Czoperrr 5 010 Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 Jak to mówią, każdy jest kowalem swojego losu więc życzę przyjemnego życia rodzinnego Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 028 Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 1 hour ago, Czoperrr said: Jak to mówią, każdy jest kowalem swojego losu więc życzę przyjemnego życia rodzinnego Niestety nie zawsze. Najczęściej to jednak sztuka kompromisów, albo wyboru mniejszego zła Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 10 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2023 7 godzin temu, Czoperrr napisał: Jak to mówią, każdy jest kowalem swojego losu więc życzę przyjemnego życia rodzinnego Jak to mówią "pierdolisz bzdury jak mało który". xd 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
standby 1 721 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Siema ,zdaję mieszkanie niebawem i mam pytanie. Mieszkałem w nim około 6 lat. Siłą rzeczy w tym czasie na panelach powstały drobne wytarcia, ryski, a na ścianach są plamy albo zabrudzenia (chociaż by od wersalki. Nie ma żadnych umyślnych zniszczeń oraz dziur natomiast zastanawiam się czy właściciel może nie przyjąć odbioru i żądać ode mnie pomalowania np pokoju albo ściany Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 255 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Jesli jest januszem wynajmu to moze probowac zrobic cie na kaucje (o ile zostawiales). A jak nie, to jesli nie mial z toba problemow przez 6 lat to raczej nie bedzie cie scigal zebys oddal mieszkanie w takim stanie w jakim zastales xD Ale to ty juz pewnie lepiej wiesz od kogo wynajmowales. Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 W umowie masz może jakiś punkt na ten temat? Zwykle takie naturalne zużycie normalni właściciele biorą na klatę, bo to oczywista sprawa, tym bardziej jak dobrze z nimi żyłeś przez te lata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 979 Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 My oddaliśmy chatę po 5 latach w gorszym stanie, ale po prostu od zużycia. 40-letni parkiet się już odklejał miejscami, ściany wymagały odświeżenia. To raczej podchodzi pod normalne zuzycie materiału, a nie zniszczenia. Nam kaucję oddała, zostawiliśmy z własnej woli część na farby itp. bo staruszka była bezproblemowa przez cały pobyt. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sebas 1 559 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 W moim przypadku też zwykłe zużycie nie było powodem do zatrzymania kaucji ale babka była bezproblemowa przez cały najem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Z kaucji z reguły potrąca się za ponadnormatywne życie czyli kiedy faktycznie coś się zniszczyło. Poplamiona ściana czy porysowana podłoga to normalne zużycie. Tym bardziej jak się mieszkało tyle lat. Ja teraz mam sytuację, że dziewczyna wyjechała na trzy tygodnie i zostawiła mokra pościel w pokoju o 9m2, na suficie stado martwych much i początku pleśni, a materac od dołu ma wielką plamę pleśni... I tutaj jak najbardziej chcemy jej potrącić za wymianę materaca i zmarnowy czas za czyszczenie sufitu i dojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 474 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Moi znajomi teraz sprzedawali mieszkanie i parka chciała wynajmować od nich do czasu uzyskania kredytu 2% i potem kupić. Byli zdziwieni, że znajomi nie chcieli na to pójść Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 33 minuty temu, krupek napisał: Moi znajomi teraz sprzedawali mieszkanie i parka chciała wynajmować od nich do czasu uzyskania kredytu 2% i potem kupić. Byli zdziwieni, żeznajomi nie chcieli na to pójść Ja się spotkałem z odwrotna sytuacja (i to nie raz) szukajac mieszkania z rynku wtórnego - właściciele żeby uniknąć płacenia podatku od sprzedaży proponowali przybicie deala przykładowo w czerwcu i wynajem mieszkania, a docelowe formalności dopiero na drugi rok, jak im minie okres konieczności zapłaty tego podatku. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
iluck85 2 821 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 My jak zdawaliśmy, to podłoga do wymiany- koleś od dawna o tym wiedział, bo podłoga się zapadała i był problem, bo było trzeba cały pokój opróżnić. Brudne ściany itp olał. Sprawdził tylko czy to co było stoi nadal- pralka itp. Zostawiliśmy jedną szafę i łóżko. Docelowo i tak wszyscy out, bo chata się sypała i całą chcą wyremontować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 855 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Ja raz studentom za nową kabinę prysznicową potrąciłem + montaż oraz za zniszczenie piekarnika + usuwanie dużej plamy z sofy. Wszystko na fakturę żeby się później rozliczyć. Jak coś to różne osoby, nie ta sama xd Przez tyle lat tylko tyle. Wiadomo ,że pewne rzeczy jak ściany z czasem tracą na uroku, ale jakaś plama po jakimś syfie na kanapie czy rozpierdzielona kabina to nie chcę tego na siebie brać. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Raz, ze swoją byłą wynajmowaliśmy mieszkanie od jej kumpla. Na początku spoko koleś a przy oddawaniu mieszkania zachował się jak januszex. Właśnie, że wykładzina od kółek od łóżka zrobiła wgniecenia (rynny) - normalne użytkowanie, podobnie w kuchni po krzesełkami i stolikami, mimo że były normalnie używane i siłą rzeczy stolik w kuchni czy czy stół w dużym robią wgniotki w wykładzinie, no normalne zużycie. Chata przy oddaniu tip top, bo lepiej oddać w lepszym stanie niż się zastało a ten chujek dopatrzył się rys i zużycia na wykładzinie i jeszcze policzył sobie więcej jak za wykładzinę z w wymianą. Także tego. Na szczęście nie jest już moją dziewczyną a chuja nieźle i tak pojechała. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 010 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Rozglądamy się za zmianą mieszkania na coś innego i widzę no spoko szeregówka 125m z garażem w mniejszym mieście za 719k, może by szło utargować do 700, a tutaj jeszcze 2% prowizji od zakupu dla pośrednika Nie pojebało mnie jeszcze żeby płacić komuś za to że ja kupie nieruchomość. Rozumiem jeszcze prowizję od sprzedaży ale prowizja od kupna to żart. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 dyskusja o pośrednikach? ah gówno, tutaj my idziemy znowu Cytuj Odnośnik do komentarza
MichAelis 5 596 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 39 minut temu, Czoperrr napisał: Rozglądamy się za zmianą mieszkania na coś innego i widzę no spoko szeregówka 125m z garażem w mniejszym mieście za 719k, może by szło utargować do 700, a tutaj jeszcze 2% prowizji od zakupu dla pośrednika Nie pojebało mnie jeszcze żeby płacić komuś za to że ja kupie nieruchomość. Rozumiem jeszcze prowizję od sprzedaży ale prowizja od kupna to żart. A sprzedajacy ma podpisana umowe z posrednikiem? Moze uda sie ominac, ale to musialbys ze sprzedajacym pogadac. Cytuj Odnośnik do komentarza
Badus 270 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Nie znam pośrednika, który kiwnie palcem bez podpisania takiej umowy. Pytanie na jaki okres lub na ile trudno dojść bezpośrednio do właściciela. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 010 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 3 minutes ago, Badus said: Nie znam pośrednika, który kiwnie palcem bez podpisania takiej umowy. Pytanie na jaki okres lub na ile trudno dojść bezpośrednio do właściciela. No właśnie co zabawniejsze, ustawili mnie w sobotę na oglądanie z właścicielem nieruchomości bo w soboty agent nie przyjedzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 No tak niestety ten rynek wygląda. Żeby było jeszcze ciekawiej, to zdarza się, że pośrednik kasuje obie strony. Większość pośredników z którymi miałem do czynienia jak szukałem i oglądałem to była porażka, często miałem wrażenie, że oni swoją rolę ograniczają do otwarcia mieszkania i pokazania, że tu sypialnia, a tu łazienka. Co jest jeszcze bardziej komiczne jak się przychodzi oglądać z pośrednikiem, a w mieszkaniu normalnie są wtedy właściciele. Finalnie trafiłem jednak na takiego, z którego byłem zadowolony. Know-how względem wszystkich formalności miał potężny i bardzo pomógł w całym procesie, wszystko pilotował od początku do końca, pod telefonem bez przerwy jak tylko były jakieś tematy, więc trochę mniej ta prowizja mnie zabolała, bo miałem świadomość, że samemu jako laik miałbym ciężko to wszystko ogarnąć. No i taki pośrednik z punktu widzenia sprzedającego to złoto, bo użerać się z ludźmi kilka tygodni czy miesiący i później pilnować jeszcze formalności, żeby finalnie kasa na konto wpłynęła, to ja dziękuję. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Meanthord 325 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 1 godzinę temu, Czoperrr napisał: Rozglądamy się za zmianą mieszkania na coś innego i widzę no spoko szeregówka 125m z garażem w mniejszym mieście za 719k, może by szło utargować do 700, a tutaj jeszcze 2% prowizji od zakupu dla pośrednika Nie pojebało mnie jeszcze żeby płacić komuś za to że ja kupie nieruchomość. Rozumiem jeszcze prowizję od sprzedaży ale prowizja od kupna to żart. 2% to i tak nieźle, ostatnio oglądałem mieszkanie w W-wie z prowizją dla pośrednika 4,5% ... aczkolwiek prawda jest taka, że niektórzy z nich (niestety mniejszość) naprawdę świetnie odwala swoją robotę i nie mam nic do zarzucenia. Niestety większość nie ma ZIELONEGO pojęcia o nieruchomości, którą sprzedaje. Miałem taka sytuację, że oglądałem mieszkanie z pośrednikiem, a właściciele w środku. Normalna sprawa, ale pod sam koniec wizyty właściciel wziął mnie na bok i mówi, że oni nie zamierzają sprzedawać tego mieszkania, ale agent tak prosił, że zgodzili się mnie przyjąć z grzeczności 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
LeifErikson 1 101 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 1 minutę temu, Meanthord napisał: Miałem taka sytuację, że oglądałem mieszkanie z pośrednikiem, a właściciele w środku. Normalna sprawa, ale pod sam koniec wizyty właściciel wziął mnie na bok i mówi, że oni nie zamierzają sprzedawać tego mieszkania, ale agent tak prosił, że zgodzili się mnie przyjąć z grzeczności Ja miałem parę razy taką sytuację, że dopiero na miejscu po obejrzeniu pośrednik mówił coś w stylu, że na to mieszkanie ma już jakieś oferty, nawet gotówkowe i bez negocjowania ceny, ale wciąż mogę złożyć swoją propozycję. Jakby zaproszenie do negocjowania w górę. Pojebany jest ten rynek strasznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 010 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Dobrze, że mam już swoje mieszkanie więc bez presji przeglądam rynek. To mieszkanie kupowałem przed pandemią bezpośrednio od sprzedających, bez żadnych pośredników więc wyszło tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza
dominalien 259 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Godzinę temu, Badus napisał: Nie znam pośrednika, który kiwnie palcem bez podpisania takiej umowy. Pytanie na jaki okres lub na ile trudno dojść bezpośrednio do właściciela. Kiedyś jak sprzedawałem lokal to miałem umowę podpisaną na rok. Raczej tak robię, żeby potem nie musieć pamiętać z kim mam umowy i nie zastanawiać się, czy się komuś kasa należy czy nie. Lokal się w ten rok nie sprzedał, umowa wygasła, a pośrednik i tak cały czas go reklamował i czasem dzwonił, że chce komuś pokazać. Dopiero jak się poważniejszy klient pojawił to zaproponował podpisanie kolejnej umowy. Bardzo to była dobra współpraca. Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Remoncik się szykuje. Ok 47m², 1k za m², przy założeniu, że wrzucamy granat do środka i robimy na nowo to dobra cena? Moja szefowa mówi, że bardzo tanio ale ja się nie znam to pytam. + do tego około 10% za instalacje i hydraulikę. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi