Hubert249 4 285 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Ty no ale chyba ktoś Ci powiedział, że wylewki trzeba wygrzać zanim się cokolwiek na nich położy? To jest czasochłonne i niestety drogie. Piec na full, sauna w środku, ale nie ma drogi na skróty. Chyba, że nie przeszkadzają ci popękane płytki na podłodze. Piece mają nawet specjalny tryb do tego. 1 Cytuj
ginn 803 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia (edytowane) Nie no, tyle to sam wiedziałem, ale miałem nadzieję, że po 5 miesiącach wilgotność będzie mniejsza. Mój piec tego systemu nie posiada, więc musiałem ręcznie podbijać temperaturę codziennie. Teraz jadę cały czas 45 stopni z otwartymi oknami, także przewiew solidny. Ekipa remontowa tylko mi trochę kurwi na trudne warunki pracy Co ciekawe, 5 lat temu w swoim mieszkaniu kładłem panele po 2 miesiącach od wylewki (bo sytuacja tego wymagała)i absolutnie nic się nie stało. Mieszkanie co prawda w bloku na drugim piętrze, ale z drugiej strony, budynek nie był w ogóle ogrzewany, a lokum odbierałem w grudniu. Wydaje mi się, że w pewnym stopniu trzymanie się ściśle książkowych wartości to trochę takie szukanie problemów. Edytowane 20 kwietnia przez ginn Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia To nie tyle chodzi o panele co o płytki. Dochodzi wtedy do jakiś naprężeń i po prostu zaczynają pękać ma pół. Trzeba nie trzeba. Ja wolałem nie ryzykować. Wiadomo, że u mnie też każdy dobry wujek mówił co innego. Od 5 tygodni wygrzewanie do olania tematu W przyszłym tygodniu, będzie kabina montowana 4 Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Boże jakie piękne nowe/świeże pomieszczenia Boże mnie czeka niedługo generalny albo zmiana domu. Muszę podjąć decyzję… Patrząc jednak na deficyt działek w mojej okolicy (uwielbiam te miejsce 1000m do super jeziora z wakebordem czy boisko do kosza 200m od domu) to chyba jednak remont. Ps ostatnio zebrałem oferty za kuchnię to tak od 50 do 100 tys… Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Jprdl. Ja swoją zrobiłem za 11.500 w 2018, ale no nie jest bez wad, a taka na pełnej pizdzie bez oszczędności to około 20.000 (bez AGD) wychodziła. Jednak już kasy brakowało i trochę teraz żałuję, że nie skręciłem, ale mam już lekcje na przyszłość. Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia 14 minut temu, balon napisał: Boże jakie piękne nowe/świeże pomieszczenia Boże mnie czeka niedługo generalny albo zmiana domu. Muszę podjąć decyzję… Patrząc jednak na deficyt działek w mojej okolicy (uwielbiam te miejsce 1000m do super jeziora z wakebordem czy boisko do kosza 200m od domu) to chyba jednak remont. Ps ostatnio zebrałem oferty za kuchnię to tak od 50 do 100 tys… A to ze złotym kranem i kucharką ma się rozumieć? XD Moja kuchnia wyniesie mnie 18 klocków bez AGD. Od dobrego stolarza. Chyba, że w Małopolsce takie dobre ceny mają Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia 10 minut temu, Sedrak napisał: Jprdl. Ja swoją zrobiłem za 11.500 w 2018, ale no nie jest bez wad, a taka na pełnej pizdzie bez oszczędności to około 20.000 (bez AGD) wychodziła. Jednak już kasy brakowało i trochę teraz żałuję, że nie skręciłem, ale mam już lekcje na przyszłość. Zapewne też wiele zależy od wielkości kuchni ale ja swoją w 2011 za ok 20 tys. robiłem. Standard taki średni. Pięknie nam się społeczeństwo wzbogaciło… 3 minuty temu, Hubert249 napisał: A to ze złotym kranem i kucharką ma się rozumieć? XD Moja kuchnia wyniesie mnie 18 klocków bez AGD. Od dobrego stolarza. Chyba, że w Małopolsce takie dobre ceny mają Nie, nic takiego mega ale dość duża z wyspą itp. Te opcje pod 100 to z nowym AGD z podwójną lodowką, expresem miele wbudowanym w szafkę, ale to chyba jedyny „high end”. Ok jeszcze ofc dobre i ciche szuflady/szafki + blat granitowy aby się nie rysował. Thats all. Wg mnie nic och jak na drugą kuchnię, której w teorii dzieci i pies mają już nie zniszczyć… Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Moje płytki strasznie kiepsko wychodzą na zdjęciach. Jeszcze słabe oświetlenie i ten cały "sugar" aparat nie złapie. Bardziej wyglądają jak brudne niż polyskujace, ale mniej wiecej tak wyglądają moje kible Z grubszych rzeczy została mi jeszcze kuchnia, panele, docieplenie i wbijam na swój kwadrat dwa lata przed 40. O a tu w GTA będę grał 5 1 Cytuj
Sedrak 790 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Z ekspresów polecam firmę Jura. Topowy sprzęt jeśli chodzi o kawy. Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia 45 minut temu, Hubert249 napisał: Piękny widok z HST na góry! Cytuj
Hubert249 4 285 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia Zdziwiłbyś się ile miałem kupców na te górę ziemi xD niestety muszę ją trzymać, bo będzie mi potrzebna do wyrównania, pod mój "american yard" przed domem, o którym marzę od zawsze. Cytuj
ginn 803 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia (edytowane) @Hubert249 ale ten odpływ liniowy to mogłeś zrobić bez "koperty" Moje majstry miały taką teorię, że firma z tą wilgotnością trochę leci w ciula, bo mają dużo roboty i wpychają mnie dalej w kalendarz. Na początku ich wyśmiałem, ale właśnie sprawdziłem u producenta paneli, że spokojnie wystarczy 2%, nie trzeba schodzić do 1,5 U mnie kuchnia w kształcie U zamyka się w kwocie 28 500 I to żadne frezowane uchwyty, połyski i inne wymyślności. No i robione po znajomości. Że sprzętem AGD wychodzi niecałe 42k. Edytowane 20 kwietnia przez ginn Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 20 kwietnia Opublikowano 20 kwietnia 13 minut temu, Hubert249 napisał: To nieźle się bawicie No to twoja dość tania albo masz mało szafek itp. Sprawdziłem z ciekawości i w 2011 za kuchnię na wymiar z Black Red White 15 tys bez sprzętu płaciłem… Cytuj
ginn 803 Opublikowano 21 kwietnia Opublikowano 21 kwietnia (edytowane) No trochę jest tych szafek... @Hubert249 o zmiękczaczu wody w instalacji pomyślałeś? No chyba, że woda w Twojej okolicy wygląda nieźle. U mnie niestety 23 dH, więc centralne zmiękczanie w garażu to mus. Edytowane 21 kwietnia przez ginn 1 Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 21 kwietnia Opublikowano 21 kwietnia 57 minut temu, ginn napisał: No trochę jest tych szafek... @Hubert249 o zmiękczaczu wody w instalacji pomyślałeś? No chyba, że woda w Twojej okolicy wygląda nieźle. U mnie niestety 23 dH, więc centralne zmiękczanie w garażu to mus. Mam podobną ilość po bokach., tylko zdecydowanej szersza (więcej szafek tam gdzie masz kran (większe U) + pół wyspa z „barem/ladą i hokerami” na jednym ze skrzydeł U Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 21 kwietnia Opublikowano 21 kwietnia To ile teraz trzeba liczyć za m2 jeśli chodzi o remont łazienki? W średnim standardzie, bez pralki/suszarki. Cytuj
ginn 803 Opublikowano 21 kwietnia Opublikowano 21 kwietnia (edytowane) W moim przypadku za dwie łazienki - 6,40m2 i 2m2 Robocizna - 14 tyś Płytki - 4 tyś Armatura, ceramika - 17 tyś Meble i pierdoły - 14 tyś Materiały - 2 tyś Edytowane 21 kwietnia przez ginn 1 Cytuj
MaZZeo 14 242 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia W dniu 20.04.2024 o 20:24, balon napisał: Zapewne też wiele zależy od wielkości kuchni ale ja swoją w 2011 za ok 20 tys. robiłem. Standard taki średni. Pięknie nam się społeczeństwo wzbogaciło… Nie, nic takiego mega ale dość duża z wyspą itp. Te opcje pod 100 to z nowym AGD z podwójną lodowką, expresem miele wbudowanym w szafkę, ale to chyba jedyny „high end”. Ok jeszcze ofc dobre i ciche szuflady/szafki + blat granitowy aby się nie rysował. Thats all. Wg mnie nic och jak na drugą kuchnię, której w teorii dzieci i pies mają już nie zniszczyć… ja za tę kuchnię poniżej w kształcie litery L zapłaciłem 23k (bez AGD i blatu). Dobry stolarz i materiały, nie oszczędzałem. Ceny umawiane w połowie 2022 kiedy z materiałami był problem ze względu na wojnę/covid itd. Termin wykonania styczeń 2023. Podejrzewam że dzisiaj zapłaciłbym jakieś 10% mniej. 2 1 Cytuj
balon 5 372 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia Pikna kuchnia, ale patrząc na ilość szafek, brak wyspy itp to tak z połowa mojej (materiału). Z drugiej strony doliczmy do tego AGD i dobry blat i mamy już ładną sumkę… Co do cen to wiem, że było wtedy szaleństwo z materiałami, ale nie ma szans na -10% dwa lata później, chyba że faktycznie twój stolarz nie miałby roboty. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia Blat masz dosc cienki, co to jest? Kamien, konglomerat? Cytuj
MaZZeo 14 242 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia Granit 2cm, grubszy byłby za ciężki wizualnie do takiej małej kuchni 1 Cytuj
Wojtas1986 1 622 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia W dniu 20.04.2024 o 19:42, Hubert249 napisał: To nie tyle chodzi o panele co o płytki. Dochodzi wtedy do jakiś naprężeń i po prostu zaczynają pękać ma pół. Trzeba nie trzeba. Ja wolałem nie ryzykować. Wiadomo, że u mnie też każdy dobry wujek mówił co innego. Od 5 tygodni wygrzewanie do olania tematu W przyszłym tygodniu, będzie kabina montowana Imo to jest loteria, nawet jak bedzie wygrzane itd to nowy budynek jeszcze osiada i pęknięcia mogą się pojawić. Cytuj
Ukukuki 7 104 Opublikowano 22 kwietnia Opublikowano 22 kwietnia 4 godziny temu, MaZZeo napisał: ja za tę kuchnię poniżej w kształcie litery L zapłaciłem 23k (bez AGD i blatu). Dobry stolarz i materiały, nie oszczędzałem. Ceny umawiane w połowie 2022 kiedy z materiałami był problem ze względu na wojnę/covid itd. Termin wykonania styczeń 2023. Podejrzewam że dzisiaj zapłaciłbym jakieś 10% mniej. Materiały w wykończeniówce nie spadły więc nie zapłaciłbyś mniej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi