LeifErikson 1 151 Opublikowano sobota o 21:27 Opublikowano sobota o 21:27 Z dzisiejszej perspektywy te ceny wyglądają jak żart, a to z okolic powiedzmy 2015 roku mniej więcej, co wydaje się jakby było przedwczoraj. Każde 100k wtedy to był potężny majątek, a dzisiaj takie skoki cen o 100k wte czy wewte nie robią już większego wrażenia. W Krk 50-metrowe mieszkania po 900k w ofertach. Naprawdę wygrał życie ten kto w tamtych czasach zdecydował się na zakup w dużym mieście. Cytuj
Ukukuki 7 596 Opublikowano niedziela o 08:09 Opublikowano niedziela o 08:09 Tylko należy pamiętać ,że inflacja też ładnie wybiła przez te lata. Ja pierwsze mieszkanie w KRK kupiłem za 200k do lekkiego remontu, 38m2 bez balkonu z piwnicą. Był to chyba 2015 rok. Drugie już pod Rzeszowem 35m2 z komórką lokatorską + loggia 8m2 za 140k z kawałkiem w 2018 roku. A pierwszą działkę budowlaną za 10k pod Mielcem xd dzisiaj tyle za jeden ar wołają na wioskach no ale to był 2011 rok. Cytuj
_Red_ 12 144 Opublikowano niedziela o 08:41 Autor Opublikowano niedziela o 08:41 Zarobki też były niższe, w tamtych czasach wydatek ponad 300k + wykończenie to był stres jak my to spłacimy (a i tak pensja była powyżej sredniej). Dzis Polak srednio musialby zarabiać min. 13k by pokryć koszt metra kwadratowego w porownaniu do 2015. No jest gorzej z siłą nabywczą wg mnie. Cytuj
Mustang 1 808 Opublikowano niedziela o 09:29 Opublikowano niedziela o 09:29 A jak jest z relacją do wynajmu? Ja nadal wynajmuję, miesięczny czynsz nie rośnie od 8 lat i to jakaś max 1/400 wartości mieszkania. Więc nieźle i odechciewa się inwestować w przeliczeniu polski milion lub więcej w coś ciaśniejszego lub w gorszej lokalizacji. Cytuj
szewczun 10 Opublikowano wczoraj o 05:26 Opublikowano wczoraj o 05:26 www.deweloperuch.plWspaniała to strona. Na gdańskim Jasieniu kupowałem w 2022 swoje 66 metrów za 7900 za m2. Teraz ceny podchodzą pod 11000. Za kredyt, który wtedy wziąłem, teraz łyknąłbym maksymalnie 48 metrów i dwa pokoje. A to osiedle na wypizdowie, 700 metrów w linii prostej od obwodnicy Trójmiasta. To częściowa odpowiedź na pytanie, dlaczego aż tyle mieszkań stoi tam pustych. Chodzę trzy razy dziennie po rejonie z psem i widzę, ile ostatnio pojawiło się banerów reklamowych z napisem "sprzedam" na balkonach. Kiedyś tego nie było, a teraz ogłoszenia wiszą, wiszą i wiszą…Zarobki też jakoś nie wystrzeliły do góry, więc sam jestem ciekaw, jaką zdolność mielibyśmy z dziewczyną w tym momencie.Nad nami wprowadzili się nowi ludzie, a że mamy dzieciaki w podobnym wieku, to odbyła się kawka zapoznawcza. Powiedzieli, że gdyby nie BK2%, to do tej pory żadnego mieszkania na własność by nie kupili.Mieszkania z taką stopą zwrotu w miastach BIG5 to nadal będzie chyba dobra inwestycja, na południu Gdańska buduje się tego tyle, że ja nie wiem, jak za dwa lata będzie wyglądać moja jednopasmowa dróżka dojazdowa do domu… Nie zapomnę nigdy rozmowy z gościem, który montował mi rolety w nowym mieszkaniu. Typ: Widzi pan ten blok?Ja: Widzę, jasne. Typ: W ośmiu mieszkaniach tam rolety montowałem. Jeden gościu kupił wszystkie na raz za gotówkę.Jeśli Polska wymiera, to najpierw wymrze Polska powiatowa. Moja ciocia jest burmistrzem mojego rodzinnego miasta (6k mieszkańców ma cała gmina). W latach 2015-2020 mieszkało tam ponad 800 osób więcej niż w latach 2020-2025. Emigracja + wskaźnik urodzeń/zgonów. Dramat zacznie się tam. Cytuj
Mejm 15 631 Opublikowano wczoraj o 06:49 Opublikowano wczoraj o 06:49 Godzinę temu, szewczun napisał(a): Nie zapomnę nigdy rozmowy z gościem, który montował mi rolety w nowym mieszkaniu. Przymierzam sie do montazu rolet. Jakich kosztow mozna sie spodziewac? Cytuj
_Red_ 12 144 Opublikowano wczoraj o 06:55 Autor Opublikowano wczoraj o 06:55 Swego czasu za 9 rolet w kasecie (standardowy jednolity materiał) + jedna taka harmonijkowata (plisa) dałem ok 1400 zł z montażem. Ale to było 9 lat temu. Zamawiałem w firmie roletowej, co mieli punkt w galerii handlowej. Pewnie samemu można taniej, ale nie przymierzalem się do tego nawet. 1 Cytuj
szewczun 10 Opublikowano wczoraj o 07:23 Opublikowano wczoraj o 07:23 Przymierzam sie do montazu rolet. Jakich kosztow mozna sie spodziewac?U mnie za plisy we wszystkich 6 oknach (w tym dwa duże balkonowe) zapłaciłem 1500 z montażem. Sam byłem w szoku. Rolety w marcu skończyły trzy lata i chodzą jak zegarek. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi