Skocz do zawartości

Final Fantasy Brave Exvius

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Jeszcze zapomniałem napisać wam ,że chyba przed eaventem z Orlandu ,eavent z Luneth'em będzie.

Czyli Orlandu FFT ,Luneth FF3 i pani Lightning FF13 do wylosowania ponownie:P

Edytowane przez masta_g
Opublikowano

Może mi ktoś pokrótce objaśnić, o co w tej gierce chodzi? Jest tu jakaś ciekawa fabuła czy to bardziej klikacz? Trzeba jakiś skomplikowany system i guide'y czy złapię po prostu grając?

Mam ostatnio fazę na takie gierki :/. Już Tiny Tower męczę i jeszcze za to bym się wziął, jeśli spełnia moje wymagania.

Opublikowano

Jest fabuła, ale dość wolno się rozkręca. Ogólnie dużo farmy tych samych dungeonów, ale calkiem fajny klimat 16 bitowych odsłon. Nie licząc rozwoju summonów to nic nie mozna z(pipi)ac na dobra sprawe, wiec mozesz grac bez poradnikow. Jak cos to pytaj tutaj.

Postacie zdobywasz za walute w grze co sie zwie lapis, troche tego daja za darmo, wiec na poczatku warto sobie wyciagnac jakas lepsza postac, jak sie nie uda to reset i do skutku.

Od siebie jeszcze polece Mobius FInal Fantasy, tam jest multiplayer i do 4 graczy moze razem isc na bossa.

• Plusik 2
  • Minusik 1
Opublikowano

Fabuła jest, w stylu starych FF, ale biorąc pod uwagę styl gry nie wierzę, żeby kiedykolwiek dobiegła ona końca. No chyba, że zrobią jakieś epizody, że zamkną obecny wątek, a bohaterowie wyruszą na kolejną przygodę.

Całość mocno przypomina klasyczne FF i mnie osobiście właśnie to przyciągnęło do zabawy. To plus fakt, że oprócz kilku postaci obecnych w historii drużynę możemy złożyć z przywołanych bohaterów innych gier. Jak kogoś rusza nostalgia, to tylko ten fakt ładnie umila zabawę.

Na plus osobiście zaliczę przystępny i intuicyjny interface, zróżnicowanie rzeczy do roboty, taktyczny system walki wymagający często kombinowania, oraz fakt, że na przestrzeni czasu twórcy dają sporo rzeczy za darmo. Na przestrzeni miesiąca można dostać trochę Lapis czy Summon Ticketów do zdobywania nowych postaci. Lapis zdobywa się też za questy, daily, eventy, achievementy itp. Innymi słowy, osoba niepłacąca nie będzie w żaden sposób przyblokowana. Także im więcej się gra, tym więcej zdobywa się Rank EXP zwiększającego ilość uzupełniającej się energii potrzebnej do rozpoczęcia wielu misji i questów (typowe "paliwo" gatunku mobile/F2P). No i do większości misji można sobie "pożyczyć" postać znajomego do pomocy, jeśli potrzebujemy konkretnej zdolności czy dobrych statystyk, a nam czegoś brakuje.

Na minus kwestie balansu jednostek. Są obiektywnie lepsze i gorsze, nawet na tym samym poziomie rarity. Niektóre z czasem stają się wręcz bezużyteczne wraz z postępami w fabule, lub w późniejszych eventach/dungeonach. I nawet jeśli zapłacisz, to nie masz gwarancji, że dostaniesz coś lepszego, bo wszystko to loteria. Jak masz pecha, to nawet wyciągając mnóstwo postaci możesz skończyć z jakimiś crapami, podczas gdy ktoś inny przy pierwszej próbie wyciągnie szczęśliwie jakąś Lightning, Kefkę, czy Delite. Jest to o tyle irytujące, że wiele późniejszych/trudniejszych misji jest naprawdę upierdliwa bez dobrego zespołu, zaś wszelkie poradniki będą Ci przedstawiać taktyki dla zespołu podpakowanych top-tierów. Aby tego było mało, eventów jest dużo, można z nich zdobyć dużo dobrych świecidełek, ale z tego co mi wiadomo jak się nie zdąży, to po ptokach. Czyli im później zaczynasz grę, tym więcej Cię omija. No i generalnie trzeba się liczyć z grindem w różnej postaci, już nawet pomijając te Trust Mastery, które dla przeciętnego śmiertelnika są praktycznie nie do zdobycia, a reszta używa w tym celu botów na emulatorze. Z drugiej strony, to mobile, więc grind można odwalić w chwilę na kiblu, o ile nie robisz dungeona dla EXP lub konkretnych itemów.

Tak czy inaczej, ja się wciągnąłem i sam się sobie dziwię, bo obiecywałem sobie, że już nigdy więcej nie tknę żadnego F2P. Na pewno gra podoba mi się bardziej niż Mobius Final Fantasy, w którym zwyczajnie nie widziałem celu, a gameplay mnie męczył i nudził, przez co szybko go sobie odpuściłem.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Równie dobrze można powiedzieć, że ktoś z(pipi)ał, bo nie zaczął grać X miesięcy temu. Ja nieświadomy zrobiłem to samo i miałem w pierwszych dniach ponad 200 NRG zapasu, ale przynajmniej mogłem spokojnie grać ile chciałem i bez ograniczeń poznawać grę. Jak ktoś ma życie i nie poświęca NRG pół dnia, to tragedii wielkiej nie ma.

Przy okazji, jak myślicie, lepiej Shardy z eventu przeznaczyć na Summon Tickety (po 600/1200), czy jakieś materiały do 6*? Dodam, że żadnego potencjalnego/wartego uwagi 6* nie posiadam na chwilę obecną. Jeśli materiały, to które?

Edytowane przez Suavek
  • Plusik 1
Opublikowano

Doszedłem do jakiegoś dungeona gdzie dostaję po dup,ie i sobie myślę, że może mam za mało członków w party. To wchodzę w summon. Jedno za 250 lapis już zrobiłem, zostało mi jeszcze 1000. Rozumiem, że mogę to wykorzystać? Czy lepiej na coś czekać żeby znowu czegoś źle/za szybko nie zrobić :P?

Kolejne pytanie: skąd się biorą potiony?