba najlepsza gra 4x w jaką grałem . PAradox znowu to zrobił.
Opublikowano 4 lipca 20168 l Autor No te sektory kosztowały mnie całkiem sporo tak samo. Co do walki, warto przejrzeć zakładkę kontakty by porównać siłę i wartość technologii imperium które atakujemy. Nie doszedłem jeszcze do momentu ataku na planetę. Zastanawiam się jak to przebiega.
Opublikowano 4 lipca 20168 l Musisz stworzyć armie desantową - zaokrętować ją na statek transportowy - "zmiękczyć" planete wroga atakiem z orbity twoich niszczycieli - transportowce przesłać pod eskortą floty w okolice planety wroga - spuścić żołnierzy na planete Łatwizna ! Pamiętaj o tym że nie możesz spuścić żołnierzy na planete z toksyczną atmosferą dopóki w technologiach nie wynajdziesz kombinezonów specjalnych! Mnie to kosztowało 2 plutony wojska ....
Opublikowano 4 lipca 20168 l Autor Ok, a ja się męczyłem jak głupi. Zrównałem z ziemią całą obcą flotę i nic się nie dało zrobić. Generalnie gra jest mega, potwierdzam twoją opinię.
Opublikowano 4 lipca 20168 l Oj tam gra łatwiutka jak na grę paradoxu Poziom skomplikowania na poziomie civ 5 no może o szczebelek trudniej ale tak samo szybko łapiesz o co chodzi. Ja po 2 h już znałem podstawy w pełni i mogłem cieszyć się grą a teraz poznaje takie niuanse jak podbić planetę, jak asymilować obcych czy jak stworzyć kosmiczny park rozrywki na planecie aby zachęcić do kosmicznej turystyki
Opublikowano 4 lipca 20168 l ustawiłem na środku wszystkie wskaźniki i 13 obcych ras rozwiniętych na mapie dużej (chciałem mieć czas na skumanie systemu zanim spotkam wroga )
Opublikowano 5 lipca 20168 l Autor Przy budowie floty, lepiej jednolita czy mieszana Blant? Zastanawiam sie czy to ma jakis wplyw.
Opublikowano 6 lipca 20168 l Ja próbowałem ale pogubiłem się w tym. Pewnie źle rozegrałem początek. Gra się wydaje bardzo ciekawa i postaram się ją ogarnąć. Latami grałem w ogame i tam wszystko było napisane i podane na tacy. Póki się nie wchodziło w konflikty, łatwo można było się rozwinąć. Wiem że to jedno to gra, a drugie tekstówka przeglądarkowa, ale podbój kosmosu w grach bardzo lubię. Edytowane 6 lipca 20168 l przez Cosmos
Opublikowano 6 lipca 20168 l W dniu 5.07.2016 o 14:04, El Loco Chocko napisał(a): Przy budowie floty, lepiej jednolita czy mieszana Blant? Zastanawiam sie czy to ma jakis wplyw. No ja mam wymieszane. Bo mam typy statków stworzone do ochrony przed wrogim ostrzałem i statki z full mocą w działa. Mam np krążowniki z kilkoma działami antymaterii i atomówkami . A w eskorcie niszczyciele z działkami przeciw lotniczymi, laserami i plazmowymi działami. Tylko z korwet już nie korzystam. Nie wiem do końca czy to działa ale nie po to czytałem 20 tomów w świecie Honor Harrington aby teraz nie stosować się do rad z tych książek ;]
Opublikowano 6 lipca 20168 l Autor No ja latam pancernikami głównie i dają radę. No ale właśnie myślałem czy nie da się lepiej tego rozegrać.
Opublikowano 6 lipca 20168 l Nie chcę wam psuć zabawy, ale gra jest mocno niezbalansowana i korwety są najmocniejszymi jednostkami od premiery. Można nimi zaspamować każdego przeciwnika w grze.
Opublikowano 6 lipca 20168 l dobrze wiedzieć przetestuje w tygodniu Narobie 50 korwet z jednym działkiem wypuszczającym pociski z antymaterią i puszcze na przeciwnika
Opublikowano 6 lipca 20168 l Autor Ok sorry że tak męcze bułe, ale...statki samemu konstruować czy zdać sie na komputer? Ok nvm znalazlem to http://www.zam.com/article/519/how-to-optimize-ship-loadouts-in-stellaris @kymel juz korwety zasotaly spaczowane Edytowane 6 lipca 20168 l przez El Loco Chocko
Opublikowano 7 lipca 20168 l ja sam konstruje. te domyślne projekty takie sobie. Tylko opłaca się zacząć konstruowac jak kilka technologii opracujesz.
Opublikowano 7 kwietnia 20177 l +1 Hive Mind i ogólnie budowanie własnej cywilizacji poprzez politykę goty. Patch notes wersji 1.5 mają chyba kilometr długości. Pół gry przebudowali albo rozbudowali
Opublikowano 8 kwietnia 20177 l a jak ta gra ma się to serii Civliziation? Czy w ogóle warto porównywać? Gram dalej w civ V z myślą przejścia na coś innego. Część VI mnie odrzuca, więc szukam alternatyw.
Opublikowano 8 kwietnia 20177 l Cywlizacja to tak naprawdę wstęp do grania w Stellaris. Inne gry pod względem rozbudowania. Powiedziałbym, że Cywilizacja VI oferuje 50% tego co jest w Stellaris.
Opublikowano 8 kwietnia 20177 l Autor Oczywiscie tylko z Utopia. Ja juz trzeci raz zaczynam lol. Ciagle cos psuje. W ogole za pierwszym razem czekalem na technologie statku kolonizacyjnego jak idiota. By w koncu po wielu, wielu latach zorientowac sie ze jest ona od startu xD