Mejm 15 291 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 No nie caly, tylko kawalek. Poza tym Nowy Dwor to istnieje odkad pamietam a mam wiecej niz 20 lat. No i to jest tylko jedna z dzielnic czekajaca na polaczenie tramwajowe do tego do tej pory niezle skomunikowana autobusowo. Poprzednia byly Pilczyce a to bylo w... 2012 bo mieli to szczescie ze byli na trasie Stadionu. Na jagodno tez ma byc tramwaj ale oni nie sa nawet w polowie jeszcze tak duzi jak ND czy Pilczyce. Cytuj Odnośnik do komentarza
gekon 1 787 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 Spadek cen, bańka, kryzys w nieruchomościach xD Od 5 lat słyszę takie hasełka. Sam się nakręcałem przed zakupem, bo drożyzna w chuj. Do tego czytałem dziennie setki analiz o spadkach cen i słuchałem znajomych "no teraz nie kupię, bo czekam jak bańka pęknie". I tak sobie czekałem 5 lat czy więcej obserwując jak z miesiąca na miesiąc ceny rosną. Jak się zaczął covid to też wszyscy mówili, że "zaraz balonik pęknie". I co kurfa? xD 8-10 k za metr dziury w ziemi Pyerdolę dalej płacić jakiemuś dziadowi za wynajem. Od początku roku jestem na swoim i to była najlepsza decyzja ever. Zapraszam sobie na imprezki znajomych, którzy dalej powtarzają sobie w myślach "Spadek cen, bańka, kryzys w nieruchomościach" a potem wracają płakać do pokoju u starych, który dzielą z młodszym rodzeństwem xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 895 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 Korekty co jakiś czas będą, podejrzewam ,że w przyszłym roku będzie delikatna korekta i tyle. Cena roboczogodziny, atrakcyjnych gruntów, materiałów rok do roku rośnie a to jest lwia część kosztów inwestycji a nie marża dewelopera. Mamy też trochę Ukrainców którzy poważnie myślą o związaniu swojej przyszłości z naszym krajem i również zaczynają kupować u nas mieszkania a to opóźni spadek cen mieszkań w starym budownictwie. Sporo osób wraca do kraju po emigracji i kupują mieszkania czy domy. Tacy ludzie to 40% klientów na projekt wnętrza w firmie mojej dziewczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza
LiŚciu 1 296 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 @mejm to było ironiczne. Na ND tramwaj zapowiadali już jak miałem 10 lat. A rto było prawie 30 lat temu:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 291 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 28 minut temu, Ukukuki napisał: Sporo osób wraca do kraju po emigracji i kupują mieszkania czy domy. Pewnie za gotowke albo z niewielkim kredytem bo kto inny by wydawal extra na projektanta wnetrza, tylko bogole. Te ceny nie spadna nigdy. Ale w sumie myslalem, ze jak bedzie covid to jednak bedzie wieksze je.bniecie bo jednak ludzie potracili prace, albo ograniczyli im pensje, nie wszystkie branze dzialaja na rownych warunkach itd. A tu ch.uj. Wiec albo spoleczenstwo tak bogate, ze wyje.bane albo cos wisi w powietrzu. W sumie co ja sie dziwie. Kumpel kupil dzialke za 500k pod warszawa a teraz sobie stawia dom. Projekt u architekta juz gotowy, start na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 19 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2021 A to chu.j, oby mu kret porył trawnik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 23 stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 stycznia 2021 W dniu 19.01.2021 o 19:23, LiŚciu napisał: @mejm to było ironiczne. Na ND tramwaj zapowiadali już jak miałem 10 lat. A rto było prawie 30 lat temu:) Nie powiem co i jak ale będę miał spory wkład pracy w tą nitkę tramwajową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wilk_Zly 960 Opublikowano 7 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 lutego 2021 (edytowane) W dniu 19.01.2021 o 19:10, Ukukuki napisał: Korekty co jakiś czas będą, podejrzewam ,że w przyszłym roku będzie delikatna korekta i tyle. Cena roboczogodziny, atrakcyjnych gruntów, materiałów rok do roku rośnie a to jest lwia część kosztów inwestycji a nie marża dewelopera. Mamy też trochę Ukrainców którzy poważnie myślą o związaniu swojej przyszłości z naszym krajem i również zaczynają kupować u nas mieszkania a to opóźni spadek cen mieszkań w starym budownictwie. Sporo osób wraca do kraju po emigracji i kupują mieszkania czy domy. Tacy ludzie to 40% klientów na projekt wnętrza w firmie mojej dziewczyny. + inflacja Pandemia nie miała prawa zbić cen, przeciwnie (niskie/ujemne stopy procentowe). W siedem lat kawalerka, którą kupiłem inwestycyjnie zdrożała dwukrotnie. Wpływów z czynszów nie liczę. Edytowane 7 lutego 2021 przez Wilk_Zly Cytuj Odnośnik do komentarza
Wieslaw 2 360 Opublikowano 8 lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 lutego 2021 Jeszcze jest jedno zjawisko związane z covid, ludzie przenoszą oszczędności z lokat typu 0.05% w nieruchomości. Moja teściowa opchnęła działkę, która całe lata leżała i pies z kulawą nogą nawet o nią nie pytał, w piątej linii zabudowy, w górach, bez drogi i mediów. Nieprędko cokolwiek stanieje (moim zdaniem nigdy). Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Zdziercy yebani, którzy wymyślili podatek od nieruchomości. Człowiek kupuje własne mieszkanie to jeszcze trzeba płacić coroczną daninę, właśnie poszedł przelew. Śmieszna sprawa, mój kolega, sąsiad, pierwszy raz o tym podatku słyszy i mieszkając tam prawie 5 lat nie zapłacił go ani razu Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Poczekaj az wejdzie katastralny, to zapłacisz nie od metrażu lecz wartości. Współczuję wtedy staruszkom żyjącym od wojny w kamienicach w centrach miast. Podatek od nieruchomości ma tyle sensu, że wspierasz przez to utrzymanie infrastruktury, że ktoś rury czy sieci naprawi, asfalt wyleje, drogi solą posypie etc. Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 767 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 6 minutes ago, _Red_ said: Poczekaj az wejdzie katastralny, to zapłacisz nie od metrażu lecz wartości. Współczuję wtedy staruszkom żyjącym od wojny w kamienicach w centrach miast. Podatek od nieruchomości ma tyle sensu, że wspierasz przez to utrzymanie infrastruktury, że ktoś rury czy sieci naprawi, asfalt wyleje, drogi solą posypie etc. Ja obstawiam, że katastralny wyszedłbym w formie takie, że byłby pobierany od drugiego albo trzeciego posiadanego mieszkania. Chyba, że wymyślą, że tylko bogaci zarabiający 4k będą go płacili od pierwszego mieszkania ... Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 bogaci zarabiający 4k Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Jestem przekonany, że to była ironia, jako że rząd postrzega granicę bogactwa od tej kwoty. W pewnym momencie zycia będzie bardziej się opłacało rzucić robote i żyć z oszczędności, zasiłków i benefitow podatkowych dla biedakuf, niż dalej dawać się okradać za bycie ambitniaczkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
mitra 1 787 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 2 godziny temu, Czoperrr napisał: Zdziercy yebani, którzy wymyślili podatek od nieruchomości. Człowiek kupuje własne mieszkanie to jeszcze trzeba płacić coroczną daninę, właśnie poszedł przelew. Śmieszna sprawa, mój kolega, sąsiad, pierwszy raz o tym podatku słyszy i mieszkając tam prawie 5 lat nie zapłacił go ani razu No mi przychodzi co roku na wartość gierki z promocji. Czyli jakieś 44-50 plnów i jestem w plecy co roku jedną gierkę przez nich. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 45 minutes ago, mitra said: No mi przychodzi co roku na wartość gierki z promocji. Czyli jakieś 44-50 plnów i jestem w plecy co roku jedną gierkę przez nich. U mnie wyszło 83zł, kilka złotych więcej niż w zeszłym. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Stawki za metr faktycznie minimalnie poszły w górę. Ale ogólnie zawsze są te same pozycje: metraż mieszkalny, grunt, metraż niemieszkalny, części wspólne. Cos koło 150 zł mi naliczyli na ten rok. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Afera o 100-150 zł w skali roku, grubo. To lepiej nie planuj działalności bo jak zobaczysz ile wynoszą stawki za lokal użytkowy to się osrasz na miętowo. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Nie wiem do kogo to kierujesz Jaka afera, ja coś narzekam na kwoty? Mowie tylko ile jest odpowiadając powyższym. Dla mnie wręcz tanio porównując do katastralnego. Cytuj Odnośnik do komentarza
mcp 1 999 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 A Ty zacząłeś temat? Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 038 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 Kolego, pogadać i ponarzekać sobie nie można? Działalności nie planuje zakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 895 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 5 godzin temu, _Red_ napisał: Poczekaj az wejdzie katastralny, to zapłacisz nie od metrażu lecz wartości. Współczuję wtedy staruszkom żyjącym od wojny w kamienicach w centrach miast. No tego się boję. Pewnie będzie to logicznie zrobione czyli kastralny dla posiadających jedną nieruchomość będzie bardzo niski albo nie dotyczy. Dojadą resztę co ma więcej niż jedno mieszkanie. No ale nie ma co się bać na razie. Ja dalej inwestuje w nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza
_Red_ 11 994 Opublikowano 12 marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 12 minut temu, mcp napisał: A Ty zacząłeś temat? Nie, ale forum nie ma galeziowej struktury odpowiedzi, więc może powstać m i s i n t e r p r e t a c j a do kogo jest kierowany post, tym bardziej tuz pod moim, kierowany per "ty" oraz zgadzalyby sie kwoty podatku Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 3 godziny temu, Czoperrr napisał: Kolego, pogadać i ponarzekać sobie nie można? Działalności nie planuje zakładać. Ależ po co się tłumaczyć jakiemuś nadgorliwemu typowi? Cytuj Odnośnik do komentarza
michal 558 Opublikowano 12 marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 marca 2021 On 10/6/2020 at 5:17 PM, iluck85 said: Za 300 tysięcy nie postawisz parterowej chaty 120m2? Nie liczę działki. Sama chata. @Soban Za 100 idzie kupić za Poznaniem- 21 km w stronę Buku, Nowego Tomyśla. To wielkopolska. Wszystko kwestia kierunku. 150 i 200 też są ziemie. Te 150 trzeba liczyć, przy 200 można się już sporo rozglądać. Im dalej od miasta tym taniej, ale nie o to chodzi. Tak czy siak, ceny są kosmiczne. 750k za mieszkanie, to już dramat i coś mocno nie tak. A najgorsze, że chętnych nie brakuje. Rynkowi brakuję ostrego grzmotu, bo ceny są absurdalne. To osiedle w okolicy Poznania, zara mi kumpela napisze ile dała za ile m2. Cena wiem że nie była wąska, a getto jak nic. prawie 800k za taki pejzaż? polaczki umia sie ustawić w zyciu Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi