Opublikowano 22 lipca 20168 l PSX Extreme #228 Sierpniowy numer dostępny od środy 27.07 Prenumerata - wysyłka 24.07 (niedziela) Gdy siadałem do pisania niniejszego Wstępniaka, pierwszym odruchem myślowym – zaraz po ustaleniu daty i przejrzeniu recenzji numeru – było: trzeba ponarzekać na sezon ogórkowy. Widzieliście nasz tradycyjny wykaz recenzji na okładce? No właśnie – ja też go nie widziałem, bo go tam nie ma. Wstyd było wstawiać te kilka średniaków (z paroma wyjątkami). Ale chwilę potem przyszło otrzeźwienie: może i mamy sezon ogórkowy w temacie hiciorów AAA – ale co z tego? Od trzech miesięcy rżnę w multiplayera Uncharted 4, z przerwami na nowości Battlefronta czy perełki pokroju Inside. Po co ta wieczna gonitwa za nowościami? Ilu z Was, z ręką na sercu, jest w 100% na bieżąco z rynkowymi nowościami i z czystym sumieniem zapłacze nad wakacyjną biedą wydawniczą? Otóż to. Nie róbmy burzy w szklance wody, bo nie ma powodu. Kupka wstydu rośnie, ale nawet i bez niej nie mam prawa narzekać. Do dzisiaj nie zacząłem np. MGS V – nie jestem z tego dumny, ale na pewno nie zamierzam się wstydzić. Jestem nałogowym graczem, ale moja doba wciąż ma tylko 24h. A poza grami musi też pomieścić rodzinę, pracę, seriale, muzykę i inne przyjemności. Nie mamy prawa narzekać, nawet w wymiarze PSX Extreme. Bo letnia posucha wydawnicza to przecież idealna okazja, aby dostarczyć Wam obszerniejszej niż zwykle dawki innych ważnych treści, analiz, wspominek i publicystyki. Od paru dobrych lat mówi się, że współczesna japońska branża gier jest jedynie cieniem swej dawnej potęgi. Ale co to konkretnie oznacza? Komu to „zawdzięczamy” i jakie są tego objawy? Czy jest to odczuwalne lokalnie, na miejscu? Skąd ogólnoświatowa szajba na Pokemon GO, ile potrwa i czy ktoś powtórzy ten sukces? Jak oceniamy potencjał PlayStation VR? Czy PS4 Neo i Xbox Scorpio zwiastują tylko zamieszanie i wydatki czy nowe możliwości i świetlaną przyszłość konsol? Na co zwrócić uwagę, goniąc za jakością Ultra HD? Jak wycisnąć maksimum przyjemności z multiplayera online i nie zwariować? Jak wspominamy Sonica i Nintendo 64, aktualnych jubilatów? Jakie perełki wśród gier indie wciąż przed nami? Odpowiedzi na te oraz inne pytania (plus kilka niespodzianek) wypełniają aktualny, pękający w szwach numer. Czy powyższe to problemy pierwszego świata? Na pewno nie. Ciekawe i smakowite treści dla ciekawego świata gracza? Taki był plan – mam nadzieję, że się powiódł. Przyjemnej lektury. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!TEMAT NUMERUJaponia przegrywa CO NOWEGO Absolver Agony Bloodstained: Ritual of the Night Gravity Rush 2 Nier: Automata ReCore Vampyr PLAYTEST Chernobyl VR Project PlayStation VR RECENZJE 7 Days to Die BoxBoxBoy! Carmageddon: Max Damage Inside JoJo’s Bizarre Adventure: Eyes of Heaven LEGO Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy Mighty No. 9 Monster Hunter Generations Prison Architect Resident Evil 5 Song of the Deep Star Ocean: Integrity and Faithlessness Street Fighter V – A Shadow Falls Tom Clancy’s The Division – Podziemia Umbrella Corps Zero Escape: Zero Time Dilemma HARDKOR Produkty uboczne epidemii Pokemon GO – czy świat oszalał? Konsolowa kindersztuba Na progu Ultra HD Survivor-vivre, czyli jak przetrwać w Sieci Cebulak w Los Angeles, czyli pamiętniki z E3 20 lat Nintendo 64 Zgrentgen – Zmiana warty Konsole Deluxe Sonic the Hedgehog – historia upadku Indyki w Los Angeles Przez pryzmat serii – Monster Hunter Kartoteka – Ron Gilbert Styliści branży – Q Entertainment RETRO Trzeba znać Czytelnia Pegasus zone – 1942 Kult plastiku – Wii Wings Historia gier wideo w Polsce (cz. XX) Tru Story – Burzliwy romans Comix Zone – Marvelowi brak pomysłów? FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Fabularna tawerna [Zax] Od gracza dla graczy [Mazzi] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Zooltar / Marcellus] New Game Plus [Mielu] Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Test Hyde Park Graczpospolita Region Filmowy Głos Ludu Listy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 24.07. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj.Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Trochę dziwnie wygląda napis JAPONIA PRZEGRYWA, kiedy obok jest Pokemon Go oraz Street Fighter i MGS, których ostatnie odsłony zebrały u was bardzo wysokie noty. Edytowane 22 lipca 20168 l przez Pix
Opublikowano 22 lipca 20168 l Moze z ta przegrywajaca japonia to zaslona dymna i tekst bedzie mial pozytywny wydzwiek. Bo az tak zle to chyba z jap nie jest. A przynajmniej zachod juz tak nie robi jak kiedys.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Moze z ta przegrywajaca japonia to zaslona dymna i tekst bedzie mial pozytywny wydzwiek. Bo az tak zle to chyba z jap nie jest. A przynajmniej zachod juz tak nie robi jak kiedys. Ok, teraz doczytalem co pod spodem i moze jednak nie jest to pulapka xD. A swoja droga, czy japonia przegrywa czy nie to okladka z postaciami z ich gier zawsze wzbudza pozytywne wibracje. W przeciwienstwie do bezplciowych artow z CoD, Division czy innego Quantum Breake.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Japonia przegrywa, a jak wyjdę na spacer to co 50m mijam typów co pokemony po krzakach szukają xd
Opublikowano 22 lipca 20168 l Moze z ta przegrywajaca japonia to zaslona dymna i tekst bedzie mial pozytywny wydzwiek. Bo az tak zle to chyba z jap nie jest. A przynajmniej zachod juz tak nie robi jak kiedys. ... ani tak dobrze jak kiedyś. Japoński gamedev się mocno zwesternizował.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Trochę dziwnie wygląda napis JAPONIA PRZEGRYWA, kiedy obok jest Pokemon Go oraz Street Fighter i MGS, których ostatnie odsłony zebrały u was bardzo wysokie noty.Ale zauważyłeś chyba że obie te marki (szczególnie MGS) straciły mocno na znaczeniu w ostatnim czasie? Pozytywne oceny ostatnich odsłon tych gier to jedno, ale wydarzenia jakie towarzyszyły obu premierom, uderzające w wizerunek obu japońskich, legendarnych firm tworzących te gry, to już zupełnie inna sprawa. Na problemy japońskiego gamedevu próbujemy spojrzeć z szerszego kontekstu. Jakby nie było, fenomen Pokemon Go również jest częścią tego kontekstu. Zresztą nie wiadomo nawet jak długo zajawka Pokemonami potrwa... Edytowane 22 lipca 20168 l przez Rozbo
Opublikowano 22 lipca 20168 l Trochę dziwnie wygląda napis JAPONIA PRZEGRYWA, kiedy obok jest Pokemon Go oraz Street Fighter i MGS, których ostatnie odsłony zebrały u was bardzo wysokie noty. Wcale nie dziwne. Wystarczy porównać lata 90/początek XXI z "teraźniejszością". Kiedyś "rządziły" gry typowo japońskie na konsolach ("arcade"/bijatyki/jrpg/platformówki). Obecnie zaś rynek jest przesycony grami typu fps/MMORPG. Gry stały się zbyt "filmowe" i niestety to się sprzedaje. Gdy gram w jakieś "zachodnie" gry (rzadko) to odnoszę wrażenie że niewiele się różnią od siebie. Oczywiście znajdą się jakieś wyjątki które zaskakują pozytywnie. Edytowane 22 lipca 20168 l przez Popa
Opublikowano 22 lipca 20168 l Niestety, już na PS2 Japonia złapała lekką zadyszkę (Square za PSX a Square Enix za PS2...ładna grafika, ale liniowy gameplay) a generacja 360/PS3 w większości upłynęła na ujarzmianiu silników.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Z Japonią dawno nie było tak dobrze a tu mi wyskakują jak Filip z konopii z przegrywem.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Jeszcze nikt nie przeczytał tego tekstu, ale już wszyscy narzekają. Dobry temat do polemizowania
Opublikowano 22 lipca 20168 l Japonia ma czasem przebłyski geniuszu w morzu góvna jaki tam masowo wypluwają więc pewnie wokół tego będzie się kręcił owy artykuł.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Japonia przegrywa a na okladce postacie z topowych japonskich produkcji.
Opublikowano 22 lipca 20168 l Ładna okładeczka, taka stylowa. Co do przegrywającej Japonii, to przypomniało mi się że czytałem o tym w... 2004 roku. Chyba w Neo Plusie był duży artykuł. Tu nie ma się co obrażać, chodzi przecież o utracony konsolowy mainstream. Ale przecież wciąż wychodzi masa Japońskich gierek, którymi często się jaramy. Inna sprawa że zmienili się też gracze którzy nie chcą wyzwania i dziwactw z Nipponu.
Opublikowano 24 lipca 20168 l Mam pytanie do Butchera albo Pereza, choc zalezy mi na odp tego pierwszego bo czesto o tym pisał. W innym temacie była dyskusja której inspiracja była polemika Smugglera z CDA na grupie Pixela. Szło o okładki. Grzybiarz wkleił w dziale "dawne pisma o grach". Teza pada taka, ze CDA musi miec takie napisami obs.rane covery bo to gwarantuje wyzsza,sprzedaz, podobnie twierdzi Butch. Pytanie: skad to wiecie skoro zaden zaden magazyn w PL nie próbował tego w pismach o grach? Robi to teraz Pixel. Sprzedaje sie oczywiscie gorzej niz CDA alw do licha, istnieje 18 lat krocej, celuje w wasko grupe odbiorcow wiec sila rzeczy sprzedaz nizsza, nie ma płyty cd. No skad to wiecie i traktujecie jako pewnik skoro nikt ze starych graczy nie robił takich okładek u nas?
Opublikowano 24 lipca 20168 l A mnie zastanawia jedno... JA SIĘ PYTAM, GDZIE LASKI Z TARGÓW??? W BIEŻĄCYM NUMERZE NIE MA.
Opublikowano 25 lipca 20168 l @grzybiarz: W numerze nie ma (i raczej nie będzie), bo nie ma już lasek na targach - chyba nawet pisał ktoś o tym niedawno w felietonie (Mielu?). @Croc: dyskusja o "czystości" coverów to trochę taka dyskusja o wyższości Wielkanocy nad Bożym Narodzeniem - każdy wie swoje i "moje zdanie jest mojsze". To ja zapytam Ciebie inaczej: a znasz jakieś badania, że czyste covery sprzedają się lepiej? Czy po prostu "tak jest ładnie / klimat/ profi/ czad" - w mniemaniu jakiejś niesprecyzowanej grupy odbiorców? To jednak wolę stawiać na szerszą grupę i mieć nadzieję, że kogoś przyciągnie choćby jeden temat zajawiony na okładce i dla niego kupi PE. I może zostanie z nami. A Was - starych czytelników - szanuję na tyle i wiem, że bez względu na cover, kupujecie PE przede wszystkim dla zawartości. I tego się trzymajmy
Opublikowano 25 lipca 20168 l @grzybiarz Ktos mial ostatnio bol dupy o to, ze panny chodza polgole i ich rola jako kobiety jest sprowadzana do najnizszego poziomu i w ogole ze to szowinizm, mizoginizm i niewolnictwo. No i zakazali.